30 Ιουλίου 2021

Α. Μπουρλά: Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου Με την πάροδο του χρόνου φθίνει η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer κατά του Covid-19, σύμφωνα με τον  CEO της εταιρείας Άλμπερτ Μπουρλά.

Όπως είπε, περίπου τέσσερις έως έξι μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης στους εμβολιασμένους μειώνεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου περίπου στο 84%.

Μιλώντας στο CNBC, ο κ. Μπουρλά εξήγησε τα στοιχεία αυτά βασίζονται στα ευρήματα μιας νέας μελέτης, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.

Τα νέα στοιχεία έρχονται την ώρα που στις ΗΠΑ είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για την αναγκαιότητα της χορήγησης τρίτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου, με τη φαρμακοβιομηχανία να θεωρεί πως είναι απαραίτητη για την επίτευξη του τείχους ανοσίας και τις ρυθμιστικές αρχές να διατηρούν τις αμφιβολίες τους.

Αναλυτικότερα, η μελέτη διαπίστωσε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν μεγαλύτερη, στο 96,2%, μεταξύ μίας εβδομάδας και δύο μηνών μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη, μειώνεται κατά μέσο όρο 6% κάθε δύο μήνες.

Η αποτελεσματικότητα μετά από «τέσσερις έως έξι μήνες ήταν περίπου στο 84%», δήλωσε ο κ. Μπουρλά.

Να σημειωθεί ότι στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 44.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.

«Είδαμε επίσης στοιχεία από το Ισραήλ ότι υπάρχει εξασθένηση της ανοσίας και ότι αρχίζει να επηρεάζει την προστασία από νοσηλεία που προηγουμένως ήταν στο 100%. Τώρα, μετά την περίοδο των έξι μηνών, βρίσκεται ανάμεσα στο 85-90 », δήλωσε ο CEO της εταιρείας.

«Τα καλά νέα είναι ότι είμαστε πολύ, πολύ σίγουροι ότι μια τρίτη δόση, μια ενισχυτική, θα ανεβάσει την ανοσοαπόκριση σε επίπεδα που θα είναι αρκετά για να προστατευθούν από την παραλλαγή Δέλτα», πρόσθεσε αναφερόμενος στην εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος του ιού που κυριαρχεί στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Όπως είπε, δεν είναι ασυνήθιστο να μειώνεται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων με την πάροδο του χρόνου, τόνισε ο Μπουρλά, προσθέτοντας ότι υπήρχε προηγούμενο για εμβόλια τριών δόσεων σε άλλες ασθένειες.

Η Pfizer σχεδιάζει να υποβάλει επίσημα δεδομένα στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ σχετικά με τα οφέλη από μια τρίτη δόση εμβολίου κατά του Covid μέχρι τα μέσα Αυγούστου, δήλωσε επίσης ο κ. Μπουρλά.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν η Pfizer ανακοίνωσε για πρώτη φορά τα σχέδιά της, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξέδωσαν κοινή δήλωση που απέκρουσε την εταιρεία, λέγοντας ότι «οι Αμερικανοί που έχουν εμβολιαστεί πλήρως δεν χρειάζονται ενισχυτικό εμβόλιο αυτή τη φορά».

Πηγή naftemporiki.gr