2 Ιουλίου 2021

Μιχάλης Αγγελόπουλος:Αρχίζει η εκπόνηση των Τοπικών και των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε όλη την Ελλάδα

 


Αρχίζει η εκπόνηση των Τοπικών και των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε όλη την Ελλάδα, με την προκήρυξη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δώδεκα (12) μελετών που αφορούν δεκαέξι (16) δήμους. Τα νησιά Καστελόριζο, Κάρπαθος, Κάσος, Αίγινα και Ιθάκη περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση και από την ηπειρωτική χώρα οι δήμοι Μάνδρας, Γρεβενών και Τζουμέρκων. Οι πρώτες αυτές μελέτες θα αποτελούν πιλότο και θα αναδείξουν και τα πιθανά προβλήματα αλλά και τις πραγματικές αναπτυξιακές δυνατότητες που μπορεί να υπάρχουν.


Η επόμενη προκήρυξη θα γίνει τον Σεπτέμβριο και θα έχει τελικό στόχο την κάλυψη -με συγκροτημένα πολεοδομικά σχέδια- του 75% της Ελληνικής επικράτειας. Τα χρονοδιαγράμματα είναι αρκετά «σφιχτά»  και στο πλαίσιο αυτό, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ανακοίνωσε ότι, ως τον Φεβρουάριο 2022, θα έχουν προκηρυχθεί όλες οι μελέτες και η ανάθεσή τους θα ολοκληρωθεί λίγο μετά το πρώτο εξάμηνο το 2022.
Η Σάμος με την προεργασία που έχει υπάρξει, μέσω της Ειδικής Επιτροπής για το Χωροταξικό, της ολοκληρωμένης δουλειάς που είχε κάνει η Τεχνική Υπηρεσία του ενιαίου Δήμου Σάμου (τα στελέχη της οποίας ως γνωστόν έχουν κατανεμηθεί στους δύο δήμους) αλλά και της συγκεκριμένης τεχνοκρατικής έκθεσης/μελέτης (Γ. Παλαιοκαστρίτης) που είναι στο γραφείο του αρμόδιου υφυπουργού κ. Ταγαρά, θα πρέπει να συντονίσει τις προσπάθειές της, μέσω των δύο αυτοδιοικήσεων, για να ενταχθεί στη δεύτερη χρονικά προκήρυξη. Χρονικά περιθώρια πολλά δεν υπάρχουν καθώς θα ακολουθήσουν τα σχέδια για τον καθορισμό των ζωνών υποδοχής μεταφοράς συντελεστή δόμησης, η οριοθέτηση των οικισμών και ο χαρακτηρισμός των δημοτικών δρόμων.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και οι Δημοτικές Αρχές ζητούν ενεργό συμμετοχή στη διαβούλευση με το Υπουργείο, όχι μόνο σε επίπεδο συμβουλευτικό αλλά και συστηματική συνεργασία με τους μελετητές που θα επιλεγούν. Τα ειδικά προβλήματα κάθε δήμου (ιδιαίτερα στο νησιωτικό χώρο) είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από την πρώτη στιγμή στον οδικό χάρτη των μελετών. Η αποφυγή λαθών-εγκλημάτων του παρελθόντος να κυριαρχήσει στις προτεραιότητές μας.

Μιχάλης Α. Αγγελόπουλος