24 Μαΐου 2021

Θέτει θέμα επανέναρξης δρομολογίων με την Τουρκία ο ΣΥΡΙΖΑ



 Κοινή ερώτηση Μιχαηλίδη- Μπουρνού- Σαντορινιού
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, κατέθεσαν ο Βουλευτής Ν.Λέσβου και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, Νεκτάριος Σαντορινιός και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής και Βουλευτής Χίου, Ανδρέας Μιχαηλίδης, με πρωτοβουλία του Γιάννη Μπουρνού.

Η ερώτηση αφορά στην ανάγκη επανέναρξης, με σεβασμό όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με τα τουρκικά παράλια.

Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου υποδέχονταν κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό Τούρκων τουριστών μέσω των ακτοπλοϊκών συνδέσεων με τα τουρκικά παράλια, πριν προκύψει η πανδημία του Covid-19. Ο εισερχόμενος από την Τουρκία τουρισμός για όλη τη χώρα ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο άτομα το 2019 με μέση ημερήσια δαπάνη σχετικά υψηλότερη από αυτή που καταγράφεται για το σύνολο των τουριστών, ενώ η Ελλάδα είναι ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός για τους Τούρκους. Για τα δε νησιά που δέχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια το μεγαλύτερο μέρος των προσφυγικών ροών, οι αφίξεις Τούρκων τουριστών συνεισέφεραν ζωτικής σημασίας έσοδα στην τοπική τουριστική αγορά, που υπέστη σημαντικές μειώσεις αφίξεων από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού και το άνοιγμα του τουρισμού, η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει επιτρέψει την είσοδο τουριστών από ένα σημαντικό αριθμό τρίτων χωρών από την Ευρώπη και την Ασία, ακόμα και την Αφρική, όπως για παράδειγμα η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Ουκρανία, ο Καναδάς, η Ρουάντα, το Κατάρ, η Ταϊλάνδη, η Σιγκαπούρη. Εξαιρείται ωστόσο η Τουρκία.

Επιπλέον, οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την Τουρκία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που συνιστούν ζωτικής σημασίας πηγή τουριστικού εισοδήματος, έχουν διακοπεί. Σημειώνεται δε, πως η Τουρκία έχει έναν υψηλό απόλυτο αριθμό πλήρως εμβολιασμένων ατόμων, καθώς το ποσοστό τους επί του τουρκικού πληθυσμού αγγίζει το 14%, όταν στην Ελλάδα είναι 15% (σύμφωνα με στοιχεία της 18ης Μαΐου 2021).

Με βάση τα παραπάνω, οι τρεις Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να συμπεριλάβουν την Τουρκία στις χώρες επιτρεπόμενης προέλευσης τουριστών με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για άλλες τρίτες χώρες και ζητούν να ενημερωθούν αν υπάρχει κάποια διαδικασία διαλόγου με την τουρκική πλευρά και κάποιο ορισμένο χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των τουρκικών παραλίων με τα ελληνικά νησιά.