12 Μαΐου 2021

12-5-2021 παγκόσμια ημέρα Νοσηλευτή/τριας

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ                                                              
ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ
                   
      Το Δ.Σ. του Συλλόγου απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλο το Νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου μας και σε όλο το Μαιευτικό προσωπικό με αφορμή την 5η Μαΐου που έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα εορτασμού της Μαίας και του Μαιευτή.
      15 μήνες μετά την πανδημία και η επόμενη μέρα για τους Υγειονομικούς είναι ακριβώς από εκεί που ξεκίνησε. Η 12η Μάη βρίσκει το νοσηλευτικό προσωπικό κατάκοπο και με τσακισμένα δικαιώματα, αφού οι προσλήψεις που έγιναν ήταν ελάχιστες και αυτές με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

      Και πριν την πανδημία και τώρα, το νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται στα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης, με  σωματική και ψυχολογική κόπωση να εντείνονται όλο και περισσότερο. Επίσης οι επαγγελματικές ασθένειες και τα επαγγελματικά ατυχήματα πολλαπλασιάζονται όσο εντατικοποιείται η εργασία και απουσιάζουν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Στους υγειονομικούς όλο αυτό το διάστημα δεν τους έχει χορηγηθεί κανονική άδεια και αυτό δημιουργεί και θα δημιουργήσει και  στο μέλλον πολλά προβλήματα, αφού η υπηρεσία τους οφείλει άδειες περασμένων ετών που λόγο υποστελέχωσης δεν μπορούσαν να τους χορηγήσει.
Αντί για την ένταξη μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, με μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και του ωραρίου εργασίας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει 10ωρη εργασίας εξασφαλίζοντας ακόμη φθηνότερους εργαζόμενους τόσο στους επιχειρηματικούς ομίλους, όσο και στο κράτος-εργοδότη. Η φθορά της υγείας από την 10ωρη εργασία δεν μπορεί να αναπληρωθεί από την υπόσχεση για ρεπό. Η υγεία και η ζωή μας δεν είναι λάστιχο, για να την αξιοποιούν όποτε και για όσο θέλουν. Οι νοσηλευτές και γενικότερα όλοι οι υγειονομικοί, γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει να δουλεύουμε αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες με ένα ρεπό και να έχουμε δεκάδες χρωστούμενα ρεπό και ημέρες κανονικής αδείας. Ιδιαίτερα σήμερα που η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, δίνει την δυνατότητα να εργαζόμαστε λιγότερο, σε καλύτερες συνθήκες, είναι προκλητικές οι κυβερνητικές δηλώσεις ότι η 10ωρη εργασία και η απλήρωτη υπερωρία είναι ΄΄πρόοδος΄΄.
Οι υγειονομικοί δεν σκύβουν το κεφάλι, έχουν δυνατή φωνή διεκδίκησης μέσα από τις μάσκες που φορούν.
Απαιτούμε:      
Άμεσα να αρχίσει η υπηρεσία να χορηγεί κανονικές και ειδικές άδειες 
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.
Ένταξη τώρα  στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα , όχι στην κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος. Να επεκταθεί και σε άλλους εργαζόμενους , που σήμερα δεν το λαμβάνουν.
Διαρκεί επιμόρφωση-παρακολούθηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων με ευθύνη του Δημόσιου συστήματος Παιδείας και Υγείας.
  Ο Πρόεδρος                                                                                           Η Γραμματέας
 Σταμάτης Φιλιππής                                                                        Παναγιώτα Λαγογιάννη