8 Απριλίου 2021

Μιχαηλίδης καλεί Μηταράκη σε εξηγήσεις για άσυλο και παχειά λόγια περί επιστροφών



 Την παροχή αποσαφηνίσεων και επιπρόσθετων στοιχείων αναφορικά τόσο με τις αποφάσεις ασύλου, όσο και τις επιστροφές, ζητούν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. που κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή με πρωτοβουλία του βουλευτή Χίου κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη.

Ειδικότερα, η ερώτηση αφενός επισημαίνει αναλυτικά τις αποκλίσεις που παρατηρούνται επί ορισμένων στοιχείων για το άσυλο μεταξύ του ετήσιου ενημερωτικού σημειώματος για το 2020 που εξέδωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και των αντίστοιχων στοιχείων που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων για το άσυλο της Eurostat. Η βασική εξ αυτών των αποκλίσεων αφορά τον μεγαλύτερο αριθμό αποφάσεων Α΄ βαθμού που αναφέρει το υπουργείο, κάτι που – μεταξύ άλλων – συνεπάγεται και σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό θετικών αποφάσεων ασύλου σε σχέση με τα στοιχεία της Eurostat (55% έναντι 43%).

Αφετέρου, η ερώτηση επισημαίνει την ανάγκη δημοσιοποίησης μιας σειράς στοιχείων που αφορούν το προσφυγικό – μεταναστευτικό για μια σειρά από λόγους που περιλαμβάνουν την αποφυγή της ασυνεπούς ή εργαλειακής χρήσης στοιχείων και δεδομένων, ακόμα και από την ίδια την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ερωτάται κατ΄ αρχάς ο υπουργός για την τύχη του προγράμματος εθελοντικών επιστροφών 5.000 ατόμων που βρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, το οποίο εξήγγειλε ο κ. Μηταράκης τον περασμένο Ιούλιο με στόχο την υλοποίησή του εντός του 2020. Επιπλέον και όσο αφορά τα πέντε νησιά, ερωτάται ο υπουργός ποιος είναι ο μέσος χρόνος που μεσολαβεί από την κατάθεση αίτησης ασύλου ως την έκδοση της απόφασης σε Α΄ βαθμό στα γραφεία ασύλου των πέντε νησιών.

Τέλος, η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «υπενθυμίζει την, ξεχασμένη πλέον, κυβερνητική διακήρυξη – ακόμα και από τα χείλη του κ. Μητσοτάκη σε ομιλία του στη Βουλή τον Οκτώβριο του 2019 – περί πραγματοποίησης 10.000 αναγκαστικών επιστροφών ως τα τέλη του 2020, κυρίως δε προς την Τουρκία. Αν και τα ίδια τα στοιχεία που παρέχει το υπουργείο πιστοποιούν τον ανέφικτο και παραπλανητικό χαρακτήρα αυτής της υπόσχεσης της Ν.Δ. προς διάφορα ακροατήρια, μεταξύ των οποίων και οι κάτοικοι των νησιών, ερωτάται ο κ. υπουργός για τον ακριβή αριθμό επιστροφών από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. ως το τέλος του 2020», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

https://astraparis.gr/