5 Απριλίου 2021

Αντιστράτηγος Τζιγκουνάκης: Έρχεται νέα μεγάλη κρίση με την Τουρκία;




 Γράφει ο αντιστράτηγος ε.α. Χ. Τζιγκουνάκης

Με τον πρόεδρο της Τουρκίας και την συμπεριφορά του να χαρακτηρίζεται σαν "Βόμβα" έτοιμη να εκραγεί με απροβλεπτες συνεπειες στο εσωτερικο και το εξωτερικό της γειτονος, στην προσπαθεια του να παραμείνει στην εξουσία, γίνονται παντού αυτη την περίοδο εμβριθείς αναλύσεις.

Οι μετρησεις της κοινης γνωμης στην Τουρκία εμφανιζουν μια σοβαρή εξασθένηση της δημοτικοτητας του τουρκου προεδρου λογω της οικονομικης καταστασης , που ειναι και το βασικοτερο στοιχειο για την εκλογικη συμπεριφορα των τουρκων πολιτων.

Οι περισσοτερες κρισεις της τουρκιας απο τοτε που ανελαβε την εξουσια το 2003 ειναι η δημιουργημα του,μηδε του στρατιωτικου πραξικοπηματος οπως πολλοι πιστευουν και απο ολες αυτες εκαρπουτο σοβαρα πολιτικα πλεονεκτήματα.

Η παρουσα κριση ειναι νομισματικης μορφής και έχει σχέση με την εμμονη του σε μια φιλολαικη ,αλλα ανορθοδοξη προσπαθεια διατηρησης χαμηλων επιτοκιων και με τις συχνες παρεμβάσεις του στην κεντρικη τράπεζα . Ετσι εχει χαθει καθε εμπιστοσυνη με τους ξενους επενδυτες ,αλλα και με τους πολιτες του.

Συνεχιζει λοιπον ο τουρκος προεδρος την προσπαθεια του να γιορτασει το 2023 την εκατονταετηρίδα της τουρκικης δημοκρατιας στο τιμονι της χωρας και με την υστεροφημια του να παραμεινει ατρωτος.

Μεχρι τοτε μπορουμε να διακρινουμε στις κινησεις του την προσπαθεια του να αγορασει πολιτικο χρονο εκμεταλλευόμενος ή δημιουργώντας ο ιδιος κρισεις.. .

Η τουρκία ειναι γνωστο επενδυει ,αν και οχι με διαφανεις διαδικασίες , στην αμυντικη βιομηχανια στην ψηφιοποιηση του δημοσιου ακομη και στην ρομποτικη! με απώτερο στόχο οπως διακυρητουν την απεξαρτηση απο την "ξενη εξαρτηση" με παραλληλη προβολη του εθνικου και ντοπιου χωρις τασεις απομονοτισμου , αλλα συμμετεχουν στον παγκοσμιο καταμερισμο εργασιας και τα διεθνη δικτυα.

Η Αντιπολιτευση δρώσα μεσα σε αυτο το πλαισιο αδυνατει να προβαλει εναλλακτικες λυσεις χαρακτηριζεται υποχωριτικη και ενδοτικη και συναντα δυσκολιες στην ευρεια αποδοχη της..

Ολοκληρωνοντας , ενω η φτωχεια καλπαζει , η λαικη δυσαρεσκεια οξυνεται , πιθανο ο τουρκος προεδρος να ονειρευεται μια κριση που ,οπως εχει μαθει μεχρι τωρα να του δωσει μια θετικη αλλαγη γιαυτον του τοπιου που εχει βρεθει.

Η πατριδα μας για αλλη μια φορα πρεπει να βρισκεται σε υψιστη διπλωματικη και στρατιωτικη ετοιμοτητα και συναγερμο.

Οι μερες οι επομενες θα ειναι εξαιρετικες κρισιμες...

https://www.armyvoice.gr/