9 Απριλίου 2021

«Θερμή» υποδοχή ετοιμάζουν οι Χανιώτες στον Σκρέκα για τους δασικούς χάρτες



 Κινητοποίηση «για την αγωνιστική υποδοχή του υπουργού» θα πραγματοποιήσουν σήμερα  Παρασκευή αγρότες και κτηνοτρόφοι των Χανίων, με αφορμή την έκτακτη επίσκεψη του κ. Σκρέκα στην δυτική Κρήτη για τους δασικούς χάρτες.


Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί της Παρασκευής έξω από το κτίριο της αντιπεριφέρειας Χανίων, με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων να τονίζει ότι «τα μέτρα που εξήγγειλε το υπουργείο δεν ικανοποιούν τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων αφού η μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50% είναι πολύ μακριά από το αίτημα ώστε να μην επιβαρυνθεί ο αγροτικός κόσμος».

Οι αγροτικοί σύλλογοι ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις σε καίρια αιτήματα που αφορούν την επιβίωση των αγροτών και των κτηνοτρόφων σε σχέση με το πώς θα εξασφαλίσει τη συνέχεια της χρήσης της βοσκής και όχι τη μετατροπή των όποιων δασικών εκτάσεων βόσκονται, σε περιοχές εγκατάστασης ανεμογεννητριών, για το πώς θα δοθεί η δυνατότητα χρήσης των δασικών εκτάσεων που κατά το παρελθόν εκχερσώθηκαν χωρίς άδεια για αλλαγή της χρήσης και καλλιεργούνται για λόγους επιβίωσης κ.α..

Αρχικά, την Παρασκευή το πρωί ο κ. Σκρέκας θα βρεθεί στα Χανιά, ενώ το Σάββατο θα έχει επαφές στο Ρέθυμνο και την Κυριακή στο Ηράκλειο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση – κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων:

«Την Παρασκευή θα επισκεφθεί τα Χανιά ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας για το φλέγον ζήτημα που έχει προκύψει με την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Παίρνοντας υπ’ όψιν την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται η οριζόντια παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών και η μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50% έχουμε να σχολιάσουμε τα εξής.

Οι μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος αναγκάζουν την κυβέρνηση σε ελιγμούς ώστε να αποφύγει την κατακραυγή. Τα μέτρα όμως που εξήγγειλε δεν ικανοποιούν τα αιτήματα ων μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων αφού η μείωση για παράδειγμα του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50% είναι πολύ μακριά από το αίτημα ώστε να μην επιβαρυνθεί ο αγροτικός κόσμος και τα άλλα λαϊκά στρώματα το τέλος των αντιρρήσεων όπως και τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις αφού καμία ευθύνη για τη νέα αυτή ανατροπή στη ζωή τους, δεν έχουν.

Παράλληλα δεν μας έχει δώσει απάντηση σε καίρια αιτήματα που αφορούν την επιβίωση των συναδέλφων σε σχέση με το πώς θα εξασφαλίσει τη συνέχεια της χρήσης της βοσκής και όχι τη μετατροπή των όποιων δασικών εκτάσεων βόσκονται σε περιοχές εγκατάστασης ανεμογεννητριών, για το πώς θα δοθεί η δυνατότητα χρήσης των δασικών εκτάσεων που κατά το παρελθόν εκχερσώθηκαν χωρίς άδεια για αλλαγή της χρήσης και καλλιεργούνται για λόγους επιβίωσης, από βιοπαλαιστές αγρότες και πως δεν θα χαθεί καμία επιδότηση.

Όσον αφορά την παράταση δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι στο διάστημα των 6 μηνών θα προλάβουν να ολοκληρώσουν την διαδικασία  με μια σειρά από δυσκολίες που έχουν προκύψει όπως οικονομικών, μετανάστευσης, όρων δημοσιότητας αλλά και από τη πανδημία.

Τέλος δεν μας είπε κουβέντα για το ποιος θα ωφεληθεί πραγματικά από όλη αυτή την διαδικασία που δεν είναι άλλοι από τους μεγαλοξενοδόχους και τους ενεργειακούς κολοσσούς οι οποίοι τρίβουν τα χέρια τους και ετοιμάζονται για νέες επενδύσεις πέρα και μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στην συνάντηση που θα γίνει θέλουμε πάνω σε αυτά ξεκάθαρες απαντήσεις και όχι γενικόλογες υποσχέσεις.

Οι μεγαλειώδεις μαζικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος στριμώχνουν την κυβέρνηση και την αναγκάζουν σε ελιγμούς. Το κίνημα των βιοπαλαιστών αγροτών όμως δεν ξεγελιέται και απαιτεί απαντήσεις με βάση τα δίκαια αιτήματα του.

Ο αγώνας μόλις ξεκίνησε και δεν θα κάνουμε πίσω μέχρι να δικαιωθούμε.

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στους δασικούς χάρτες και γενικότερα στη δασική πολιτική ως εργαλεία ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων, καταστροφής της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας,  ξεκληρίσματος των βιοπαλαιστών αγροτών και συγκέντρωσης της γης σε λίγα χέρια, επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων και καταστροφής των δασών και του περιβάλλοντος».

ΠΗΓΗ: EFSYN.GR