7 Απριλίου 2021

Φιάσκο εκατομμυρίων η επιδότηση ενοικίου / συγκατοίκησης για τους σεισμόπληκτους της Σάμου

 


17.520.000 ευρώ! Αυτό το ποσό κατέγραψε ο Τριαντοπουλος στο ...τεφτέρι του για την επιδότηση ενοικίου / συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης κατοίκων που επλήγησαν από τον καταστροφικό, (κατά τη ΔΑΕΦΚ μόνο για 5 περιπτώσεις), σεισμό, στη Σάμο στις 30/10/2020. 

Και είναι να απορεί κανείς με ποιον ακριβώς τρόπο υπολογίστηκε αυτό το μύριο-κονδύλι, όταν η fast track, άρα και αμφιβόλου τουλάχιστον εμπειρίας, υπηρεσία της ΔΑΕΦΚ αφού στήθηκε στους 2 Δήμους του νησιού μας εν μία νυκτί, κυριολεκτικά πετσοκόβει τις αιτήσεις των δημοτών/πολιτών της Σάμου, χωρίς επαρκή αιτιολογία και επί τω πλείστων χωρίς συντακτική ορθότητα σε βαθμό που να χανόμαστε στη μετάφραση, ή που να πρέπει να πληρώσουμε, εκτός από τα νοίκια, επιπλέον και νομικό σύμβουλο σε μια προσπάθεια κατανόησης των λόγων απόρριψης. 

Σύμφωνα με τη ΔΑΕΦΚ για να αποζημιωθούμε  είτε αφορά σε εκμίσθωση, είτε σε συγκατοίκηση, πρέπει να διαμείνουμε σε χώρο 15τμ., ενώ η ΚΥΑ του ποδαριού, (έτσι βγήκε, στο πόδι),  δεν αναφέρεται καν σε εμβαδά των χώρων μακροημέρευσης όπως το σαλόνι, η κουζίνα και ο χώρος προς νερού μας - τουαλέτα, οπότε και δεν αναγνωρίζονται, ως χώροι κοινής με τους συνοικουντες χρήσης ώστε να γίνεται απολύτως σαφές σε πόσα συνολικά τετραγωνικά θα πρέπει να διαμένει μια 3μελης ή 4μέλης κ.λπ οικογένεια ώστε να ικανοποιηθεί ο κ. Τριαντόπουλος, για να αρχίσει να μοιράζει άμεσα, χθες, στους δικαιούχους τα 17.520.000 ευρώ που λέει, αλλά μόνο λέει, οτι διαθέτει για τους σεισμόπληκτους της Σάμου. 

Είναι δε αξιοσημείωτη η "ευλαβική" τήρηση της ΚΥΑ από τη ΔΑΕΦΚ που "παίζει" με τις λέξεις ανυποψίαστων και σαφώς ανειδίκευτων αιτούντων μοιράζοντας έτσι ασύστολα απορριπτικά "ραβασάκια" σε μια τοπική κοινωνία που συνεχίζει να ψάχνει στα συντρίμμια που αφησε ο 7αρης εγκέλαδος, για να μαζέψει ό,τι απέμεινε από το βιός της. 

Είναι βέβαιο ότι πρόκειται ένα ακόμη φιάσκο για επιδοτήσεις/αποζημιώσεις που καθορίστηκαν με μοναδικό σκοπό τον εντυπωσιασμό, πάντως όχι το διαμοιρασμό στους δικαιούχους, για τους οποίους δεν προβλέπεται δικαίωση αλλά μόνο ταλαιπωρία, όπως ακριβώς έγινε με τις αποζημιώσεις για το μεταναστευτικό.

Εντούτοις, οι τοπικές Αυτοδιοίκητικες αρχές διαφαίνεται να είναι οι μοναδικοί κερδισμένοι. 

Ελπίζουμε ο διορισμός του Θ.Θαλασσινού, μετα από την πρόταση του Βουλευτή Σάμου, ως τοπικού συντονιστή για τα θέματα των σεισμόπληκτων να αποφέρει αποτελέσματα στα δίκαια αιτήματα της τοπικής κοινωνίας. 

Διαφορετικά, θα συνεχίσουμε να διαβάζουμε νούμερα πάνω σε χαρτί και να προσευχόμαστε να μη ξανα γίνει σεισμός, αφού όλα δείχνουν ότι τα σύνορα αυτού του Κράτους, ήδη, δε φτάνουν έως εδώ...!