1 Απριλίου 2021

Δήμαρχε, η απόφαση του Δήμου για το ΚΥΤ Ζερβού δεν αποτελεί μέσο διαλόγου, αλλά ρητή, αδιαπραγμάτευτη εντολή!

 Να σου υπενθυμίσουμε δήμαρχε ότι δεν διοικείς το μαγαζάκι σου αλλά τον δήμο και οι αποφάσεις ΔΣ είναι εκτελεστές αποφάσεις και ο δήμαρχος εχει υποχρέωση να τις φέρει εις πέρας


Με μια ακόμη μακροσκελή επιστολή στο συνηθισμένο δακρύβρεχτο ύφος με προσωπικού περιεχομένου "ανησυχίες", γνωστοποίησε ο Δήμαρχος Αν. Σάμου στην κα Γιόχανσεν τη θέση του για το μεταναστευτικό και το ΚΥΤ Ζερβού και με την ευκαιρία και τη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου την οποία την άφησε για τον επίλογο ετσι...για να υπάρχει. 


Και την άφησε για το τέλος την απόφαση του Δ.Σ προφανώς για να υποβαθμίσει για άλλη μια φορά τη δυναμική της, διότι όχι μόνο δεν την έκανε, ως όφειλε, ευαγγέλιό του, .......αλλά την ξέχασε στην τσέπη οταν συμπαρατασονταν με το Μητσοτάκη. 


Ακόμη τηρεί σιγή ιχθύος για τα ζητήματα και τα θέματα που συζήτησε, ανέπτυξε, απαίτησε; (με επιφύλαξη το απαίτησε) και διαπραγματεύτηκε για τη μεταναστευτική κρίση στη Σάμο, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με το Μητσοτάκη και τους λοιπούς συναδέλφους του.

Το μόνο που γνωρίζουμε για το μετέπειτα της συνάντησης εκτός από τη συμπαράταξη Στάντζου στο team Μητσοτάκη, είναι αυτό που προέκυψε κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Μαξίμου σε μια γενικού περιεχομένου ανακοίνωση εστιασμένη κυρίως στο κλίμα αβρότητας που αναπτύχθηκε μεταξύ των συνομιλητών. Και ενώ ο Δήμαρχος Αν. Σάμου δεν χάνει την ευκαιρία να ασχοληθεί με την αγαπημένη του ενασχόληση αυτή των επιστολών, των Δελτίων Τύπου, των ανακοινώσεων και των γραμματόσημων, στην περίπτωση " συνάντηση με Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό " επέλεξε τη γνωστή στάση της στρουθοκάμηλου.


Δεν ξέρουμε τι θα θυμόμαστε από τη Δημαρχία Στάντζου, είναι απολύτως σίγουρο ότι έτσι όπως το πάει, η θητεία του δεν προβλέπεται ν' ανανεωθεί. Ίσως αυτή τη μια στιγμή του Νοεμβρίου 2019 που είχε μια και μοναδική εγκεφαλική έκλαμψη όταν επί του βήματος που του χάρισε η ψήφος των Σαμιωτών άλλα και του Αντώνη Σίμου, ανακοίνωσε ότι ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ αντιδρώντας στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την δημιουργία του μεταναστευτικού ΚΥΤ στου Ζερβού. 


«Θέτω την παραίτησή μου αν δεν παρθεί πίσω η απόφαση μετατροπής ενός νησιού σε ανοιχτή φυλακή. Σταθείτε δίπλα μου. Ο κόσμος με έβγαλε δήμαρχο και θα με ρίξει το σύστημα. Νοιώθω περήφανος που επί 2 ½ μήνες υπηρέτησα ως δήμαρχος». 


Ωστόσο σε επικοινωνία που είχε εκείνη την εποχή με πανελλαδικά ΜΜΕ παρουσιάζονταν ως ανεξάρτητος στις τότε δημοτικές εκλογές, διευκρινίζοντας ότι συμφωνεί με τη δημιουργία κλειστού κέντρου αλλά διαφωνεί κάθετα στην αύξηση της χωρητικότητας της δομής που θα δημιουργηθεί η οποία όπως είχε ανακοινωθεί  μπορεί να στεγάσει 5.000 άτομα ή και περισσότερους. «Δεν έχει καμία λογική η αύξηση της χωρητικότητας . Το νησί δεν μπορεί να δεχτεί τέτοια επιβάρυνση» δήλωνε.


Δήμαρχε ποτέ δεν είναι αργά να τρήσεις την υπόσχεσή σου. Μήπως τώρα είναι η στιγμή που το ΚΥΤ στη Ζερβού δεν θα έχει - και με τη βούλα της ΕΕ- ταβάνι ; Εκτός κι εάν έχεις κι άλλα ...γραμματόσημα για γλύψιμο και κόλλημα...για τη συμπαράταξη; 


Να θυμηθούμε την απόφαση 37/2020 του δημοτικού συμβουλίου ανατολικής Σάμου όπου εξουσιοδότησε τον δήμαρχο να μεταφέρει στον Πρωθυπουργό συγκεκριμένα αιτήματα του δημοτικού συμβουλίου το τι έκανε στις 3 Μαρτίου 2021 όταν τον επισκέφτηκε το γνωρίζουμε όλοι ας μην διαμαρτύρεται  λοιπόν γιατί κάτοικοι τον αποκαλούν <<προδότη >> 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΣΑΜΟΥ  

ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  

Αριθμός  αποφάσεως:     37/2020

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Στη συνέχεα ζήτησε και πήρε το λόγο ο κ. Δήμαρχος ο οποίος  πρότεινε:

Την Αναστολή της κινητοποίησης στη θέση Ζερβού.

 

Την αποδοχή της υπό κατασκευής  δομής των 1200 ατόμων στη θέση Ζερβού της Κοινότητας Βαθέος.

Να  εξουσιοδοτηθεί  ο Δήμαρχος για  να συναντηθεί με το πρωθυπουργό της Χώρας κ Κυριάκο Μητσοτάκη και λάβει εγγυήσεις για τα παρακάτω:


α) Άρση της Υπουργικής απόφασης  1311/2020 που αφορά της επιτάξεις στη θέση Ζερβού.β)  Άμεσος απεγκλωβισμός του νησιού από πρόσφυγες και μετανάστες.

γ)  Χρονοδιάγραμμα  για  το κλείσιμο του ΚΥΤ της πόλης της Σάμου, την απόδοση του χώρου στο Δήμο Ανατολικής Σάμου   και την αποκατάσταση του χώρου και φυσικού περιβάλλοντος πέριξ του ΚΥΤ και των κατατεθέντων  ιδιοκτησιών .

δ) Συνέχιση της πολιτικής των κλειστών συνόρων.Το Δημοτικό Συμβούλιο έχοντας υπόψη τα παραπάνω : 

Την παραπάνω εισήγηση. 

Τις διατάξεις  των άρθρων 65,67 και 69 και ν. 3852/2010 όπως τροποποιηθήκαν  και ισχύουν  με τις διατάξεις  του ν. 4555/2018 και 4623/2019.


Και έπειτα από διαλογική συζήτηση.



Β. ΑΠΟΦΑΖΙΖΕΙ κατά πλειοψηφία

1. Την Αναστολή της κινητοποίησης στη θέση Ζερβού.

 2. Την αποδοχή της υπό κατασκευής  δομής των 1200 ατόμων στη θέση Ζερβού της Κοινότητας Βαθέος.


3. Εξουσιοδοτεί το Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου κ Γεώργιο Στάντζο να συναντηθεί με το πρωθυπουργό της Χώρας κ Κυριάκο Μητσοτάκη και λάβει εγγυήσεις για τα παρακάτω:


α) Άρση της Υπουργικής απόφασης  1311/2020 που αφορά της επιτάξεις στη θέση Ζερβού.

β)  Άμεσος απεγκλωβισμός του νησιού από πρόσφυγες και μετανάστες.

γ)  Χρονοδιάγραμμα  για  το κλείσιμο του ΚΥΤ της πόλης της Σάμου, την απόδοση του χώρου στο Δήμο Ανατολικής Σάμου   και την αποκατάσταση του χώρου και φυσικού περιβάλλοντος πέριξ του ΚΥΤ και των κατατεθέντων  ιδιοκτησιών .

δ) Συνέχιση της πολιτικής των κλειστών συνόρων.

 Ύστερα από τα παραπάνω λύθηκε η συνεδρίαση στις  20:20’

 Η  απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό  37/2020

Αφού αναγνώστηκε το πρακτικό αυτό υπογράφεται ως ακολούθως.

Ο πρόεδρος Δ.Σ       

ΤΑ ΜΕΛΗ

     Ακριβές απόσπασμα


Ο πρόεδρος Δ.Σ Ανατολικής Σάμου 

Κολλάρος Γεώργιος