9 Απριλίου 2021

Πολύ δύσκολη χρονιά το 2021 για τα ενοικιαζόμενα καταλύματα – Mηδενικές κρατήσεις και συσσωρευμένες οφειλές

 


Μηδενικές είναι αυτή την περίοδο οι κρατήσεις για τα ενοικιαζόμενα καταλύματα, τα οποία προέρχονται από μια πολύ κακή περσινή χρονιά που η μείωση έφτασε μέχρι και το 70% (!) και φέτος θα κληθούν να λειτουργήσουν σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον.


Με τους ανταγωνιστές προορισμούς φέτος να είναι με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα όλοι ανοιχτοί και να μπαίνουν ξανά δυναμικά στο παιχνίδι για να κερδίσουν το χαμένο περσινό έδαφος, αλλά και τις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής μας να ετοιμάζονται για να λειτουργήσουν στο σύνολό τους και με γενναίες προσφορές, οι ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων θα κληθούν να επιχειρήσουν μέσα σε έναν ισχυρό ανταγωνισμό έχοντας σημαντικό έδαφος για να καλύψουν.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Καταλυμάτων Δωδεκανήσου κ. Π. Τοκούζης, «το 2021 θα είναι εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τα ενοικιαζόμενα καταλύματα, διότι το πρώτο εξάμηνο φαίνεται να είναι και πάλι χαμένο. Οι κρατήσεις είναι μηδενικές και οι λίγες κρατήσεις που έχουν γίνει από τον Ιούνιο και μετά, αφορούν σε μεμονωμένες περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων επισκεπτών. Θα πρέπει να συνυπολογίσουμε σε σχέση με πέρυσι, πως φέτος οι κλίνες στο νησί θα είναι αυξημένες κατά 40%, αφού όσα ξενοδοχεία έμειναν κλειστά το 2020 φέτος θα επαναλειτουργήσουν. Αρα, είναι ευνόητο ότι εμείς ξεκινάμε να καλύψουμε τις απώλειες του 70% που είχαμε πέρυσι, με μηδενικές κρατήσεις και με αυξημένες κλίνες ξενοδοχείων. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, έχουμε μια εξαιρετικά δύσκολη σεζόν μπροστά μας. Το μόνο που μπορώ να σας πω, είναι πως αν δεν είναι αυξημένη τουλάχιστον κατά 50% η τουριστική κίνηση σε σχέση με πέρυσι, εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να ανακάμψουμε», λέει στη «δ» ο κ. Π. Τοκούζης.
Όπως έκανε γνωστό, την ερχόμενη Παρασκευή, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Τουρισμού κ. Χ. Θεοχάρη στον οποίον θα θέσει όλα τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο ο οποίος μετρά τεράστιες απώλειες.
«Θα θέσουμε στον υπουργό Τουρισμού όλα τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά για τον κλάδο μας, ο οποίος έχει δοκιμαστεί σημαντικά στην περίοδο της πανδημίας. Στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον που θα κληθούμε να λειτουργήσουμε φέτος, είναι αυτονόητο ότι μιλάμε πλέον για διαμόρφωση συνθηκών επιβίωσης και για μερική κάλυψη των υποχρεώσεών μας, για να μην κρεμάσουμε λουκέτα έξω από τα καταλύματα, που για να είμαι ειλικρινής, δεν πιστεύω ότι θα αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη, για πολλούς συναδέλφους μου».
Όπως λέει, η Ρόδος πέρυσι, δέχθηκε πολλούς επισκέπτες της τελευταίας στιγμής, λόγω των ανταγωνιστικών προορισμών που στη διάρκεια του καλοκαιριού βρίσκονταν σε καθεστώς lockdown, κάτι που φέτος δεν πρόκειται να συμβεί, γι αυτό και ο ανταγωνισμός θα είναι ακόμα μεγαλύτερος. «Στον αυξημένο ανταγωνισμό, πέραν των ανοικτών προορισμών, θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε και τις χαμηλές τιμές των ξενοδοχείων διότι θα πρέπει κι αυτά να βρουν τρόπους να επιβιώσουν», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ ο οποίος αναφέρει ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, δεν αποτελούν πανάκεια για τα πλείστα όσα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα καταλύματα.
«Από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ουσιαστικά ευνοούνται όσες επιχειρήσεις είναι οικονομικά εύρωστες και όχι όσες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και συσσώρευσης οφειλών, που όμως είναι οι περισσότερες. Αρα, εκ του αποτελέσματος προκύπτει, ότι ουσιαστικά θα πρέπει να βρούμε τρόπους να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας, κι αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση, εύκολη υπόθεση δεδομένων των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στην πανδημία. Το μεγάλο στοίχημα για εμάς φέτος, είναι η επιβίωσή μας», ανέφερε στη «δ» ο κ. Π. Τοκούζης.

από: Μαίρη Φώτη


 Πηγή:www.dimokratiki.gr
 Πηγή:www.dimokratiki.gr