14 Μαρτίου 2021

«ΟΧΙ» βροντοφώναξαν οι Ακρίτες του Έβρου

 

2.000 πολίτες διατράνωσαν την αντίθεσή τους στα σχέδια της Κυβέρνησης για το ΚΥΤ και το ΠΡΟΚΕΚΑ Φυλακίου – Σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση
Ένα βροντερό «ΟΧΙ» φώναξαν -για ακόμα μια φορά- οι πολίτες του Έβρου, οι οποίοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της τοπικής κοινωνίας, έδωσαν ένα δυναμικό «παρών» στην πλατεία Ορεστιάδας το μεσημέρι της Παρασκευής, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια της κυβέρνησης, όσον αφορά την επέκταση των μεταναστευτικών δομών στο Φυλάκιο.


Περισσότεροι από δύο χιλιάδες (2.000) συγκεντρωμένοι πολίτες, σύλλογοι, τοπικοί φορείς, δήμος και εκλεγμένοι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, πρωτοστάτησαν, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, πως δεν θα επιτρέψουν να δημιουργηθεί καμία κερκόπορτα, στο πιο νευραλγικό σημείο της ελληνικής επικράτειας.

Χαιρετισμό απηύθυναν κατά σειρά, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας Ευάγγελος Μαρασλής, ο πρόεδρος του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας, Νίκος Νικολαΐδης εκπροσωπώντας τους τοπικούς φορείς, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου Δαμασκηνός, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Κώστας Βενετίδης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας, Σπυρίδων Κουτρούμπας και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φυλακίου, Χρήστος Τυρμπάκης. 

Παράλληλα, αναγνώστηκε η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα του Δήμου, μετά την ενημέρωσή τους από τον Δήμαρχο, Βασίλη Μαυρίδη, σχετικά με την συνάντηση που είχε για το ζήτημα, με τους αρμόδιους υπουργούς στην Αθήνα.


Ο κ. Μαρασλής στον χαιρετισμό του μίλησε για ενότητα και συνέπεια σε αυτήν την διεκδίκηση και για το δικαίωμα των πολιτών να αποφασίζουν για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους.

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο κ. Νικολαϊδης, δηλώνοντας πως ο Έβρος λέει «ΌΧΙ» σε επέκταση της υφιστάμενης δομής και σε δημιουργία νέων. Ακόμη, τόνισε την ανασφάλεια και άλλα ζητήματα που επιφέρει το μεταναστευτικό στους κατοίκους.

Ο Σεβασμιώτατος Δαμασκηνός (εκπροσωπώντας παράλληλα και τους άλλους τρεις Μητροπολίτες της Θράκης), εξέφρασε την στήριξη της εκκλησίας στον αγώνα των Εβριτών. Τόνισε πως η προσπάθεια των πολιτών απέδωσε καρπούς και πρέπει να παραμείνουν ενωμένοι και να συνεχίσουν τον αγώνα,ασκώντας πίεση προς κάθε κατεύθυνση,ενώ τέλος ευλόγησε τους παριστάμενους και ευχήθηκε καλή δύναμη.

Ο κ. Βενετίδης από την πλευρά του, δήλωσε πως ο Έβρος είναι σοβαρή υπόθεση για να αφήσουμε την τύχη του σε Βρυξέλλες και ΜΚΟ, όπως και ότι οι Εβρίτες θα σταθούν απέναντι σε όσους θέλουν να μετατρέψουν την περιοχή σε ουδέτερη ζώνη και πως το Περιφερειακό Συμβούλιο θα σταθεί αρωγός και αμείλικτο σε τέτοιες κινήσεις. 

Ο κ. Κουτρούμπας με την σειρά του εκδήλωσε την έντονη αντίθεση της πανεπιστημιακής σχολής της Ορεστιάδας στην επέκταση και δημιουργία νέων δομών ενώνοντας την φωνή της με την τοπική κοινωνία. 

Παίρνοντας τελευταίος τον λόγο, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φυλακίου, Χρήστος Τυρμπάκης, έτυχε της θερμότερης υποδοχής από τον κόσμο που φώναζε συνθήματα στήριξης προς το πρόσωπό του. Εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε τον κόσμο και ανέφερε πως ο Έβρος θα κινδυνεύσει να μείνει εκτός Ε.Ε., λόγω μεταναστευτικού και έκλεισε την ομιλία του με την φράση «Έβρος Ανίκατε Μάχαν». 

Στον απόηχο της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ. «Η παρουσία του κόσμου ήταν κάτι το ανεπανάληπτο. Η τοπική κοινωνία είπε ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ, σε κάθε βλέψη της κυβέρνησης για την αύξηση των δομών στον Έβρο. Οι Εβρίτες θέλουν επιτέλους έργα ανάπτυξης στη Θράκη. Θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας και όχι ψεύτικες και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις», ήταν τα λόγια του.

Σημειώνεται πως η κινητοποίηση έκλεισε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Λίγες ώρες νωρίτερα, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης,ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, τόνισε πως το θέμα του ΚΥΤ Φυλακίου παραμένει όπως είναι, ωστόσο η χωρητικότητα του ΠΡΟΚΕΚΑ θα αυξηθεί, φτάνοντας τις 610 θέσεις. 

Τέλος, σχετικά με το Γραφείο Ασύλου, πάρθηκε η απόφαση να μεταφερθεί από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα, αφού αίτημα των τοπικών φορέων ήταν να μην κυκλοφορούν μετανάστες στον Έβρο, μετά την σύλληψή τους (σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη). Άφησε όμως να εννοηθεί ότι θα ληφθεί μέριμνα για τις οικογένειες των 25 εργαζομένων που θα πρέπει να αλλάξουν εργασιακή έδρα.

Χ.Ν.

Με πληροφορίες από το Ράδιο Έβρος