23 Μαρτίου 2021

ΚΙΝ.ΑΛ.: «Η Τουρκία εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και η Γερμανία την Ελλάδα»



 Οι πρόθυμες ελληνικές κυβερνήσεις είναι σύμφωνα με τα μέλη του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής το εργαλείο που διαθέτει η Ευρωπαϊκή  - Ένωση για τη διαχείριση του μεταναστευτικού απαντώντας σε αξιωματούχους της Ε.Ε. που δηλώνουν ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας  είναι το μόνο εργαλείο. Τα μέλη του ΚΙΝ.ΑΛ. υποστηρίζουν ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και η Γερμανία την Ελλάδα.

Στην ανακοίνωση σχολιάζεται αρνητικά το γεγονός ότι η Γερμανία συνομιλεί με την Τουρκία, διμερώς, για την αναθεώρηση της Κοινής Δήλωσης παίρνοντας ουσιαστικά  αποφάσεις που αφορούν την Ελλάδα  χωρίς εκπροσώπους της χώρας. Αποφάσεις που θίγουν την εθνική μας αξιοπρέπεια και οδηγούν, όπως υποστηρίζεται, σε ένα ακόμη πιο ανασφαλές και επώδυνο μέλλον. Μάλιστα υποβάλλουν σειρά ερωτημάτων, τα οποία όπως σημειώνεται πρέπει να απαντηθούν από την κυβέρνηση τώρα. Ερωτήματα όπως: «Γνωρίζει τι συζητιέται, πίσω από κλειστές πόρτες σε Βερολίνο και Άγκυρα; Έχει θέσει κόκκινες γραμμές; Θα ορθώσει επιτέλους το ανάστημα ώστε να μην ληφθούν, για ακόμη μια φορά, αποφάσεις σε βάρος της χώρας;» αναφέρει το κείμενο των ερωτήσεων.

 «Η δημοσίευση της πρότασης του think tank European Stability Initiative (ESI) για την αναθεώρηση της Κοινής Δήλωσης τρομάζει. Η ESI έγινε γνωστή το 2016 αφού μεσολάβησε μεταξύ της Γερμανικής και της Τουρκικής κυβέρνησης ώστε να αποφασιστεί το περιεχόμενο της Κοινής Δήλωσης» σημειώνεται και προστίθεται ακολούθως: «Σήμερα επανέρχεται στον «τόπο του εγκλήματος». Προτείνει την επέκταση της εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης και στον Έβρο».

Τα μέλη του ΚΙΝ.ΑΛ. τονίζουν ότι ο φόβος που είχαν εκφράσει στο παρελθόν τώρα επαληθεύεται και πως η κυβερνητική απόπειρα για επέκταση του ΚΥΤ στο Φυλάκιο Έβρου δεν μπορεί παρά να συνδεθεί με τις συζητήσεις που γίνονται στο Βερολίνο.

Η πρόταση του ESI, υποστηρίζεται ότι,  τροποποιεί μερικώς την Κοινή Δήλωση σε διάφορα σημεία, θέτοντας νέους «φιλόδοξους» στόχους. Σαν αυτούς που δεν επιτεύχθηκαν με αυτήν του 2016. Με διευθετήσεις που δεν εισφέρουν λύσεις στο ανθρωπιστικό ζήτημα ούτε δημιουργούν σταθερό πλαίσιο για βιώσιμες πολιτικές. Με τα κλειδιά του προσφυγικού στον Ερντογάν και μόνο σίγουρο αποτέλεσμα την ανάληψη περισσότερης ευθύνης από την Ελλάδα.

Τέλος γίνεται σαφές ότι θα πρέπει να σταματήσει κάθε συζήτηση για την αναθεώρηση της Κοινής Δήλωσης μέχρι να διασαφηνιστεί ότι ο Έβρος δεν θα αποτελέσει το νέο επικίνδυνο πείραμα της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η ευθύνη της κυβέρνησης είναι ιστορική.