18 Δεκεμβρίου 2020

Κατακόρυφη αύξηση αυτοκτονικών φαινομένων στα ΚΥΤ των νησιών



Ψυχολογικά προβλήματα προκαλεί σε πρόσφυγες και μετανάστες που κρατούνται στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα ελληνικά νησιά και αλλού η τακτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καθυστερεί την ταυτοποίηση και τακτοποίησή τους, ειδικά εν μέσω πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα ανεξάρτητης οργάνωσης.

Η έρευνα που δημοσίευσε την Πέμπτη στην Βρετανία η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (International Rescue Committee) δείχνει ότι ένας στους τρεις πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης σε Λέσβο, Σάμο και Χίο έχουν σκεφτεί να αυτοκτονήσουν και ένας στους πέντε έχει αποπειραθεί να θέσει τέλος στη ζωή του, είτε πριν φτάσει στις ελληνικές ακτές είτε κατά την παραμονή του εκεί.
Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 904 μεταναστών στα τρία ελληνικά νησιά όπου είναι παρούσα η μη κυβερνητική οργάνωση.
Στην έκθεσή της η IRC επισημαίνει πως από τότε που ενέσκηψε η πανδημία και μετά το πρώτο λόκνταουν του Μαρτίου καταγράφηκε αύξηση 71% στον αριθμό των ατόμων στα ΚΥΤ των τριών νησιών με συμπτώματα ψυχολογικών προβλημάτων, και μια άνοδος κατά 66% στα περιστατικά αυτοτραυματισμών.
Η έκθεση καλεί την Ε.Ε. και τις χώρες – μέλη της να εφαρμόσουν τη συμφωνία της ίδιας της Ένωσης για τη μετανάστευση και το άσυλο, ώστε να μπει ένα τέλος στο φαινόμενο του ατέρμονου εγκλεισμού προσφύγων και μεταναστών και να καθιερωθεί ένα δίκαιο και ανθρώπινο σύστημα.
ΠΗΓΗ: KATHIMERINI.GR (από Rescue-uk.org)