8 Δεκεμβρίου 2020

Στα μουλωχτά το νέο κέντρο στην Λέσβο, καταγγέλλει η Συμπαράταξη Πολιτών Ουδεμία απόφαση συλλογικού οργάνου (δημοτικά συμβούλια και περιφερειακό συμβούλιο) υπάρχει για την δημιουργία νέου κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Λέσβο, για το οποίο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης διατείνεται ότι συμφωνεί ο λαός του νησιού, καταγγέλλει η Συμπαράταξη Πολιτών Βορείου Αιγαίου.

Σε ανακοίνωσή της, την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020, επισημαίνει ότι είναι εκπεφρασμένη η απόφαση των κατοίκων της Λέσβου και της Χίου, καθώς και των συλλογικών οργάνων εκπροσώπησής του, κατά της δημιουργίας νέας δομής και μέχρι σήμερα ουδεμία απόφαση έχει αλλάξει.

Τονίζει ότι οι όποιες απόψεις ειδικότερα για την δημιουργία νέας δομής στον ΧΥΤΑ Λέσβου περιφέρονται αποτελούν προσωπικές απόψεις εκείνων που τις διακινούν και τους καλεί να φέρουν το θέμα στα συλλογικά όργανα ή να κάνουν δημοψήφισμα.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Συμπαράταξης Πολιτών έχει ως εξής:

«Τον περασμένο Φεβρουάριο κυριαρχούσε ένα σύνθημα: Κανένα νέο κέντρο στα νησιά μας – Αποσυμφόρηση τώρα. Αυτό φωνάζαμε όλοι σε όλους τους τόνους στις μεγάλες κινητοποιήσεις του λαού της Λέσβου και της Χίου. Νωπές είναι ακόμη οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και του περιφερειακού συμβουλίου, που υιοθέτησαν αυτή την θέση και από όσο γνωρίζουμε δεν έχουν αλλάξει με κάποια νεότερη ψηφοφορία.

Σήμερα, όμως, έρχεται ο κ. Μηταράκης και λέει ότι ο λεσβιακός λαός συμφωνεί για τη δημιουργία του νέου κέντρου στη Λέσβο. Πώς το γνωρίζει αυτό ο κ. υπουργός; Ποιόν ρώτησε, αλήθεια; Είναι γνωστό ότι αυτή είναι από την αρχή η θέση και του κ. Αθανασίου.

Ποιος άλλος, όμως, συμφωνεί, όταν στη συγκέντρωση τον περασμένο χειμώνα, όλοι τοποθετηθήκαμε ενάντια στο νέο κέντρο; Ποιος άλλαξε γνώμη και δεν το λέει δημόσια; Μήπως, ο δήμαρχος Μυτιλήνης; Που γυρίζει με τους κ.κ. Μηταράκη και Αθανασίου τα βουνά και τα χωριά. Μήπως, ο κ. περιφερειάρχης ή ο κ. αντιπεριφερειάρχης που τον αντικαθιστά; Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι χωρίς την απόφαση του οργάνου που εκπροσωπούν, εκφράζουν απλά την προσωπική τους άποψη. Δικαίωμά τους να έχουν αλλάξει άποψη και γι’ αυτό θα κριθούν από εκείνους που τους ψήφισαν και τους εμπιστεύθηκαν. Κανείς, όμως, δεν έχει δικαίωμα να λέει ότι η προσωπική του άποψη είναι άποψη των πολιτών του νησιού. Μόνο το νόμιμα εκλεγμένο με απλή αναλογική συλλογικό όργανο (περιφερειακό συμβούλιο, δημοτικά συμβούλια) που εκπροσωπεί όλους έχει δικαίωμα να εκφράσει συλλογική άποψη. Αν πιστεύουν ότι οι πολίτες άλλαξαν άποψη, ας φέρουν την πρόταση για αλλαγή της απόφασης στα δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα ή ακόμη καλύτερα ας κάνουν δημοψήφισμα, όπως θα όφειλαν για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Τι φοβούνται;

Η δική μας άποψη είναι ότι, εφόσον ισχύουν τα όσα λέει ο κ. Μηταράκης για πλήρη μετακίνηση όλων όσων είναι εδώ μέχρι το Πάσχα, καθώς και για το σφράγισμα των συνόρων και για εξόντωση των κυκλωμάτων διακίνησης, στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται νέα μεγάλη δομή στη Λέσβο. Το υφιστάμενο κέντρο στο δημοτικό Καρά Τεπέ, που χωράει περισσότερα από χίλια άτομα, μπορεί να παίξει το ρόλο του προσωρινού κέντρου ταυτοποίησης και υποβολής αίτησης ασύλου. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι η δημιουργία του τεράστιου κέντρου δίπλα στον ΧΥΤΑ της Λέσβου κρύβει άλλες σκέψεις του υπουργού και της κυβέρνησης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κρύβει τη δημιουργία μιας τεράστιας φυλακής για ανθρώπους – σκουπίδια δίπλα στη χωματερή, σε θέση που φαντάζονται ότι κανείς δεν θα βλέπει και κανέναν δεν θα «ενοχλεί».

Μια απόφαση, όμως, που θα στιγματίσει μια για πάντα τη Λέσβο ανά την υφήλιο. Εκτός αν μετά την αναγνώριση της Λέσβου και της Ελλάδας ολόκληρης, ως της χώρας που έσωσε τη τιμή της Ευρώπης για την αλληλεγγύη που έδειξε, τώρα θέλουμε να δείξουμε μια άλλη εικόνα, αυτής του Γουαντάναμο και με αυτή να μείνουμε στην ιστορία.

Η Συμπαράταξη Πολιτών ζητά τη συζήτηση του θέματος στο προσεχές περιφερειακό συμβούλιο για να δοθεί η δυνατότητα να διατρανώσουμε για μια ακόμα φορά την εναντίωσή μας σε νέες δομές στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου».