21 Δεκεμβρίου 2020

Ερώτηση Α. Μιχαηλίδη στην Υπουργό Πολιτισμού για την αντιμετώπιση ζημιών που προκλήθηκαν σε μνημεία της Σάμου και της Ικαρίας λόγω του πρόσφατου σεισμού

 


Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του  ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Μιχαηλίδης αναφορικά με την αντιμετώπιση των ζημιών που έχουν υποστεί μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, καθώς και βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία στη Σάμο και την Ικαρία λόγω του σεισμού της 30ης Οκτωβρίου. 

Η ερώτηση υπογράφηκε από ακόμα 20 βουλευτές του κόμματος.



Η ερώτηση κάνει ειδική, αν και ενδεικτική, αναφορά στο Αρχαιολογικό Μουσείου Βαθέως Σάμου, το Μουσείο Πύργου Λυκούργου Λογοθέτη, και σε κτίρια της περιοχής Ταμπάκικα και σε νεοκλασικά αρχοντικά του Καρλοβάσου. Γίνεται, επίσης, αναφορά σε μια σειρά ναών στη Σάμο και την Ικαρία με έμφαση στο Μητροπολιτικό  ναό Καρλοβάσου, ο οποίος έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και κατάρρευση του τρούλου.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν την Υπουργό για το αν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών σε ναούς, αρχαιότητες και πολιτιστικά μνημεία των δύο νησιών, για το ποιος είναι ο σχεδιασμός εκπόνησης ειδικών μελετών αποκατάστασης των ζημιών και, τέλος, για τον αν έχει εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση των εργασιών αποκατάστασης προκειμένου να διαφυλαχθεί και να αναδειχθεί ο πολιτιστικός πλούτος της Σάμου και της Ικαρίας.