14 Δεκεμβρίου 2020

Επίδομα 534 ευρώ: Δικαιούχοι οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις click away



 Ένα από τα βασικά ερωτήματα που προκύπτει μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει στα καταστήματα να κάνει πωλήσεις με τη διαδικασία του click away είναι τι θα γίνει με τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή.
Όπως προκύπτει από το υπουργείο Εργασίας οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που θα ξεκινήσουν να λειτουργούν με τη μέθοδο click away από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, θα λάβουν κανονικά το επίδομα των 534 ευρώ και για τον μήνα Δεκέμβριο.

Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, το επίδομα αναστολής των 534 ευρώ θα συνεχίζει να καταβάλλεται κανονικά και στις επιχειρήσεις που θα αρχίσουν τη λειτουργία τους με τα νέα περιοριστικά μέτρα, καθώς θα αντιμετωπίζονται ως κλειστές, τουλάχιστον έως τις 7 Ιανουαρίου 2021.

Οι επιχειρήσεις που έχουν δικαίωμα για click away δικαιούνται δηλαδή κανονικά όλο το πακέτο των επιχειρήσεων που είναι ουσιαστικά εκτός λειτουργίας, λόγω του lockdown.

Μπορούν να θέσουν όσους από τους εργαζόμενούς τους επιθυμούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας
Δικαιούνται μείωση ενοικίου 40%.
Αναστολή ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5» που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια πτώσης τζίρου.
Έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια πτώσης τζίρου.
Τα μέτρα προστασίας και ενίσχυσης των επιχειρήσεων, που έχουν ανακοινωθεί για τον Δεκέμβριο θα ισχύσουν και για τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου που ανοίγουν.

Όσοι εργάζονται, όμως, σε επιχειρήσεις που θα ανοιξουν κανονικά, όπως πχ τα βιβλιοπωλεία, δεν θεωρούνται δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Αναστολές Δεκεμβρίου

Η υποβολή των αιτήσεων για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας Δεκεμβρίου έχει ήδη ξεκινήσει στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ supportemployees.services.gov.gr και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, τόσο για τις κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή όσο και για τις πληττόμενες βάσει ΚΑΔ.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι των οποίων συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή κατά το παρελθόν και οι συμβάσεις εργασίας τους τίθενται σε αναστολή κατά τον μήνα Δεκέμβριο δεν προβαίνουν σε καμία δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ παρά μόνο στην περίπτωση που επιθυμούν να τροποποιήσουν μισθώματα ή ΙΒΑΝ. Επίσης, δεν απαιτείται δήλωση ακόμη και όταν δεν είναι ο ίδιος εργοδότης που θέτει τη σύμβαση εργασίας τους σε αναστολή κατά τον μήνα Δεκέμβριο .

Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά κατά τον μήνα Δεκέμβριο, υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη του, στο ως άνω οριζόμενο διάστημα.

Πηγή: Reporter.gr