11 Δεκεμβρίου 2020

Διαδικτυακή εκδήλωση για την 108η επέτειο της μάχης στον Κλαπάδο ΟΛΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ. ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!



 Lesvos Island Celebration Meeting 8 December 2020

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ

Επιτυχημένη η διαδικτυακή εκδήλωση για την 108η επέτειο της απελευθερωτικής μάχης της Λέσβου στον Κλαπάδο

Περιλάβανε τους χαιρετισμούς του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου, του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπου Αθανασίου, του βουλευτή Λέσβου Γιάννη Μπουρνού, του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, του δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου, του Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου Ευστράτιου Γελαγώτη, του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Δυτικής Λέσβου Άρη Ελευθερίου, του υπ. δημοσίων σχέσεων και συντονιστή εκδηλώσεων της διοργανώτριας Ομοσπονδίας Συλλόγων Νήσου Λέσβου ΗΠΑ & Καναδά, Μιχάλη Χριστοδούλου, του προέδρου της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), Νεκτάριου Βακάλη, του εκπροσώπου των εκδόσεων "Μύθος" Άγγελου Μουζάλα και βεβαίως την ομιλία της συγγραφέως του βιβλίου "Η Λεσβιακή Φάλαγγα"Δρ. Κωνσταντίνας Βάκκα-Κυριαζή με θέμα: «Η συμμετοχή της "Λεσβιακής Φάλαγγας" στη μάχη του Κλαπάδου».

Παράλληλα πλήθος προέδρων και μελών διοικητικών συμβουλίων συλλόγων από την Αττική, την Λέσβο και την Θεσσαλονίκη, συμμετείχαν στον διαδικτυακό εορτασμό, στέλνοντας τους χαιρετισμούς τους και εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους για την υλοποίηση της στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νήσου Λέσβου ΗΠΑ & Καναδά και στους συνδιοργανωτές.

Παρουσιαστής - συντονιστής ο καθηγητής οπτικής στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκυ Γιώργος Ασημέλλης, τέως πρόεδρος Φιλοπρόοδου Συλλόγου Αγίας Παρασκευής.

Ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε και η απαγγελία του εθνικού ύμνου από παιδιά ομογενών μας.

Όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την επιθυμία τους και την ευχή του χρόνου, σε μια διαφορετική κανονικότητα, χωρίς υγειονομικούς περιορισμούς, η μάχη του Κλαπάδου να τιμηθεί με δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Καλλονής, με επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων στο Τυραννίδι, όπως και με εκδηλώσεις στην Ιερά Μονή Λειμώνος και στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής.

Υπήρξε και έντονη η διάθεση να καθιερωθεί και επίσημα, τουλάχιστον τοπικού χαρακτήρα, η 8η Δεκεμβρίου, ως ημέρα εορτασμού της πλήρους Απελευθέρωσης της Λέσβου, όπως και να γίνει ευρύτερα γνωστή και ειδικά στους μαθητές μέσω ενός εντύπου που θα μπορούσε να διανεμηθεί στα σχολεία της Δυτικής Λέσβου, όπως πρότεινε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγίας Παρασκευής, δημοσιογράφος, Χρίστος Καλουντζόγλου.

Ο χαιρετισμός του προέδρου της ΟΛΣΑ

"Σεβασμιώτατε, αγαπητοί φίλοι της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νήσου Λέσβου ΗΠΑ και Καναδά, αγαπητοί συν διοργανωτές και εκπρόσωποι των πολιτικών αρχών του νησιού μας, χαιρόμαστε πραγματικά που ανταμώνουμε σε αυτό το διαδικτυακό κάλεσμα τιμής κι ευγνωμοσύνης προς τους ήρωες που πολέμησαν για την απελευθέρωση του νησιού μας, 108 χρόνια πριν, μέσα σε αυτόν τον ανελεύθερο κλοιό που βιώνει όλη η ανθρωπότητα και έχει πλήξει και την ομογένεια μας σε όλο τον κόσμο όπως γνωρίζουμε από τις επικοινωνίες μας.
Συλλυπητήρια για τις απώλειες όλων των ανθρώπων μας.

Αγαπητοί συντοπίτες, ας είναι αυτή η επέτειος και η αρχή μιας καλύτερης, βέλτιστης, επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ όλων των εκπροσώπων των Λέσβιων ανά την υφήλιο.
Δε θα αναφερθώ σε όλα αυτά που επιτυχώς και ορθώς επισήμαναν οι προηγούμενοι ομιλητές.

Με αφορμή, όμως, την ιδέα, ενός 10χρονου Ελληνόπουλου από το Σίδνεϋ με καταγωγή από τη Λέσβο, για να σωθεί η γλώσσα μας, την οποία η ΟΛΣΑ, έκανε ευρύτερα γνωστή στους Λέσβιους σε όλο τον κόσμο, κάτι που η Ομοσπονδία συνετά κάνει, προβάλλοντας κάθε σημαντική προσπάθεια των ομογενών μας, αλλά και τις ανάγκες τους, όπως στις μεγάλες πυρκαγιές και πλημμύρες που εκδηλώνονται συχνά σε Αμερική και Αυστραλία, προσκαλούμε κι από δω τους αυτοδιοικητικούς μας φορείς, Περιφέρεια και δήμους, την Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και γενικότερα όλους τους σχετικούς φορείς να εκπονήσουν ένα σχέδιο ενίσχυσης της βελτίωσης της σχέσης της ομογένειας με τον τόπο καταγωγής τους και ειδικά με τα παιδιά τρίτης γενιάς που πρέπει να κρατήσουν επαφή με την Ελλάδα και το νησί μας…

«Η Ομοσπονδία Συλλόγων Νήσου Λέσβου ΗΠΑ και Καναδά, μας έχει συνηθίσει σε σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως οι φετινές, με την συγκέντρωση στην πλατεία Αθηνών στη Νέα Υόρκη για συμπαράσταση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αλλά και τον εορτασμό της 8ης Νοεμβρίου με μνημόσυνο και δοξολογία για τους Ήρωες του 1912 στην Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια και με εορταστικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε από το διαδίκτυο, όπου παρουσιάστηκε στο σύνολό του το βιβλίο «Η Λεσβιακή Φάλαγγα-Ιστορία των Προγόνων μας», που έγραψε η Δρ. Κωνσταντίνα Βάκκα-Κυριαζή.

Ιδρύθηκε το 1989 στην Νέα Υόρκη, ένα χρόνο μετά την ίδρυση της ΟΛΣΑ και αποτελεί τον συνδετικό ιστό μεταξύ των συλλόγων της ομογένειάς μας στην Βόρειο Αμερική.

Θέλουμε στο πρόσωπό τους και με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού στις 5 Δεκεμβρίου να ευχαριστήσουμε και να επαινέσουμε όλους, σε πείσμα των καιρών, κρατούν ψηλά τη σημαία της συλλογικής συμμετοχής, όσους πέρασαν και συνέβαλαν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, έτσι ώστε αυτή η "αλυσίδα" για κάθε δράση, κάθε συμμετοχή και προσφορά, να παραμένει πάντα ζωντανή...και να προσθέτει κρίκους...εμάς...εσάς...

 
Το κάλεσμα είναι πάντα ανοιχτό και επίκαιρο για συμμετοχή με γνώμονα την προσφορά!
Καλές γιορτές, χρόνια πολλά, χρόνια καλά!".