2 Σεπτεμβρίου 2020

Τεράστια δομή λαθρομεταναστών στη θέση Ζερβού στη Σάμο



Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Υγείας
Τον κ. Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου
Τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων


ΘΕΜΑ: «Τεράστια δομή λαθρομεταναστών στη θέση Ζερβού στη Σάμο»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,
Έντονη είναι η ανησυχία κατοίκων της Σάμου, όπως μας εκφράστηκε από τους ίδιους, σχετικά με τις υπερβάσεις στο πλήθος των λαθρομεταναστών, που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση να υποδεχθεί το νησί τους, μετά από δημοσιεύσεις επί του θέματος στα τοπικά ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, από δημοσιευμένα στοιχεία αποδεικνύεται ότι, το αρμόδιο Υπουργείο προχωρά στην υλοποίηση σχεδιασμού της κυβέρνησης για κατασκευή μιας υπερ-δομής άνω των 5000 ατόμων, στη θέση «Ζερβού», έναντι του προγραμματιζόμενου «ΚΥΤ» των 1200 ατόμων, που ήδη κατασκευάζεται. Και αυτό, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, παρά την εκκρεμότητα της προσφυγής του Δήμου της πόλης στο ΣΤΕ ενάντια στην αναγκαστική επίταξη, που προηγήθηκε των ανωτέρω «οικιστικών» δραστηριοποιήσεων υπέρ των λαθρομεταναστών:

1. Υπάρχει δημοσίευση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ημ/νίας 19/6/2020, αιτήματος του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (υπ’ αρ. πρωτ. εξερχομένων 6203) προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με το οποίο αναζητείται η εγγραφή πίστωσης στο εθνικό σκέλος του ΠΔΕ, με υποβολή Τεχνικού Δελτίου Έργου για την χρηματοδότηση με 132.680.000 € του έργου, με τίτλο “Κατασκευή Περιφερειακών Υπηρεσιών, δομών και διακριτών χώρων του άρθρου 8, του Ν. 4375/2016, στα νησιά Σάμο, Κω, Λέρο”. Αντιλαμβανόμαστε ότι, το ποσόν που ζητείται είναι πάρα πολύ μεγάλο, όταν το μέσο κόστος κατασκευής, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα κατασκευαστικά δεδομένα, είναι 2500-3000 € ανά ωφελούμενο. Ως εκ τούτου, τα ερωτήματα είναι δύο: πρώτον, πόσο μεγάλες θα είναι οι δομές που θα κατασκευαστούν στα νησιά και ειδικότερα στη Σάμο και δεύτερον, πόσο σκανδαλωδώς υπερβολικό θα είναι το κόστος κατασκευής τους.







2. Διαβάζοντας την κοινή υπουργική απόφαση  5099/29.5.2020, που είναι δημοσιευμένη στο ΦΕΚ (τ. Β)  2043/30.5.2020, βλέπουμε ότι, χορηγείται άδεια χωροθέτησης και κατασκευής για την εγκατάσταση προσωρινών δομών φιλοξενίας του άρθρου 8, του ν. 4375/2016, σε γεωτεμάχια εκτός οικισμού, έκτασης συνολικής 199.436,56 τμ, κείμενης στη θέση «Ζερβού», πέραν των ήδη 45.352,78 τμ, στα οποία ήδη κατασκευάζεται το «ΚΥΤ» των 1200 ατόμων.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Προτίθεσθε να ενημερώσετε την κοινή γνώμη και τους πολίτες της Σάμου για τον ακριβή αριθμό των λαθρομεταναστών, που θα φιλοξενηθούν, τελικά, στη τεράστια δομή φιλοξενίας που σχεδιάζεται, κατά τα ως άνω, στη θέση «Ζερβού», της Σάμου;

Ποιο θα είναι το τελικό κόστος κατασκευής της δομής φιλοξενίας λαθρομεταναστών στη θέση «Ζερβού», της Σάμου;

Θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός από την ως άνω κατασκευή και αν ναι, ποιο θα είναι το ακριβές ποσοστό της σχετικής επιβάρυνσής του, με αναφορά στο συνολικό κόστος κατασκευής της παραπάνω υπό κατασκευή υπερδομής;


Ο ερωτών Βουλευτής



ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ