10 Σεπτεμβρίου 2020

«Όχι» Μουτζούρη σε κάθε νέα δομή


Στα αποκαΐδια του ΚΥΤ να μην στηθεί νέα «Μόρια» ζητά ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, προτείνοντας φιλοξενία μεταναστών σε πλοία

Θέση μετά τα τραγικά γεγονότα στη Μόρια παίρνει ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.
Ο κ.Μουτζούρης ξεκαθαρίζει ότι η «Περιφερειακή Αρχή δεν θα δεχθεί καμία νέα δομή» καλώντας την κυβέρνηση να ακούσει τους νησιώτες του Βορείου Αιγαίου έτσι ώστε «από τα αποκαΐδια της Μόριας να μην στηθεί νέο ΚΥΤ».
Μάλιστα, προτείνει ως λύση τη φιλοξενία μεταναστών σε επιβατηγά πλοία ή κρουαζιερόπλοια.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Κ.Μουτζούρη:

Πριν μερικούς μήνες ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου είχε δηλώσει πως το Βόρειο Αιγαίο είναι μια «πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί». Σήμερα δυστυχώς επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο . Η κυβέρνηση, η οποία τους τελευταίους μήνες δείχνει πρόοδο στην διαχείριση του μεταναστευτικού, οφείλει να βρει τρόπο να απομακρύνει τους μετανάστες από τις νήσους μας.
Η Λέσβος αλλά και γενικότερα οι νήσοι του Βορείου Αιγαίου δεν μπορεί να μετατραπούν στην Σπιναλόγκα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Δεν θα επιτρέψουμε οι νήσοι μας να συνεχίσουν να γίνονται  πεδία μαχών και καταστροφών. Δεν μπορούμε πλέον μόνοι μας να αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο πρόβλημα της Ευρώπης.
Η Περιφερειακή Αρχή εκφράζοντας την βούληση και την αγανάκτηση των κατοίκων της Λέσβου  δηλώνει ότι δεν θα δεχθεί οιαδήποτε νέα δομή και ζητά από την Κυβέρνηση να προβεί σε συντονισμένες κινήσεις σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές χώρες για την επίλυση του προβλήματος. Η φιλοξενία μεταναστών σε επιβατηγά πλοία ή κρουαζιερόπλοια ώστε να ενδιαιτηθούν οι μετανάστες  αναδεικνύεται εκ νέου μια καλή λύση, όπως είχαμε προτείνει παλαιότερα.
Τα σημερινά δραματικά γεγονότα έβαλαν τέλος στην ύπαρξη του Κ.Υ.Τ Μόριας. Στα αποκαΐδια της δεν μπορεί να στηθεί νέα «Μόρια».  Η κοινωνία της Λέσβου δεν μπορεί να δεχτεί καμία άλλη λύση ύστερα από όλα όσα έχει υποφέρει.