10 Σεπτεμβρίου 2020

Α. Μιχαηλίδης: "Ακέραιη η ευθύνη σε Μητσοτάκη- Μηταράκη για τα γεγονότα στη Μόρια"


Δήλωση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χίου

Αναφορικά με τα θλιβερά χθεσινοβραδινά γεγονότα στη Μόρια, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και προσωπικά ο ΥπουργόςΜετανάστευσης και Ασύλου φέρουν ακέραιη την ευθύνη για την τραγική εξέλιξή τους.

Η αλλοπρόσαλλη και αναποτελεσματική τακτική στην όλη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος οδήγησαν, για μια ακόμη φορά, σε δυσμενάστατες εξελίξεις.

Πολύ έγκαιρα είχαμε επισημάνει στον Υπουργό Υγείας την πλήρη ανυπαρξία υγειονομικής πρόνοιας και σχετικών υποδομών στα ΚΥΤ της Μόριας, της ΒΙΑΛ και της Σάμου.

Επίσης, είχαμε επισημάνει ότι, παρά την υποτιθέμενη ευημερία των αριθμών που επικαλείται κατά καιρούς ο κ. Μηταράκης, οι άθλιες συνθήκες διαμονής μέσα στα ΚΥΤ, αλλά και οι απαράδεκτες καταστάσεις γύρω από αυτά, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα του οποίου τα αποτελέσματα είδαμε χθες στη Μόρια και αύριο ενδεχομένως να δούμε και σε άλλα ΚΥΤ.

Την ίδια ώρα, έχει εγκαταλειφθεί κάθε προσπάθεια δημιουργίας δομών φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρακαι άρα ισοκατανομής των ανθρώπων αυτών.

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να εκτονώσει τα υφιστάμενα ΚΥΤ των νησιών, μεταφέροντας ικανό αριθμό ανθρώπων έτσι ώστε να φτάσουν, τουλάχιστον, το όριο της επίσημης χωρητικότητάς τους.

Ο ΕΟΔΥ οφείλει, επίσης, να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες αποτελεσματικής υγειονομικής θωράκισης των ΚΥΤ και των δομών Υγείας των νησιών, γενικότερα.

Παράλληλα, οι πολίτες οφείλουμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να μην επιτρέψουμε τέτοια τραγικά γεγονότα να πυροδοτήσουν φαινόμενα μισαλλοδοξίας και ρατσισμού.

Τέλος, κάνουμε έκκληση στην κυβέρνηση, για μια ακόμα φορά, να μην χρησιμοποιεί τα γεγονότα αυτά γιαπροπαγανδιστικούς σκοπούς, στο πλαίσιο της προσπάθειας της να επιβάλει υπερδομές στα νησιά.

https://www.politischios.gr/