10 Σεπτεμβρίου 2020

Ομολογία Μητσοτάκη: Είχαμε έγγραφη συμφωνία με Γερμανία – Τουρκία

πηγή  Armyvoice.gr

Ομολογία Μητσοτάκη: Είχαμε έγγραφη συμφωνία με Γερμανία – Τουρκία – Σε άρθρο του σε διεθνή μέσα ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνει πλήρως ότι υπήρξε μυστική διπλωματία





Με διαφορά σχεδόν ενός μήνα ομολογεί ο πρωθυπουργός στους Έλληνες πολίτες ότι οι δηλώσεις που είχε κάνει ο σύμβουλος του Ερντογάν στις 11 Αυγούστου στο CNN Turk, όπου μιλούσε για μυστικές διαπραγματεύσεις με παρέμβαση από τη Γερμανία μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας αλλά και για κοινή δήλωση στην οποία είχαν καταλήξει τα δύο ΥΠΕΞ, ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα!

Ομολογία Μητσοτάκη: Είχαμε έγγραφη συμφωνία με Γερμανία – Τουρκία
Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στους Times, την Frankfurter Allgemeine Zeitung, και τη Le Monde ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε «έγγραφη συμφωνία».

Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις”, κάτι που κυβερνητικά στελέχη και “πετσωμένα” ΜΜΕ αρνούνταν μετ’ επιτάσεως ότι ίσχυε όταν ο Ιμπραήμ Καλίν είχε κάνει στις αρχές Αυγούστου τις αντίστοιχες δηλώσεις.

Παράλληλα, στο ίδιο άρθρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στο (σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ) “έπος του Έβρου” ενώ θυμάται ακόμη και τη συμφωνία ειρήνης το 1930 που υπέγραψε, όπως λέει, ο Κεμάλ Ατατούρκ με τον “Ελευθέριο Βενιζέλο, θείο του πατέρα μου”!

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός γράφει ότι “ο Πρόεδρος Ερντογάν έστειλε το πολεμικό ναυτικό του για να στηρίξει μια προσπάθεια εξερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα και η οποία δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί”

αλλά και ότι “η Τουρκία εξακολουθεί να έχει χρόνο στη διάθεσή της για να αποφύγει τις κυρώσεις, να κάνει ένα βήμα πίσω και να χαράξει πορεία εξόδου από αυτήν την κρίση.

Η Τουρκία πρέπει απλώς να απόσχει από τη ναυτική και ερευνητική της δραστηριότητα σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες και να συγκρατήσει την επιθετική ρητορική της“.

Και καταλήγει αφήνοντας ορθάνοιχτη την “πόρτα” για τη Χάγη αναφέροντας ότι “οι διαφορές δεν επιλύονται με βία, τεχνάσματα ή χειραγώγηση, αλλά ειρηνικά και μέσω αμοιβαίου σεβασμού και αμοιβαίας κατανόησης.

Να καταλήξουμε σε συμφωνία
Δεν χρειάζεται να είναι έτσι η κατάσταση. Η λύση είναι απλή. Καθόμαστε. Συζητάμε τις διαφορές μας. Και προσπαθούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Αν δεν τα καταφέρουμε, τότε θα αφήσουμε το Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί. Τι έχει άλλωστε να φοβηθεί η Άγκυρα από το κράτος δικαίου;”.

πηγή  Armyvoice.gr