19 Αυγούστου 2020

Σε καραντίνα τα… τεστ κορονοϊού για τους εργαζόμενους στην ΒΙΑΛ



Με τουλάχιστον πέντε τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, στο Χαλκειός της Χίου (τέσσερις πρόσφυγες και μία εργαζόμενη του EASO) και την δομή σε υγειονομική καραντίνα έως τις 25 Αυγούστου 2020, θα περίμενε κανείς ότι το αρμόδιο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα έπαιρνε πρόσθετα προληπτικά μέτρα για την προστασία εργαζομένων και προσφύγων – μεταναστών.


Αντ΄ αυτού το Υπουργείο προσπαθεί «να την βγάλει» όσο γίνεται πιο ανέξοδα και στο πλαίσιο αυτό – κι ενώ έχει καταδειχθεί ότι η επιστροφή από διακοπές είναι εν δυνάμει η πλέον πιθανή εστία μετάδοσης του κορονοϊού – προσπαθεί να καθησυχάσει τους ανήσυχους εργαζόμενους και αρνείται την διενέργεια μαζικών τεστ όσων επιστρέφουν από άδεια.

Σήμερα, Τρίτη 18 Αυγούστου 2020, σε έγγραφο του γενικού γραμματέα υποδοχής αιτούντων άσυλο του Υπουργείου κ. Μάνου Λογοθέτη προς τα ΚΥΤ – μεταξύ δε τούτων και της ΒΙΑΛ – επισημαίνεται ότι μετά από συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ «δεν απαιτείται προς το παρόν ο προληπτικές εργαστηριακός έλεγχος (τεστ κορονοϊού) σε υπαλλήλους που επιστρέφουν από άδειες και απασχολούνται σε χώρους φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών ευθύνης μας».

Να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογη άρνηση είχαν εισπράξει πριν από μία εβδομάδα οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ εντός της ΒΙΑΛ, οι οποίοι και είχαν έρθει σε επαφή με την 20χρονη έγκυο η οποία είχε βρεθεί θετική στο πρώτο δείγμα, αρνητική στο δεύτερο.

Γενικώς, φαίνεται ότι υπάρχει κατεύθυνση να ελαχιστοποιηθούν τα τεστ στους εργαζόμενους κρίσιμων τομέων, όπως είναι το νοσοκομείο Χίου και η ΒΙΑΛ, εν προκειμένω.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι χθες, Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τρία νέα κρούσματα με αναφορά σε γνωστή πηγή, που δεν την ονοματίζει, αλλά εκτιμάται ότι είναι ο 35χρονος πρόσφυγας από την Υεμένη, ο οποίος νοσηλεύεται σε εμπύρετη κατάσταση στο νοσοκομείο Χίου και τα τρία νέα κρούσματα προέκυψαν από ιχνηλάτηση και ελέγχους στις επαφές του.

Ο συνήθως λαλίστατος υπουργός κ. Νότης Μηταράκης ουδεμία κίνηση έκανε για το συγκεκριμένο περιστατικό, αλλά αντιθέτως έδωσε εντολή στον γενικό γραμματέα του να υποβαθμίσει τους κινδύνους και να επιχειρήσει να καθησυχάσει τους εργαζόμενους στην ΒΙΑΛ.

https://astraparis.gr/