2 Απριλίου 2020

Τα στόματα με μάσκες έχουν φωνή και η φωνή θα δυναμώσει και θα ακουστεί πιο δυνατά


Αγώνας για την προστασία της υγείας και της ζωής όλων των εργαζομένων

Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο σύστημα Υγείας καλούνται να συμβάλουν και να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη κατάσταση λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, με μεγάλες ελλείψεις τόσο στο ανθρώπινο δυναμικό, όσο και στο υγειονομικό υλικό. Ήδη οι ελλείψεις στις δημόσιες δομές Υγείας πριν την επιδημία ήταν πολύ μεγάλες και η χρηματοδότηση τους ήταν λειψή.


Το Νοσοκομείο της Σάμου εξυπηρετεί 32.000 μόνιμους κατοίκους, χιλιάδες εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας, στο στρατό, χιλιάδες νέους που υπηρετούν τη θητεία τους στο στρατό ή σπουδάζουν στο νησί. Ακόμα στο νησί βρίσκονται περίπου 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες, τους οποίους η σημερινή, όπως και η προηγούμενη Κυβέρνηση, κρατά εγκλωβισμένους, χωρίς να έχει μεριμνήσει για την υγειονομική τους κάλυψη. Αντίστοιχα δεν έχει μεριμνήσει για την κάλυψη και προστασία των εκατοντάδων εργαζομένων στην υπηρεσία ασύλου, στην πρώτη υποδοχή και γενικότερα μέσα στο ΚΥΤ.

Αυτό λοιπόν, το Νοσοκομείο, λειτουργούσε ήδη, πριν την επιδημία του κορονοϊού,  κάτω από το όριο ασφαλείας λόγω της υποχρηματοδότησης και των ελλείψεων σε προσωπικό. Όλοι οι υγειονομικοί, γιατροί και νοσηλευτές, προσπαθούμε με όσα μέσα διαθέτουμε σε αυτές τις συνθήκες υποστελέχωσης και εντατικοποίησης να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Ειδικά για ορισμένες ειδικότητες, πράγματι οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, ακριβώς εξαιτίας και της εξελισσόμενης επιδημίας του  κορονοϊού.

Παρά την κήρυξη «εμπόλεμης κατάστασης» από την κυβέρνηση, δεν έχουν εξασφαλιστεί ουσιαστικές προϋποθέσεις και δεν έχουν ληφθεί, ακόμα και τώρα, όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα, για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την επιδημία. Εμείς ιεραρχούμε ορισμένα ζητήματα, τα οποία ακόμα και τώρα δεν έχουν υλοποιηθεί:

Να προσληφθεί τώρα το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο και να ενισχυθούν κατά προτεραιότητα το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, η Παθολογική κλινική και η Μονάδα Εντατικής θεραπείας.
Επίσης, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος με ελαστικές μορφές εργασίας, όπως το προσωπικό που υπηρετεί στην καθαριότητα και τη φύλαξη του Νοσοκομείου, που οι συμβάσεις τους λήγουν σε λίγες μέρες. Όλοι αυτοί είναι αναγκαίο να μονιμοποιηθούν και να προσληφθούν και άλλοι.
Με ευθύνη του, το Υπουργείο Υγείας να προμηθεύσει το Νοσοκομείο με όλα τα απαραίτητα υλικά και με προτεραιότητα στα μέσα ατομικής προστασίας.
Να γίνουν τώρα προσλήψεις στου Δήμους, με προτεραιότητα στο προσωπικό καθαριότητας και να τους χορηγηθούν τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως φόρμες, μάσκες, γάντια, αλλά και τα απαραίτητα υλικά απορρυπαντικά-απολυμαντικά.
Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας σε όλες τις Δημόσιες υπηρεσίες και να μην απολυθεί κανένας, διότι οι περισσότεροι  εργαζόμενοι σε αυτές είναι με ελαστικές μορφές εργασίας.
Να χορηγηθούν, με μεγάλη επάρκεια σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες μέσα ατομικής προστασίας, καθαριστικά και απολυμαντικά υλικά.
Να γίνεται σχολαστικός καθαρισμός σε όλες τις υπηρεσίες, όπως στα αστυνομικά τμήματα, στην πυροσβεστική υπηρεσία, στα λιμεναρχεία και στους λιμενικούς σταθμούς. Επίσης στις στρατιωτικές μονάδες, στις φοιτητικές εστίες και στις υπηρεσίες του Κ.Υ.Τ..
Για τους στρατευμένους
Ιδιαίτερα για τους στρατευμένους και τους ένστολους χρειάζεται, πέρα από τα παραπάνω, να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ώστε να παραμείνουν, όπως και οι υγειονομικοί, υγιείς:

Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για πιθανά κρούσματα.
Μέτρα για τη μείωση του συνωστισμού στους θαλάμους και απολύμανση σε χώρους, ρούχα, εσώρουχα, σεντόνια , είδη προσωπικής χρήσης
Εκτέλεση των αναγκαίων ιατρικών ελέγχων με ταυτόχρονη εξασφάλιση του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις μονάδες και τα στρατιωτικά νοσοκομεία
Για το Κ.Υ.Τ στη Σάμο
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει αποφασίσει τη δημιουργία ιατρείου στην είσοδο του Κ.Υ.Τ. Έστω και αργά είναι μια θετική προσπάθεια. Όμως, συγκεκριμένα για το Κ.Υ.Τ στη Σάμο, ζητά τρεις γιατρούς και δύο Νοσηλευτές τους οποίους θα προσλάβει  με τρίμηνη σύμβαση! Λες και το πρόβλημα είναι μόνο ο κορονοϊός για αυτούς τους ανθρώπους. Κατά την γνώμη μας το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να είναι πολύ περισσότερο, ώστε το ιατρείο να έχει την δυνατότητα να λειτουργεί όλο το 24ωρο, οι σχέσεις εργασίας να είναι μόνιμες και όταν τελειώσει το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό ζήτημα, οι εργαζόμενοι να απορροφηθούν στο Δημόσιο σύστημα Υγείας.

Όσο για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, πολύ περισσότερο τώρα, επιβάλλεται ο οργανωμένος απεγκλωβισμός αυτών των ανθρώπων από το νησί και τη χώρα προς τις χώρες προορισμού τους.

Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας
Ένα άλλο ζήτημα, επίσης πολύ σοβαρό, είναι αυτό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, γιατί εδώ έχουμε τις συστάσεις της Κυβέρνησης προς τον κόσμο με ήπια συμπτώματα, να μένει στο σπίτι, κι εμείς αναρωτιόμαστε: τελικά είναι ο ασθενής αυτός που πρέπει να κάνει τη διάγνωση και να αξιολογήσει τη βαρύτητα των συμπτωμάτων που παρουσιάζει? Δηλαδή να πει «είναι ένα κοινό κρυολόγημα, είναι γρίπη ή ίσως είναι κορονοϊός». Η κυβέρνηση επίσης του λέει να παρακολουθείται από το γιατρό του. Μα, πως; Υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί? Υπάρχει το αναγκαίο πρωτοβάθμιο σύστημα Υγείας? Υπάρχουν στα χωριά αγροτικοί γιατροί; Και όπου υπάρχουν είναι όλο το 24ωρο? Υπάρχει κατ’ οίκον νοσηλεία; Ή μήπως υπάρχουν γιατροί εργασίας?

Επιμένουμε
Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει τώρα να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε πραγματικά κανείς ασθενής να μη χάσει την ζωή του, ενώ θα μπορεί να σωθεί. Σημειώνουμε σε όλους τόνους ότι η ατομική ευθύνη, που μας υπενθυμίζουν συνεχώς, δεν μπορεί να υποκαθιστά την κρατική ευθύνη. Στο τέλος, για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ενοχοποιήσουν εμάς, τους εργαζόμενους, το λαό συνολικά. Όχι! Πρέπει να απολογηθούν και τώρα πρέπει ο λαός να διεκδικήσει να πάρουν όλα τα μέτρα που απαιτούνται.

Τώρα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις σε όλες τις δομές της δημόσιες υγείας. Τώρα πρέπει να επιτάξει όλα τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, τις κλίνες στις ιδιωτικές Μ.Ε.Θ. και τις ιδιωτικές κλινικές.

Εδώ αποδεικνύεται πόσο επικίνδυνοι για την υγεία του λαού είναι οι σχεδιασμοί για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και συνολικά η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η υγεία είναι «ατομική ευθύνη» και η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα που υπόκειται στους νόμους της αγοράς.

Με ψυχραιμία, αισιοδοξία και μαχητικότητα προχωράμε. Να δυναμώσει η φωνή της διεκδίκησης για μέτρα προστασίας για την υγεία των εργαζομένων και γενικότερα όλου του λαού.

Σταμάτης Φιλιππής
Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. , Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου και εκλεγμένος με την Λαϊκή Συσπείρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Βορείου Αιγαίου