Εξήντα τουλάχιστον «ορφανά» μικρά λιμάνια και λιμενικά καταφύγια που χρήζουν νομιμοποίησης, έχει στην κατοχή του ο δήμος Λέσβου, ενώ υπάρχουν και άλλα 12 περίπου ιδιωτικά.
Ανάλογες περιπτώσεις λιμανιών και λιμενικών καταφυγίων, που κατασκευάστηκαν στο παρελθόν, χωρίς τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, αυθαίρετα δηλαδή, εντοπίζονται σε ολόκληρη τη χώρα.
Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, γίνεται προσπάθεια τακτοποίησής τους, καθώς ο νέος νόμος 4504, νομιμοποιεί «τα ορφανά λιμάνια», που πλέον θα υπάγονται στους Δήμους».
Αναφερόμενος στο θέμα ο αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, Κυριάκος Πετρέλλης, επισημαίνει, ότι στην περίπτωση της Λέσβου, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η νομιμοποίηση. Η διαδικασία όμως που χρειάζεται, είναι αρκετά σύνθετη και απαιτεί, χρήματα και προσωπικό.
«Τα 60 αυτά μικρά λιμανάκια και λιμενικά καταφύγια, χρήζουν νομιμοποίησης, αρκετά σύνθετη διαδικασία, ανάλογη μ' αυτή που έγινε στο λιμάνι της Πέτρας. Απαιτούνται τοπογραφικά που θα υποβληθούν στις υπηρεσίες, πιθανόν και χρήματα για τις παραβάσεις του παρελθόντος.
Το Λιμενικό Ταμείο επιθυμεί να προχωρήσει τις διαδικασίες, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έχουμε τη δυνατότητα να το πράξουμε, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Για να γίνουν τα τοπογραφικά διαγράμματα, θα πρέπει να διαθέτει κανείς μηχανικούς και τεχνική υπηρεσία, κάτι που εμείς δυστυχώς δεν έχουμε.
Εδώ και ένα χρόνο περίπου, έχει εγκριθεί ο νέος Οργανισμός του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, με συνολικά 22 εργαζόμενους. Σε πρώτη φάση, ζητήσαμε την πρόσληψη 12 μόνιμων υπαλλήλων με σχετικό έγγραφό μας στο Υπουργείο, χωρίς όμως να έχουμε λάβει απάντηση.
Δύο φορές τους τελευταίους μήνες συναντηθήκαμε και μιλήσαμε με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, και εξηγήσαμε το πρόβλημα. Προσφάτως στη διάρκεια του 14ου Αναπτυξιακού συνεδρίου, θέσαμε εκ νέου το θέμα για την πρόσληψη προσωπικού στο Λιμενικό Ταμείο. Μας υποσχέθηκαν ότι θα το προχωρήσουν, όμως προς το παρόν δεν υπάρχει ουδεμία ενημέρωση.
dimokratis