23 Μαΐου 2018

470 πρόσφυγες εσκεμμένα εγκλωβισμένοι στη Χίο.....στην Σάμο;Αυτό αποκάλυψε μεταξύ άλλων η επιχείρηση καταμέτρησης της Αστυνομίας στη ΒΙ.ΑΛ.

Αποκαλυπτικά στοιχεία φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Καθημερινή» αναφερόμενη στην αστυνομική επιχείρηση καταμέτρησης του ακριβή αριθμού ατόμων που διαμένουν στη ΒΙ.ΑΛ..

Σύμφωνα με το δημοσίευμα 470 άτομα παραμένουν στο Κ.Υ.Τ. του Χαλκειούς παρότι έχει αρθεί για τις περιπτώσεις τους ο γεωγραφικός περιορισμός σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η κοινή δήλωση Ε.Ε. και Τουρκίας.

Πρόκειται για άτομα που είτε δικαιούνται άσυλο είτε έχουν χαρακτηριστεί ευάλωτοι, ωστόσο παραμένουν στη Χίο, πιθανότατα γιατί δεν υπάρχει χώρος για τη φιλοξενία τους στις δομές της ενδοχώρας.

Οπως σημείωναν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, χθες, στην «Κ» μετά το πέρας της επιχείρησης, είναι φανερό ότι στα hotspots στα νησιά παραμένουν και αρκετοί αλλοδαποί που θα μπορούσαν να μετακινηθούν ή να επιστραφούν, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται το πρόβλημα του υπερπληθυσμού. Ωστόσο, ανάλογη αστυνομική επιχείρηση είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί και στη Λέσβο λόγω του μεγάλου αριθμού όσων παραμένουν στη Μόρια (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 7.300 άτομα ενώ χωρούν 3.000). «Αλλωστε, οι αφίξεις στη Λέσβο είναι καθημερινές και δεν επιτρέπουν να κλείσει το κέντρο για να γίνει καταγραφή», σημειώνουν στελέχη της αστυνομίας.

Το τελευταίο 24ωρο 88 ακόμα άτομα έφθασαν στα νησιά από την Τουρκία εκ των οποίων οι 48 στη Σάμο και οι 40 στη Λέσβο.
Παντελής Φύκαρης
politischios.