Λίγες ημέρες πριν μπει το καλοκαίρι και η κατάσταση στην αεροπυρόσβεση είναι θλιβερή. Από τα συνολικά 18 πυροσβεστικά αεροσκάφη Καναντέρ που διαθέτουμε μόνο τα 4 είναι επιχειρησιακά αυτή τη στιγμή. Τα υπόλοιπα επισκευάζονται. Κοινώς, αν΄αρχίσει και ανεβαίνει ο υδράργυρος και πιάσουν φωτιές… ο Θεός να βάλει το χέρι του.
Αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, από τα συνολικά 18 αεροσκάφη Καναντέρ (11 CL-215 και 7 CL-415) που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, είναι έτοιμα να πετάξουν σε αποστολή κατάσβεσης πυρκαγιών τα 4 (2 CL-215 και 2 CL-415). Αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα που οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων που έχουν να κάνουν με τον περιορισμό των κονδυλίων για τη δασοπυρόσβεση στα χρόνια των Μνημονίων, τα απαρχαιωμένα πυροσβεστικά αεροσκάφη (τα πρώτα αγοράστηκαν την περίοδο 1975-1977), την έλλειψη ανταλλακτικών, τις καθυστερήσεις στην επισκευή και τη συντήρησή τους, κυρίως στην ΕΑΒ κ.ά.
Για όλα αυτά βεβαίως υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες, όχι μόνο της νυν κυβέρνησης, που έχει να διαχειριστεί έναν γερασμένο στόλο αεροσκαφών, αλλά κυρίως των προηγούμενων, που, όταν υπήρχαν χρήματα και έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις, δεν ελήφθησαν.
Ο προγραμματισμός για τα τέλη Μαΐου θέλει να παραδίδονται το πολύ ακόμη δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος, που έχει και την ευθύνη του επιχειρησιακού σχεδιασμού. Από εκεί και πέρα, αβεβαιότητα και αναμονή. Πληροφορίες από το ΓΕΑ αναφέρουν πως στην καλύτερη των περιπτώσεων ίσως στα τέλη Ιουνίου να βρίσκονται σε επιχειρησιακή διαθεσιμότητα έξι ή επτά CL-215 και τέσσερα ή το πολύ πέντε CL-415.
Όσον αφορά τα πτητικά μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος, αυτά που διαθέτει και αυτά που μισθώνει είναι περισσότερα κατά τρία ελικόπτερα. Οπως έχει τονίσει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, έχουν εξασφαλιστεί έγκαιρα ένα παραπάνω ελικόπτερο βαρέος τύπου (4 αντί 3) και δύο παραπάνω μεσαίου τύπου (9 αντί 7).
Αναφορικά με την εξέλιξη των εργασιών επισκευής των Καναντέρ, αυτή τη στιγμή έξι αεροσκάφη του παλαιού τύπου CL-215 είναι στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και άλλα τρία στις μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ από τα νεότερου τύπου CL-415 δύο αεροσκάφη βρίσκονται στα υπόστεγα της ΕΑΒ και άλλα τρία στην Ελευσίνα. Τα συνολικά έξι αεροσκάφη που επισκευάζουν οι τεχνικοί της Π.Α. είναι αυτά που έχουν τις μικρότερες και αντιμετωπίσιμες ζημιές και αυτά θα τεθούν πρώτα σε υπηρεσία.
Τα Καναντέρ που είναι στην ΕΑΒ αντιμετωπίζουν προβλήματα κυρίως με τον κινητήρα τους. Εστάλησαν στις ΗΠΑ 12 κινητήρες για να ανακατασκευαστούν, να έρθουν εγκαίρως και να τοποθετηθούν στα αεροσκάφη, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατό τα προβλήματα. Το κόστος ανακατασκευής των κινητήρων θα αγγίξει τα 9.000.000 ευρώ και είχε ανακοινωθεί ότι θα παραδοθούν σταδιακά από τον Απρίλιο έως τον Μάιο.
Οι πληροφορίες όμως αναφέρουν πως αυτό δεν έχει γίνει (τουλάχιστον για όλους τους κινητήρες), με συνέπεια να παρατείνεται η παράδοση των Καναντέρ. Αξίζει δε να σημειωθεί πως από τη στιγμή που θα έρθει στην Ελλάδα ένας κινητήρας θα πρέπει να συναρμολογηθεί από τους τεχνικούς της και ακολούθως να γίνουν όλες οι δοκιμές στο έδαφος και στον αέρα. Χρειάζεται δηλαδή επιπλέον χρόνος.
Οι τεχνικοί της ΕΑΒ αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, καθώς ανταλλακτικά για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι επισκευές δεν υπάρχουν. Αλλο ένα σημαντικό στοιχείο, ωστόσο, είναι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στην Αεροπορική Βιομηχανία, καθώς τα τελευταία χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν πολλοί τεχνικοί, δεν προσλήφθηκε νέο προσωπικό και επιλέχθηκε να λειτουργήσει η εταιρία με εργολάβους. Αυτό είχε ως συνέπεια πολλά προγράμματα της ΕΑΒ, όπως και η συντήρηση των Καναντέρ, να βγαίνουν εκτός χρονοδιαγραμμάτων.
Επιπλέον, λόγω έλλειψης κονδυλίων δεν ακολουθούνται διαδικασίες follow on support για την προμήθεια ανταλλακτικών σε μακροχρόνιο ορίζοντα και τα προβλήματα αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση. Κάτι που τελικά κοστίζει ακριβότερα και όταν μιλάμε για δάση, περιβάλλον και οξυγόνο, πολύ ακριβά.
Την κατάσταση ασφαλώς επιδεινώνει το γεγονός ότι η κατασκευάστρια εταιρία των Καναντέρ έχει κλείσει και παρότι είναι σε θέση να προμηθεύσει κάποια ανταλλακτικά, οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Για κάποιο διάστημα, μάλιστα, είχε διακόψει με εφοδιασμό ανταλλακτικών τη χώρα μας, καθώς είχε σταματήσει να κάνει πιστώσεις προς το Ελληνικό Δημόσιο.
pentapostagma.