Πλοίο Νήσος Χίος, Ελλάδα – Ο Mohamad Alhajer ήθελε απελπισμένα να φύγει από τη Σάμο. Ανησυχούσε για την υγεία και την ασφάλεια της οικογένειάς του έπειτα από αρκετές βδομάδες ταλαιπωρίας μέσα σε μια αυτοσχέδια σκηνή στην πλαγιά του υπερσυνωστισμένου κέντρου υποδοχής για πρόσφυγες και μετανάστες στο Βαθύ.
Ο 36-χρονος αιτών άσυλο από τη Συρία, πατέρας με αναπηρία δύο παιδιών, καταχάρηκε όταν έμαθε ότι θα μεταφερόταν μαζί με την ευάλωτη οικογένειά του εκείνο το βράδυ στον Πειραιά και θα είχαν μια θέση στο Πρόγραμμα Στέγασης που υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) με χρηματοδότηση της Ε.Ε.
O Mohamad πέρασε τη νύχτα μέσα στο πλοίο Νήσος Χίος μαζί με τη 30-χρονη γυναίκα του Hanaa και τις κόρες του Maria, 4 ετών και Khadija, 2 ετών. Το επόμενο πρωί, συζητώντας μαζί του στο κατάστρωμα του πλοίου, αναφέρει: «Είναι η πρώτη φορά που κοιμηθήκαμε καλά, χωρίς να μας ενοχλεί ο θόρυβος. Δεν υπάρχουν αρουραίοι εδώ».
Μαζί με ακόμα εννιά ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένης μια επταμελούς οικογένειας από το Ιράκ, μεταφέρθηκαν όλοι μαζί εκείνο το βράδυ στην ενδοχώρα. Οι αφίξεις από την Τουρκία συνεχίζουν να ασκούν πίεση στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα νησιά, ιδίως στο Βαθύ της Σάμου και στη Μόρια της Λέσβου.
Η Υ.Α. στηρίζει την κυβέρνηση ώστε να αυξηθούν οι μεταφορές ανθρώπων από τα νησιά στην ενδοχώρα. Περίπου 20.000 άτομα έχουν μεταφερθεί από την αρχή του 2017 και περισσότερα από 10.000 άτομα από τον Οκτώβριο, συμπεριλαμβανομένων 2.200 από τη Σάμο. Οι μεταφορές αυτές έχουν βοηθήσει στη μείωση του υπερπληθυσμού και στη βελτίωση των συνθηκών.
Αν και ο πληθυσμός στο ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου έχει πέσει κάτω από τις 2.000, τον υψηλότερο αριθμό που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας τώρα τους 1.450 – εξακολουθεί να είναι διπλάσιος της χωρητικότητας του κέντρου (700) και η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη. Ορισμένοι περνούν την ώρα τους στην πόλη ώστε να μπορέσουν να ξεχαστούν για μερικές ώρες.
Ο Mohamad και άλλοι αιτούντες άσυλο, καθώς και προσωπικό της Υ.Α., υπογραμμίζουν τα βασικά προβλήματα, όπως οι αρουραίοι, οι διακοπές νερού και ρεύματος, οι τσακωμοί, ο κίνδυνος σεξουαλικής και έμφυλης βίας, η ανάγκη για περισσότερη ασφάλεια και ιατρικό προσωπικό, οι λίγες διαχωρισμένες βάσει φύλου τουαλέτες και ντουζιέρες, καθώς και η ανάγκη για καλύτερα προστατευμένα καταλύματα απέναντι στη βροχή και το κρύο.
«Δεν είναι αυτό που περίμενα, περίμενα καλύτερες συνθήκες», λέει ο Mohamad, προσθέτοντας ότι παρά τις άσχημες συνθήκες που αντιμετώπισε στο Βαθύ είναι ευγνώμων για την ευκαιρία να κάνει αίτηση για άσυλο. «Δε με ενδιαφέρει πού θα πάμε, φτάνει να φύγουμε από εδώ».
Από την έναρξη ισχύος της Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016, που αφορούσε τη ροή των παράτυπων θαλάσσιων αφίξεων, και το κλείσιμο, τον ίδιο μήνα, των συνόρων από τις χώρες του Βαλκανικού διαδρόμου που οδηγούσε βορειότερα της Ελλάδας, ο αριθμός των αφίξεων στα ελληνικά νησιά σημείωσε δραματική μείωση σε σύγκριση με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης της περιόδου 2015-2016.
Σήμερα, όσοι φτάνουν στη Σάμο μέσω θαλάσσης πρέπει να περάσουν χρόνο στο ΚΥΤ στο Βαθύ, που καταλαμβάνει μια στενή λωρίδα γης στην πλαγιά ενός απότομου λόφου.
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε επιπρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση.
Με τιμή,
Τομέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης
Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα
Τηλ. 216 2007800
Fax 210 6726417
www.unhcr.gr