7 Οκτωβρίου 2017

Δεν τα γνωρίζει αυτά ο επικεφαλής της ΑΚΙΣ Αντώνης Σίμος και ζητά ως λύση του μεταναστευτικού δημοψήφισμα;


Στο άρθρο 225 του N.3852/2010 (ΦΕΚ 87/Β/7.6.2010), περί Καλλικράτη, αναφέρονται τα τοπικά δημοψηφίσματα, τα οποία περιγράφονται στο άρθρο 216 του Ν.3463/2006 (ΦΕΚ 114/Α'/8.6.2006) , περί Κώδικα Δήμων και κοινοτήτων. 

Και όμως, από το 2006, μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί οι κανονιστικές διατάξεις που επιτρέπουν την νόμιμη διεξαγωγή τους, οι οποίες περιγράφονται στην παράγραφο 7 του άρθρου 216, του Ν.3463/2006

Η γνήσια βούληση του κόσμου μπορεί να εκφρασθεί μόνο μέσω ενός δημοψηφίσματος, γι΄ αυτό κι ο νομοθέτης είχε προβλέψει με το άρθρο 216 του ν.3463/2006 τη δυνατότητα διενέργειας τοπικού δημοψηφίσματος.

Επειδή όμως, όπως βεβαιώνει και η Νομική Υπηρεσία, δεν έχουν εκδοθεί ακόμα οι εφαρμοστικές διατάξεις του νόμου δηλ. το Π.Δ. της παρ.7 με τις οποίες ρυθμίζονται όλα τα θέματα που αφορούν το τοπικό δημοψήφισμα όπως ο έλεγχος νομιμότητας της διενέργειας από τον Γ.Γ., η προκήρυξη και η διαδικασία της ψηφοφορίας, η εξαγωγή και δημοσίευση του αποτελέσματος, τους όρους χρηματοδότησης των εμπλεκόμενων πλευρών και προβολής των προβαλλόμενων θέσεων κ.ά., ο νόμος έχει καταστεί ανενεργός κι οποιαδήποτε απόφαση ΔΣ για δημοψήφισμα με βάση το άρθρο 216 θα ακυρωθεί από τον ΓΓ.

Σε τούτο συνηγορεί και η σχετική γνωμοδότηση του Συνταγματολόγου καθηγητή και νυν Υπουργού Εργασίας κ. Κατρούγγαλου.

Αυτός είναι και ο λόγος που όσα δημοψηφίσματα έχουν γίνει κατά καιρούς είτε από Δήμους είτε από Περιφέρειες, είναι όλα άτυπα.

Προς άρση πάσης παρερμηνείας, θα πρέπει όλοι μας να γνωρίζουμε ότι η διεξαγωγή του άτυπου αυτού δημοψηφίσματος που προτείνεται..... δεν παράγει δεσμευτικές έννομες συνέπειες, πλην  ότι θα ληφθεί σοβαρά υπόψη από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, αρκεί τούτο να θεωρηθεί έστω κι άτυπα “έγκυρο”.

Για να θεωρηθεί όμως έγκυρο θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, αν είναι δυνατόν, πάνω από το 50% του εκλογικού Σώματος και φυσικά να υπάρχουν εχέγγυα ότι έχει διασφαλιστεί η ελεύθερη έκφραση του.
Το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επικυρώνεται άτυπα  από το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο και θα αποφασίσει για τις τυχόν περαιτέρω ενέργειες ανάλογα με το αποτέλεσμα.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τοπικό δημοψήφισμα για το Μεταναστευτικό ζητά η ΑΚΙΣ

Την πάγια θέση της παράταξης, για την απομάκρυνση από το νησί μας του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, κατέθεσε η ΑΚΙΣ στην ευρεία σύσκεψη για το μεταναστευτικό, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Οκτωβρίου στο δημαρχιακό μέγαρο Σάμου.  

«Κανείς από εμάς, σε όποιον κομματικό χώρο και εάν ανήκει, δεν έχει το δικαίωμα να παραβλέπει ότι, εκτός των σοβαρών οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων που επιφέρει το μεταναστευτικό στη μικρή ακριτική μας κοινωνία, λόγοι εθνικού συμφέροντος επιβάλλουν τη μετακίνηση των μουσουλμάνων από την παραμεθόριο γραμμή, δηλαδή την αμυντική γραμμή αναχαίτισης του εξ’ ανατολών κινδύνου. Δεν κατέθεσα, δηλαδή, τίποτε διαφορετικό από αυτό που ισχύει εδώ και χρόνια στην ακριτική Θράκη, όπου οι μουσουλμάνοι κατοικούν στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης και όχι στον παραμεθόριο νομό του Έβρου», σημειώνει η ΑΚΙΣ. 


Όσο αφορά στην εξεύρεση λύσης, η Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Σάμου, κατέθεσε πρόταση διενέργειας τοπικού δημοψηφίσματος, μία πρόταση που είχε καταθέσει ως παράταξη, εδώ και καιρό, στο δημοτικό συμβούλιο. «Μία πρόταση που εφόσον υλοποιηθεί θα αποτελέσει ένα δυνατό χαρτί στα χέρια των τριών αιρετών αρχόντων του νησιού μας: Βουλευτή, Αντιπεριφερειάρχη και Δημάρχου, προκειμένου να μπορέσουν να πειθαναγκάσουν την Κυβέρνηση να μετακινήσει τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς, από τον ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου», αναφέρει η ΑΚΙΣ.