8 Ιανουαρίου 2025

Δημόσια διαβούλευση του έργου "Εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, Σύνταξη Προεδρικών Διαταγμάτων Προστασίας και Σχεδίων Διαχείρισης για τις Περιοχές του Δικτύου Natura 2000"

 

Η δημόσια διαβούλευση για την  Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ), που αφορά τις προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000», της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ολοκληρώνεται Τετάρτη στις 15 Ιανουαρίου 2025. Θα ακολουθήσει η εκπόνηση των σχεδίων ΠΔ και των ΥΑ για τα σχέδια διαχείρισης. Ήδη έχουν έρθει σε γνώση όλων κείμενα που αφορούν την υφιστάμενη κατάσταση, την εκτίμηση και σύνθεση των στοιχείων, την αξιολόγηση και οριοθέτηση των περιοχών και του προστατευόμενου αντικειμένου όσο και την διαχείριση του προστατευόμενου αντικειμένου, καθώς και οι διατάξεις που λήφθηκαν υπόψη για την ζωνοποίηση και τον ορισμό χρήσεων στις περιοχές προστασίας της βιοποικιλότητας.


Για να επιτευχθεί ο στόχος της ισόρροπης ανάπτυξης και της εξασφάλισης της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρας χρειάζεται απαραίτητα η κατάθεση τεχνικών εκθέσεων, απόψεων και μελετών, εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών και αρμοδίων επιστημόνων και συμβούλων ούτως ώστε η δημόσια διαβούλευση να είναι ουσιαστική, να δημιουργεί ένα συγκροτημένο πλαίσιο προστασίας αλλά και δέσμης μέτρων -προτάσεων για την αναπτυξιακή προοπτική ενός τόπου. Οι φορείς της Σάμου, είναι προφανές ότι εκτός από τη γνώση και την εμπειρία που διαθέτουν, μπορούν να συνεισφέρουν στην σωστή ισορροπία μεταξύ προστασίας και ανάπτυξης.
Τον Οκτώβριο του 2015 ο ενιαίος Δήμος Σάμου με τη συνέργεια των υπηρεσιών και των ειδικών επιστημόνων και με την αξιοποίηση των συγκυριών, συνέβαλε στην ανατροπή και ακύρωση μιας τότε πρωτοβουλίας για τη σύνταξη χωρικών σχεδίων που η σύλληψή του και η εκπόνησή τους ήταν «αναπτυξιοκτόνα» για τον τόπο.
Με την υπάρχουσα εμπειρία, την κατάθεση στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας των προτάσεων των φορέων και των δύο Δήμων Σάμου και την εκπόνηση των ΤΧΣ (Τοπικών Χωρικών Σχεδίων) υπάρχουν οι τεχνοκρατικές και επιστημονικές προϋποθέσεις για να συνδυαστούν με την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας για τις περιοχές Natura.
Η έκτακτη σύγκληση του ΔΣ του Δήμου Δυτικής Σάμου με αποκλειστικό θέμα αυτή τη διαβούλευση (στο οποίο και θα συζητηθούν και οι προτάσεις τροποποίησης που παρουσιάζονται ολοκληρωμένες και λεπτομερείς, αποτελώντας τη βάση για την κοινή προσέγγιση) είναι μια καίρια παρέμβαση για τη συναντίληψη που πρέπει να υπάρχει στα σχέδια αυτά με τις τοπικές κοινωνίες. 
Είναι στρατηγικής σημασίας η σύμπλευση των δημοτικών αρχών στη συμμετοχή τους στη δημόσια διαβούλευση αναδεικνύοντας τα σημεία στα σχέδια αυτά που φαίνονται ανεδαφικά, προβληματικά ή και χρήζουν διευκρινίσεως.
Η διαβούλευση αυτή που γίνεται σε όλη την Ελλάδα αφορά τη Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους. Πριν τις 15 Ιανουαρίου 2025 όλοι οι φορείς (Περιφέρεια, Δήμοι, Επιμελητήριο κλπ) θα πρέπει να καταθέσουν τις απόψεις τους για το μείζον αυτό θέμα.

Μιχάλης Α. Αγγελόπουλος