Αποστρατεύτηκαν συνολικά 745 ανώτεροι αξιωματικοί από Στρατό Ξηράς, Αεροπορία, Πολεμικό Ναυτικό
Σε «σφαγή» στον βαθμό του συνταγματάρχη και αντιστοίχων (πλοιάρχου στο Πολεμικό Ναυτικό και σμηνάρχου στην Πολεμική Αεροπορία) οδήγησαν οι έκτακτες κρίσεις που άρχισαν την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025, καθώς αποστρατεύτηκαν συνολικά 745 αξιωματικοί σε αυτούς τους βαθμούς, εκ των οποίων το 50% προέρχονται από τον Στρατό Ξηράς. Αντίθετα, στον βαθμό του ταξιάρχου (σε Στρατό Ξηράς και Πολεμική Αεροπορία) και αρχιπλοιάρχου στο Πολεμικό Ναυτικό αποστρατεύτηκαν συνολικά 48 αξιωματικοί, εν των οποίων το 75% προέρχεται από τον Στρατό Ξηράς.
Οπως έγινε γνωστό με ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που εκδόθηκε περίπου το μεσημέρι της Δευτέρας 27 Ιανουαρίου, «ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτριο Χούπη την πραγματοποίηση έκτακτων κρίσεων στους βαθμούς του ταξίαρχου Στρατού Ξηράς, αρχιπλοίαρχου ΠΝ, ταξίαρχου Πολεμικής Αεροπορίας, όπως επίσης στους βαθμούς του συνταγματάρχη, πλοίαρχου ΠΝ και σμήναρχου, για όσους αξιωματικούς έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα». Κατά την ίδια ανακοίνωση, «σκοπός των έκτακτων κρίσεων, σε συνέχεια αυτών στις 10/1/2025, είναι η υλοποίηση της Nέας Δομής Δυνάμεων στο πλαίσιο της
«“Ατζέντας 2030″», ο εξορθολογισμός του αριθμού των ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών, η προσαρμογή στις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις και η επίσπευση των μεταρρυθμίσεων». Μετά τις 10 Δεκεμβρίου 2024, όταν αποστρατεύτηκε μαζικά η ηγεσία του Υγειονομικού των Ενόπλων Δυνάμεων και τις 10 Ιανουαρίου 2025, όταν έγιναν έκτακτες κρίσεις ανώτατων αξιωματικών, η δημοσιοποίηση των έκτακτων κρίσεων γίνεται με ανακοίνωση Τύπου, όπου σαφώς αναφέρεται ότι ζητήθηκαν από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αυτό συνιστά παραβίαση του ισχύοντος νομικού πλαισίου που με σαφήνεια αναφέρεται σε «αυτεπάγγελτες» κρίσεις, και κατά συνέπεια δημιουργούνται προϋποθέσεις για τη μαζική προσφυγή των αποστρατευθέντων στα διοικητικά δικαστήρια.
Eνημέρωση
Νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας 27 Ιανουαρίου με άτυπη ενημέρωση που περιείχε συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία επιχειρήθηκε να υποστηριχθεί το επιχείρημα περί εξορθολογισμού. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, που όμως δεν περιλαμβάνουν τις υφιστάμενες κατά περίπτωση αρχικές οροφές:
• Μειώθηκε κατά 36 ο αριθμός των ταξιάρχων του Στρατού Ξηράς.
• Μειώθηκε κατά 5 ο αριθμός των αρχιπλοιάρχων του Πολεμικού Ναυτικού.
• Μειώθηκε κατά 7 ο αριθμός των ταξιάρχων της Πολεμικής Αεροπορίας.
• Μειώθηκε κατά 369 ο αριθμός των συνταγματαρχών.
• Μειώθηκε κατά 191 ο αριθμός των πλοιάρχων ΠΝ.
• Μειώθηκε κατά 185 ο αριθμός των σμηνάρχων.
«Επισημαίνεται ενδεικτικά ότι ο αριθμός των συνταγματαρχών οι οποίοι υπηρετούσαν στον Στρατό Ξηράς πριν από τις σημερινές κρίσεις ήταν τριπλάσιος και πλέον του αριθμού των οργανικών θέσεων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην άτυπη ενημέρωση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της «δημοκρατίας», στον Στρατό Ξηρά πριν από την έναρξη των έκτακτων κρίσεων υπηρετούσαν περίπου 1.600 συνταγματάρχες (πλην αυτών που ήταν τοποθετημένοι Εκτός Οργανικών Θέσεων – ΕΟΘ), οπότε μετά τις αποστρατείες ο αριθμός τους μειώθηκε κατά περίπου 25%. Παραμένει, όμως, σημαντικά μεγαλύτερος των περίπου 500 οργανικών θέσεων που υπολογίζονται βάσει της αναφοράς της άτυπης ενημέρωσης περί τριπλάσιου αριθμού των υπηρετούντων συνταγματαρχών σε σχέση με τις οργανικές θέσεις. Σε ό,τι αφορά το Πολεμικό Ναυτικό, κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, πριν από την έναρξη των έκτακτων κρίσεων υπηρετούσαν περίπου 540 πλοίαρχοι, εκ των οποίων αποστρατεύτηκαν οι 191, δηλαδή ποσοστό περίπου 35%. Αντίστοιχα, στην Πολεμική Αεροπορία υπηρετούσαν περίπου 900 σμήναρχοι, εκ των οποίων αποστρατεύτηκαν 185, δηλαδή ποσοστό περίπου 21%.
Σύμφωνα με τις προαναφερθείσες πηγές, ο μεγάλος αριθμός των αξιωματικών που αποστρατεύτηκαν δημιουργεί σημαντικό οικονομικό βάρος στα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας. Ας σημειωθεί ότι ήδη στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού παρατηρείται υστέρηση περίπου ενός χρόνου στην καταβολή του εφάπαξ και πιθανότητα τα ταμεία θα χρειαστούν πρόσθετη οικονομική ενίσχυση ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Σε ό,τι αφορά τους ταξιάρχους στην Πολεμική Αεροπορία, αποστρατεύτηκαν 10 ταξίαρχοι, εκ των οποίων οι τέσσερις ιπτάμενοι. Στο Πολεμικό Ναυτικό κρίθηκαν διατηρητέοι 17 αρχιπλοίαρχοι και αποστρατεύτηκαν 14 αρχιπλοίαρχοι. Τέλος, στον Στρατό Ξηράς, στα Οπλα κρίθηκαν διατηρητέοι 44 ταξίαρχοι και αποστρατεύτηκαν 50, ενώ στα Σώματα κρίθηκαν διατηρητέοι 11 ταξίαρχοι και αποστρατεύτηκαν 14 ταξίαρχοι.
ΠΗΓΗ https://www.dimokratia.gr/