Ένας εκ των εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέφρασε τη Δευτέρα την ανησυχία του για την αποτυχία της Ελλάδας να εντοπίσει κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων και να βοηθήσει όσους έπεσαν θύματά του, σημειώνοντας ότι ενδεχομένως να έχουν διαφύγει της προσοχής της κυβέρνησης εκατοντάδες τέτοιες υποθέσεις στη δομή φιλοξενίας μεταναστών στη Σάμο.
Σε επιστολή της προς τις ελληνικές αρχές, η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για την εμπορία ανθρώπων Σιβόν Μαλάλι αναφέρει ότι απέτυχαν να εντοπίσουν ότι 14 γυναίκες έπεσαν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ή καταναγκαστικής εργασίας, παρότι παρουσίαζαν "σαφή δείγματα” όπως τραυματισμούς, σεξουαλικές ασθένειες ή εγκυμοσύνη, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι γυναίκες, που ήταν όλες από τη Δυτική και την Κεντρική Αφρική και είχαν φτάσει στην Ελλάδα από διάφορες χώρες, έφτασαν στη δομή μεταναστών το 2022, όπου όμως δεν έλαβαν επαρκή στέγαση ή ιατρική, ψυχολογική και άλλη βοήθεια, προσθέτει η Μαλάλι.
"Έφτασαν στη Σάμο ως αιτούσες άσυλο και οι 14 υποθέσεις καταδεικνύουν τις συστημικές αποτυχίες στον εντοπισμό επιζώντων της εμπορίας ανθρώπων”, αναφέρεται στην επιστολή που έχει ημερομηνία 2 Σεπτεμβρίου και δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα. "Το περιβάλλον της ΣΕΔ δεν είναι κατάλληλο για έναν επιζώντας εμπορίας ανθρώπων και σεξουαλικής βίας”, σημειώνει η Μαλάλι, όσον αφορά την Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στη Σάμο.
Το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Reuters να κάνει κάποιο σχόλιο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Ελλάδα, η οποία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη το 2015-2016, καταγράφει αύξηση στις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων το τρέχον έτος, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Περίπου 56.000 άνθρωποι έφτασαν παράνομα στην Ελλάδα φέτος, αριθμός που είναι ο δεύτερος υψηλότερος στην Ευρώπη μετά από την Ιταλία.
Η δομή της Σάμου, που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ανθρώπων, είναι αυστηρά επιτηρούμενη και περιβάλλεται από συρματοπλέγματα, άνοιξε το 2021 για να αντικαταστήσει τη μέχρι τότε δομή στο Βαθύ.
Η Μαλάλι σημειώνει ότι έως και άλλοι 285 αιτούντες άσυλο που έφτασαν στη δομή το 2022 μπορεί να υπήρξαν επίσης θύματα, χωρίς όμως να αναφέρει πού βασίζεται αυτή η εκτίμηση.
Ένα από τα θύματα εμπορίας ανθρώπων, σύμφωνα με την επιστολή, έμεινε έγκυος αφότου έπεσε θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης για παρατεταμένη περίοδο και γέννησε ένα κοριτσάκι την ημέρα που έφτασε στο νησί της Σάμου.
Η Μαλάλι είναι μία από τους δεκάδες εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που έχουν εξουσιοδοτηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη να αναφέρουν και να συμβουλεύουν για συγκεκριμένα θέματα και κρίσεις. Οι απόψεις τους δεν αντικατοπτρίζουν εκείνες του παγκόσμιου οργανισμού, σημειώνει το Reuters.
ΠΗΓΗ Reuters