Την πεποίθηση ότι άξιζε τον κόπο που έμειναν και κράτησαν όρθιο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρά τις συνεχείς εσωκομματικές κρίσεις, εξέφραζαν μέλη της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ) του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που μετείχαν στην πρώτη, μετά την εκλογή ως προέδρου του Σωκράτη Φάμελλου, συνεδρίαση του κορυφαίου συλλογικού οργάνου. Μάλιστα, σχεδόν πανηγυρικό χαρακτήρα έδωσε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ) το Σαββάτο 7 Δεκεμβρίου 2024 η παρουσία σημαντικών στελεχών που είτε είχαν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ προς άλλους πολιτικούς φορείς (π.χ. Νέα Αριστερά) είτε είχαν αποστασιοποιηθεί.
Πέρα από τους Γιώργο Βασιλειάδη και Χρήστο Σπίρτζη που επανέκαμψαν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, πόλο έλξης με καλωσορίσματα για την επιστροφή τους και πολιτικές συζητήσεις στα πηγαδάκια άμα τη εμφανίσει τους εντός και εκτός αίθουσας συνεδρίασης της ΚΕ αλλά και στα πηγαδάκια, αποτέλεσαν επίσης μεταξύ άλλων οι Διονύσης Τεμπονέρας, Στέφανος Τζουμάκας, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Ανδρέας Νεφελούδης (ήταν μέχρι πρότινος στη Νέα Αριστερά), Βλάσης Τσιόγκας, Σταύρος Αραχωβίτης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος τους υποδέχτηκε με αναφορές στην ομιλία του, σημειώνοντας ότι η ενότητα είναι κύριο στοιχείο στην επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που επαναδιεκδικεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και διεκδικεί το ρόλο της κυβερνώσας Αριστεράς. Όπως τόνισε, κανείς δεν περισσεύει στην επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Παράλληλα, η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ράνια Σβίγκου τόνισε ότι πρέπει να έρθουν κι άλλοι δίπλα στα χιλιάδες νέα μέλη που γράφτηκαν για πρώτη φορά (11.000 άτομα) ή επέστρεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ, στις προεδρικές εκλογές. «Πρέπει να αγωνιστούμε, για να γίνουν δεκάδες χιλιάδες. Αυτό είναι το καθήκον μας, την επόμενη περίοδο και θα το κάνουμε με συσπείρωση και αγώνα», υπογράμμισε.
Το τανγκό του Πολάκη
Οι αιχμές και οι πρώτες διαφοροποιήσεις για ζητήματα που θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα με το βλέμμα στο συνέδριο, όπως η κομματική στελέχωση και η ανάληψη θέσεων ευθύνης από στελέχη όχι μόνο του περιβάλλοντος του νέου προέδρου Σωκράτη Φάμελλου αλλά όλων των «τάσεων» και του κύκλου των διεκδικητών της ηγεσίας κατά τις εσωκομματικές εκλογές (Παύλος Πολάκης, Νικόλας Φαραντούρης, Απόστολος Γκλέτσος). Όλα θα τεθούν στο καταστατικό-προγραμματικό συνέδριο που θα γίνει την ερχόμενη ΄Ανοιξη , και ενώ νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2025 θα έχει συγκληθεί Κεντρική Επιτροπή.
Αιχμές είχε η ομιλία του Παύλου Πολάκη ο οποίος αναφερόμενος στα περί ενότητας που εξέπεμψε ο Σωκράτης Φάμελλος εμμέσως κάλεσε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο να δείξει στην πράξη το ενωτικό του πνεύμα . Μάλιστα , αντπαρέβαλλε τη δική του ενωτική κίνηση που έγινε το βράδυ των εσωκομματικών εκλογών της 24ης Νοεμβρίου 2024 όταν αποφάσισε να μην πάει το κόμμα σε δεύτερο εκλογικό γύρο. Σύμφωνα με πληροφορίες , ανέφερε τη φράση «το ταγκό πάντα το χορεύουν δύο», αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι η σειρά του Σωκράτη Φάμελλου να κάνει ενωτικές κινήσεις στην πορεία προς το Συνέδριο, όπου όλοι πρέπει να οδεύουν ενωμένοι, συμπεριληπτικοί και συναινετικοί. Κατά τον Παύλο Πολάκη, στις επιλογές του προέδρου για τη στελέχωση θα πρέπει να αποτυπώνεται το όλον κόμμα και από κει και πέρα στην εκλογική επίδοση θα αποτυπωθεί η αποτελεσματικότητα της ηγεσίας. Πίσω από όλα αυτά περί στελέχωσης κλπ καταγράφεται το ζήτημα της ολιστικής αξιοποίησης των στελεχών αλλά και σύμφωνα με εκτιμήσεις το θέμα της δημιουργίας θέσης αντιπροέδρου με απόφαση συνεδρίου, κάτι που θα ήθελε ο Παύλος Πολάκης αλλά και άλλοι συνυποψηφιοί του είχαν θέσει (Νικόλας Φαραντούρης) …
Το «παρών» του προϋπολογισμού
Πάντως, αρνητικός στη δημιουργία θέσης αντιπροέδρου ήταν ο Πάνος Ρήγας , έμπειρο πολιτικό στέλεχος, και πρώην γραμματέας του κόμματος. Στην τοποθέτησή του κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι «Διαχρονικά διαφωνώ με θέση αντιπροέδρου που παραπέμπει σε διαρχία. Επίσης, ο γραμματέας του κόμματος δεν μπορεί να είναι δεύτερος πρόεδρος».
Παράλληλα, έχει διαφανεί ότι υπάρχουν διαφορετικές γραμμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο ζήτημα του προϋπολογισμού . Πέρυσι, επί προεδρίας Στέφανου Κασσελάκη , ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε ψηφίσει τον προϋπολογισμό για τις αμυντικές δαπάνες. Στη νέα φάση υπό την ηγεσία του Σωκράτη Φάμελλου , υπάρχουν στελέχη που ζητούν να μην υπερψηφισθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης της ΝΔ. Κι αυτό σε συνδυασμό και με το άνοιγμα μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων που αναζητούν διαύλους για συγκλίσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων στη βουλή και στην κοινωνία. Ηδη η Νεα Αριστερά έχει απευθύνει κάλεσμα προς τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να μην ψηφίσουν τον προϋπολογισμό των αμυντικών δαπανών. Ο Πάνος Ρήγας έθεσε το ζήτημα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής προτείνοντας «παρών» στη Βουλή για τον προϋπολογισμό των αμυντικών δαπανών.
ΠΗΓΗ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ