17 Δεκεμβρίου 2024

Μόνο η παραίτηση ξεπλένει τη ντροπή

 

Ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ ζήτησε να μη διεξαχθεί η προβοκατόρικη εκδήλωση περί «μακεδονικής γλώσσας» , αλλά όλοι τον αγνόησαν

Του Βασίλη Γαλούπη

Το πρωί της Παρασκευής ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διαβεβαίωνε μιλώντας στη «δημοκρατία» για τη φιλοσκοπιανή ημερίδα του Σαββάτου μέσα στο ΠΑΜΑΚ ότι «δεν έχει υπάρξει καμία έγκριση από το πανεπιστήμιο κεντρικά για εκδήλωση με θέμα τη μακεδονική γλώσσα, δεν μας έχει ζητηθεί αίθουσα και, πολύ περισσότερο, κάποια χρηματοδότηση για τη διοργάνωση».

Είναι ο ίδιος ο Στυλιανός Κατρανίδης που με την τοποθέτησή του στην εφημερίδα μας απονομιμοποιούσε το «συνέδριο» για τη «μακεδονική γλώσσα» στο αμφιθέατρο 12 του ΠΑΜΑΚ, σε συνεργασία με το κρατικό Πανεπιστήμιο Κυρίλλου – Μεθοδίου των Σκοπίων:

«Έπειτα από επικοινωνία που είχα με τον πρόεδρο του τμήματος, δεν συζητήθηκε στο τμήμα οτιδήποτε σχετικό με διοργάνωση ημερίδας για “μακεδονική γλώσσα”. Αυτό περί γλώσσας είναι καινούργιο κι έχει έρθει εκ των υστέρων. ∆εν συζητήθηκε στη συνέλευση του τμήματος. Είναι κάτι που κι εγώ το είδα στην αφίσα, όταν δημοσιεύτηκε».

Λίγο προτού ξημερώσει Σάββατο, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, η πρυτανεία του ΠΑΜΑΚ ανάρτησε στο επίσημο site της μια ανακοίνωση, που μεταξύ άλλων δεσμευόταν ότι η φιλοσκοπιανή εκδήλωση δεν θα γίνει εντός του χώρου ενός δημόσιου πανεπιστημίου, για το οποίο πληρώνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες:

1. «Το θέμα της ημερίδας δεν έχει αναφερθεί στη συνέλευση του τμήματος. Ενημέρωση για την ημερίδα δεν υπήρξε ούτε προς την Πρυτανεία ή τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου ούτε ζητήθηκε αίθουσα».

2. «Σε χθεσινοβραδινή επικοινωνία του Πρύτανη, καθηγητή Στυλιανού ∆. Κατρανίδη με την υπεύθυνη της διοργάνωσης, για διευκρινήσεις σχετικά με την ημερίδα, έλαβε ως απάντηση ένα γενικό πρόγραμμά της, χωρίς αναφορά στον τίτλο της».

3. «Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σεβόμενες την ακαδημαϊκή ελευθερία, δεν έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν τη διεξαγωγή της ημερίδας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, διαπιστώνουν απουσία ενημέρωσης των πανεπιστημιακών σωμάτων, κάτι που δεν συνηθίζεται στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών λειτουργιών και εν γένει της ακαδημαϊκής δεοντολογίας του Πανεπιστημίου».

4. «Ο Πρύτανης, εντοπίζοντας σημαντικές αδυναμίες στη διοργάνωση της ημερίδας και με σκοπό την ασφάλεια των συμμετεχόντων/ουσών στην εκδήλωση, όπως και του συνόλου των ευρισκομένων στο Πανεπιστήμιο, καθώς και τη διαφύλαξη των χώρων και της περιουσίας αυτού, έχει ζητήσει από τη συντονίστρια η διεξαγωγή της να πραγματοποιηθεί εκτός των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας».

Όμως, η εκδήλωση για να διαφημιστεί η… γλώσσα των Σκοπίων ως δήθεν μακεδονική μέσα στη Θεσσαλονίκη έγινε κανονικά, όπως είχε προγραμματιστεί από τους… διοργανωτές. Αν και η ημερίδα είχε σημαντικά οργανωτικά προβλήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, την παρακολούθησαν τελικά περίπου 80-100 άτομα, Σκοπιανοί και φιλοσκοπιανοί με… λογοτεχνικά ενδιαφέροντα – υποτίθεται. Ο πρύτανης, που… διακήρυττε μέσα από την ανακοίνωσή του ότι υπήρξε «απουσία ενημέρωσης των πανεπιστημιακών σωμάτων» και που εντόπιζε «σημαντικές αδυναμίες στη διοργάνωση της ημερίδας», ζητώντας «τη διεξαγωγή της εκτός των εγκαταστάσεων του ΠΑΜΑΚ», απέτυχε να διαφυλάξει τους ίδιους τους κανόνες του πανεπιστημίου του, όπως αυτοί ορίστηκαν στην ανακοίνωση. Η σαλταδόρικη εκδήλωση, για την οποία ο πρύτανης φάνηκε να ζητάει τη μη διεξαγωγή της εντός ΠΑΜΑΚ, ακριβώς επειδή οι διοργανωτές του εξαπάτησαν τις πρυτανικές Αρχές, έγινε. Ο κ. Κατρανίδης αυτοακυρώθηκε, πρακτικά αυτοξηλώθηκε, αλλά έως χθες τουλάχιστον παρέμενε στη θέση του.

Το ένα ερώτημα είναι για ποιο λόγο εξέδωσε μια ανακοίνωση η οποία δεν θα είχε κανένα πρακτικό αντίκρισμα. Και το δεύτερο, ακόμα πιο σημαντικό ερώτημα είναι πώς ακριβώς διασφαλίζεται το δημόσιο πανεπιστήμιο, όταν μπορεί ο καθένας να στήνει εκδηλώσεις που «οι διοργανωτές δεν ενημερώνουν τα πανεπιστημιακά σώματα» και που «έχουν σημαντικές αδυναμίες».

Και, αλήθεια, μέσα στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτύξει το ΠΑΜΑΚ με το κρατικό πανεπιστήμιο των Σκοπίων και με την… ευρωπαϊκή ελευθερία που διέπει πλέον το πρώην γιουγκοσλαβικό κρατίδιο, μπορεί να διοργανωθεί ανάλογη ημερίδα στο «Κύριλλος – Μεθόδιος» που να καταρρίπτει όλα τα αφηγήματα περί «μακεδονικής γλώσσας»; Έχουν το δικαίωμα και Έλληνες γλωσσολόγοι κι ακαδημαϊκοί να πράξουν το ίδιο, όπως ήρθαν εδώ οι Σκοπιανοί για την προπαγάνδά τους. Μπορεί να εξασφαλίσει τέτοια άδεια ο Κατρανίδης ή δεν θα του το επιτρέψουν, όπως τελικά το επέτρεψε ο ίδιος στο πανεπιστήμιο που διοικεί;

Τα περί γλωσσολογίας είναι επιστημονικά λυμένα εδώ και χρόνια. Όσους λαγούς και αν προσπαθούν να βγάλουν από το καπέλο οι Σκοπιανοί και όψιμοι φιλοσκοπιανοί. Τα έχει λύσει ο διάσημος γλωσσολόγος Νικόλαος Ανδριώτης εκ Ίμβρου, με σπουδές στη Βιέννη και πρύτανης του 1962-63 στο ΑΠΘ. Έχει αποδείξει ότι οι σλαβόφωνοι του κράτους των Σκοπίων ονόμαζαν τον εαυτό τους Bugari (σερβικός τύπος της λέξης Βούλγαροι). Το 1861 οι αδελφοί Miladinov εξέδωσαν δημοτικά τραγούδια των Σκοπίων σε μια συλλογή με τίτλο «Bulgarski narodni pesni».

Το γεγονός ότι ο Τσίπρας αποφάσισε να αυτοκτονήσει πολιτικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που πέρασε με μόλις 153 ψήφους, δεν σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός θα αναγνωρίσει και θα αποδεχτεί ποτέ ότι υπάρχει «Βόρεια Μακεδονία» ή «μακεδονική γλώσσα». Και γι’ αυτό τον γκρέμισε από την εξουσία λίγους μήνες μετά, δίχως να τον επαναφέρει ποτέ. ∆ιότι στα Σκόπια έγινε δημοψήφισμα για τη συμφωνία, αλλά ο Τσίπρας δεν το τόλμησε ποτέ, επειδή θα λάμβανε πάνω από 90% «Όχι» στα σχέδιά του.

Το βιογραφικό του Στυλιανού Κατρανίδη

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης της ΑΣΟΕΕ (1981) και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου του Κιέλου, Γερμανία (1986). Έχει διατελέσει επισκέπτης ερευνητής στα πανεπιστήμια του Connecticut (1992-1993) και του Illinois (1999). Από το 2001 είναι καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με ερευνητικά ενδιαφέροντα και επιστημονικές δημοσιεύσεις στα πεδία οικονομικά της ευημερίας, θεωρία και πολιτική διεθνούς εμπορίου κ.ά. Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, αντιπρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), αντιπρόεδρος του ∆ιεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (∆ΟΑΤΑΠ), προσωρινός πρόεδρος του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ.ά..

Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»