Πλώρη… για τη γαλάζια πατρίδα βάζει και πάλι η Τουρκία επιχειρώντας να ..απλωθεί σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και μετά τις πληροφορίες για επικείμενη χάραξη ΑΟΖ με την Συρία, Τούρκοι αναλυτές “προτείνουν” να γίνει και το επόμενο βήμα, δηλαδή οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και με την Αίγυπτο!
Στόχος να κυριαρχήσει στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και να χαλάσει τα σχέδια Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τον αγωγό East Med. Μάλιστα χθες, υπήρξαν και αντίστοιχα πρωτοσέλιδα, ενώ κάποια μέσα έβαλαν στο στόχαστρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ελλάδα, εμφανίζοντας την ως… απειλητικό γείτονα, ο οποίος εξοπλίζεται διαρκώς.
Τριμερής τον Ιανουάριο
Μέσα σε αυτό το κλίμα, τον Ιανουάριο έχει προγραμματιστεί να γίνει το επόμενο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας με την Τουρκία, με την συμμετοχή των Κυριάκο Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που τα νερά παραμένουν μεν ήρεμα, αλλά οι συζητήσεις για την βασική μας διαφορά έχουν “παγώσει”, ενώ στις αρχές του νέου έτους προγραμματίζεται μία τριμερής της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, όπου θα αναλυθούν όλα τα δεδομένα και οι ανησυχητικές εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Διπλωματικές πηγές λένε στο TheTOC ότι η Αθήνα δεν έχει την δυνατότητα να προβεί σε άλλη κίνηση για να αποτρέψει την υπογραφή του τουρκο-συριακού μνημονίου από την ενημέρωση των Βρυξελλών και την πίεση της μη αναγνώρισης της νέας κυβέρνησης της Συρίας, η οποία θα επιδιώξει να βρει συνομιλητές και στην Ευρώπη.
Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι όπως και το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο έτσι και μία ενδεχόμενη συμφωνία Τουρκίας και Συρίας για χάραξη θαλασσίων ζωνών θα είναι άκυρη, αφού παραβλέπει την ύπαρξη της Κύπρου, με κυβερνητικά στελέχη να επισημαίνουν ότι η Τουρκία έχει ανάγκη την Ευρώπη περισσότερο από ότι η Ευρώπη την Τουρκία.
“Αυτές οι συμφωνίες δεν είναι ισχυρές” είπε χθες ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, όπως όμως είπε η Αθήνα θα πρέπει να έχει τα μάτια της δεκατέσσερα για τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, καθώς “τα εθνικά μας συμφέροντα δεν περιορίζονται μόνο στα γεωγραφικά όρια της χώρας μας, αλλά έχουμε συμφέροντα και στην Ανατολική Μεσόγειο, για ειρήνη, σταθερότητα και ενεργειακή ασφάλεια”.
Έτοιμος ο αντιαεροπορικός θόλος το 2026
Το χρονοδιάγραμμα για την δημιουργία του αντιαεροπορικού θόλου έχει ήδη τεθεί, με τον Νίκο Δένδια να ενημερώνει προ ημερών τον Πρωθυπουργό για την διοικητική δομή που θα στήνεται για να υποδεχθεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα.
Όπως είπε χθες ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, “αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε σε διαδικασία συζητήσεων για τις προδιαγραφές, και αμέσως μετά θα γίνουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες… Πιστεύουμε ότι εντός διετίας θα είμαστε έτοιμοι να αναπτυχθεί πλήρως ο θόλος, ο οποίος θα αποτρέπει κάθε απειλή από αέρος”.
Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ειδικότερα στην απειλή πολέμου από την Τουρκία σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. “Όταν υπάρχει το παράνομο casus belli από πλευράς Τουρκίας έναντι της χώρας μας, ίσως το μοναδικό casus belli από χώρα σε χώρα τουλάχιστον γειτονική, και από τη στιγμή που πρέπει ανά πασά στιγμή να είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε μια περιοχή που αλλάζει ραγδαία, προφανώς και θα αναπτύξουμε ένα τέτοιο σύστημα” είπε ο υφυπουργός.
Πηγή: thetoc.gr