4 Δεκεμβρίου 2024

«Φουρτούνες» στα «ήρεμα νερά» προκαλεί η Τουρκία – Πυκνώνουν τα σύννεφα

 

Οι έρευνες του ιταλικού σκάφους στην Κάσο και το ρωσικό πολεμικό ναυτικό νοτιοανατολικά της Κρήτης τεντώνουν τα νεύρα της Αγκυρας

Μπορεί στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας να υπήρξε επίσκεψη αξιωματικών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στο αρχηγείο των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν αναμνηστικά, αλλά με την Τουρκία να προχωρά σε κάθε ευκαιρία που της δίνεται σε αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσίας, είναι φυσικό η δυσπιστία να παραμένει.

Η νέα «ευκαιρία» για την Τουρκία να αμφισβητήσει την ελληνική δικαιοδοσία στα νοτιοανατολικά όρια αυτής ήρθε προχθές όταν το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό ζήτησε από την Αθήνα να πραγματοποιήσει βολές ρουκετών από 1 έως 4 Δεκεμβρίου και η Ελλάδα προχώρησε στην έκδοση των σχετικών NAVTEX και ΝΟΤΑΜ.

Η Τουρκία αμέσως προχώρησε στην έκδοση παράνομης NAVTEX στην οποία ισχυρίζεται ότι η ελληνική έχει εκδοθεί σε περιοχή δικής της δικαιοδοσίας και για αυτό αναμεταδίδεται για την ασφάλεια των ναυτιλλομένων.

Οι έρευνες του «Relume»
Η Ελλάδα απάντησε με τις προβλεπόμενες ενέργειες, την ώρα που το Πολεμικό Ναυτικό είναι σε ετοιμότητα, μιας και το ιταλικό ερευνητικό σκάφος «Relume» πλέει από χθες και μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου νοτίως της Κάσου.

Η περιοχή κίνησης που έχει δεσμευτεί για αυτό από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και συγκεκριμένα την Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία είναι όλη εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και έτσι προς το παρόν δεν έχει εκδοθεί από την Τουρκία κάποια αντίστοιχη οδηγία προς ναυτιλλομένους, όπως την προηγούμενη φορά, στην οποία η Αγκυρα ισχυριζόταν ότι το ιταλικό ερευνητικό πλέοντας στα διεθνή ύδατα θα βρισκόταν σε τουρκική υφαλοκρηπίδα και με αφορμή αυτό έστειλε τα πολεμικά της πλοία.

Επειδή όμως για το καλώδιο διασύνδεσης θα χρειαστεί λογικά κάποια στιγμή να γίνουν μετρήσεις και ανατολικότερα, στην Ελληνική ΑΟΖ με την Αίγυπτο και στα διεθνή ύδατα, δηλαδή τη δυνητική ελληνική υφαλοκρηπίδα μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, το ελληνικό πολεμικό ναυτικό βρίσκεται σε ετοιμότητα, όπως και όλες οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, μιας και στην περιοχή αυτήν η Τουρκία αμφισβητεί τις ελληνικές θέσεις ισχυριζόμενη ότι πρόκειται για μέρος της Γαλάζιας Πατρίδας και τουρκική υφαλοκρηπίδα.

«Δεν έχω πειστεί για την Τουρκία»
Προς επίρρωση για τη δυσπιστία της Αθήνας ως προς τις τουρκικές προθέσεις, ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας χθες στο 4ο OT Forum, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν έχω πειστεί ότι η Τουρκία έχει αλλάξει τις απόψεις της».

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σημείωσε πως αυτή τη στιγμή φαίνεται να υπάρχει μια «ήρεμη επιφάνεια».

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «οι μη παραβιάσεις έχουν να κάνουν με την ανάγκη της Τουρκίας για την ευρύτερη εικόνα της να φαίνεται καλός παίκτης». Οπως επισήμανε, η εικόνα αυτή υπάρχει «για να στερεί από εμάς το δικαίωμα να υπενθυμίζουμε το Casus Belli και ότι απειλεί τη διεθνή τάξη πραγμάτων».

Τα δύο ζητήματα των τελευταίων 24ώρων δεν αποκλείεται να εξεταστούν σε μια συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Σκηνικό έντασης
Γενικά το επόμενο χρονικό διάστημα η συγκεκριμένη περιοχή αναμένεται να γεμίσει πολεμικά πλοία καθώς η Τουρκία έχει εξαγγείλει ότι σύντομα θα ξεκινήσει συνεργασία με τη Λιβύη, φτάνει στην Ανατολική Μεσόγειο η ομάδα μάχης του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ Ντε Γκωλ», ενώ και το ρωσικό πολεμικό ναυτικό έχει ζητήσει περιοχές για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Είναι γεγονός ότι το ρωσικό πολεμικό ναυτικό διαθέτει ήδη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου τρεις σύγχρονες φρεγάτες, εκ των οποίων η μία έφτασε πριν από δυο εβδομάδες, ένα συμβατικό υποβρύχιο και ένα σύγχρονο πλοίο συλλογής πληροφοριών, το «Yantar», που έφτασε στη Μεσόγειο στις αρχές Δεκεμβρίου και εξειδικεύεται στο να μεταφέρει μίνι υποβρύχια τα οποία σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών είναι σε θέση να κόβουν… καλώδια μίλια κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού.

Πηγή: tanea.gr