19 Δεκεμβρίου 2024

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ: Πολύ συντηρητική η πρόταση για τη Σάμο και με την Ικαρία απούσα.

 


18 προτάσεις Αντωνέλη για εγγειοβελτιωτικά

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου/ Ανιτπεριφέρεια Πρωτογενούς Τομέα έχοντας ως στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων λειψυδρίας που παρουσιάζονται στα νησιά του Βορείου Αιγαίο λόγω της κλιματικής αλλαγής απέστειλε την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου αίτημα ένταξης σε πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 18 προτάσεων έργων και μελετών για την αντιμετώπιση των αρδευτικών αναγκών και την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων.


Είχε προηγηθεί, προ ημερών, συνεδρίαση μεταξύ του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη της αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Αναστασίας Αντωνέλη και του Προϊστάμενου της Διεύθυνσης  Αγροτικής Οικονομίας Γιώργου Λαγουτάρη.

Οι προτάσεις

Στο νησί της Λέσβου προτείνονται έξι παρεμβάσεις οι τρεις εκ των οποίων στην περιοχή του Πολιχνίτου. Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται η 1) εξωποτάμια λιμνοδεξαμενή Μάκρης Βασιλικών & αρδευτικό δίκτυο για την άρδευση Βασιλικών, Λισβορίου και Σκάλας Πολιχνίτου, 2) Φράγμα Λαγκάδας Πολιχνίτου 3) Φραγμα Κουρουπή Πολιχνίτου 4) Φράγμα ποταμού Ταψά Σιγρίου, 5) Φράγμα Λάψαρνα Άντισσας και 6) Φράγμα Χρούσου Μεσοτόπου.

Θυμίζουμε ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του, στο «Ε» ο πρώην Δήμαρχος Πολιχνίτου και επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Λέσβου, Γιάννης Συκάς αναφερόμενος στις πηγές ΠΕΣΣΑΣ Πολιχνίτου είχε πει πως υπάρχει από το 1990 επικαιροποιημένη μελέτη για την δημιουργία λιμνοδεξαμενής στο σημείο δεδομένου ότι η πηγή τροφοδοτείται όλη την διάρκεια του έτους. 

Στην Λήμνο οι προτάσεις περιλαμβάνουν 1) τον εκσυγχρονισμό αρδευτικού δικτύο Φράγματος ΤΟΕΒ Κοντιά, 2) την επικαιροποίηση μελέτης και κατασκευή ταμιευτήρα – φράγμα στην θέση Ραγκαβάς στον Κάσπακα και 3) Λημνοδεξαμενή στην Ατσική. Ολοκληρώνοντας τα έργο στον Νομό περιλαμβάνεται και η πρόταση για Ταμιευτήρας Αγίου Ευστρατίου.

Στην Χίο περιλαμβάνονται 1) Φράγμα Αγίου Στεφάνου Βροντάδου, 2) Λιμνοδεξαμενή Βαλανά Θυμιανών – Νεοχωρίου, 3) Λιμνοδεξαμενή Μαγιάτικου Αρμολίων και Φράγμα Κοντού Πυργίου.


Στην Σάμο περιλαμβάνονται 1) Κατασκευή νέου αγωγού σύνδεσης των υφιστάμενων δεξαμενών Ιμβρασσού – Νεροτριβίας ΤΟΕΒ Κάμπου Χώρας  2) Κατασκευή υπόγειου αγωγού σύνδεσης πηγής «Στουρνάρι» Ιμβρασσού – Δεξαμενή Ιμβρασσού – ΤΟΕΒ Κάμπου Χώρας 3) Υπογειοποίηση τμημάτων αρδρευτικού δικτύου ΤΟΕΒ Κάμπου Χώρας, τοποθέτηση κεντρικών κρουνών, βανών καθαρισμού και λοιπών εξαρτημάτων (τα τμήματα αυτά είναι υπέργεια εκτεθειμένα σε φθορές από διελεύσεις ελκυστήρων, αυτοκινήτων κλπ) – μήκος αγωγών 800 μέτρα και 4) μελέτη κατασκευής νέου υπόγειο αρδευτικού δικτύου περιοχής δικαιοδοσίας ΤΟΕΒ Καρλοβάσου (θα αντικαταστήσει υφιστάμενο υπέργειο κλειστό δίκτυο σωλήνων πολυαιθυλενίου και γαλβανισμένων με ταχυσυνδέσμους).

Μουτζούρης: Λόγω κλιματικής αλλαγής απαιτούνται άμεσες ενέργειες

Ο Περιφερειάρχης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σε μια περίοδο, όπου η κλιματική αλλαγή έχει επιδράσει με έντονο τρόπο και στον κύκλο του νερού, τα  υδατικά αποθεματικά ολοένα και μειώνονται και απαιτούνται άμεσα ενέργειες, ώστε να διασφαλίσουμε αποθέματα νερού για τα επόμενα χρόνια. Για το λόγο αυτό σε συνεργασία με την Αντιπεριφερειάρχη κ. Αντωνέλη θα καταθέσουμε προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προτάσεις προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης της λειψυδρίας».

Αντωνέλη: «Έχουν να χρηματοδοτηθούν μελέτες και έργα εγγειοβελτιωτικά εδώ και 24 χρόνια»

Η Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλη δήλωσε: «Μετά  την συνάντηση εργασίας σήμερα και  την έγκριση του Περιφερειάρχη θα αποστείλουμε στο αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τα αιτήματα μας για χρηματοδότηση μελετών και έργων που είναι αναγκαία και κατεπείγοντα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της λειψυδρίας στα νησιά μας. Θυμίζω ότι έχουν να χρηματοδοτηθούν μελέτες και έργα εγγειοβελτιωτικά εδώ και 24 χρόνια. Επιτέλους πρέπει το Υπουργείο να αναλάβει την ευθύνη του και να σταματήσει την απραξία του, μιας και οι συνέπειες της είναι καταστροφικές για την οικονομία των νησιών».

Την ανάγκη δημιουργίας εγγειοβελτιωτικών έργων είχε επισημάνει στο «Ε» τον Νοέμβρη η προϊσταμένη του ΕΛΓΑ για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Παγώνα Αθανασάκου προκειμένου ο λεσβιακός ελαιώνας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανομβρίας που τον ταλαιπωρεί. «Θα πρέπει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μαζί με του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να ενεργήσουν προκειμένου να γίνουν έργα υποδομής στο νησί, τα οποία θα συνδράμουν στο πότισμα των ελαιώνων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συνθήκη αυτή» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Έργα υποδομών εγγείων βελτιώσεων»

Τέλος σημειώνεται ότι στις 31 Οκτωβρίου 2024 ανακοινώθηκε από το ΥπΑΑΤ ότι εκδόθηκε η προδημοσίευση πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της παρέμβασης Π3-73-1.1: «Έργα υποδομών εγγείων βελτιώσεων» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027).  Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό 100% και ο συνολικός προϋπολογισμός της παρέμβασης ανέρχεται σε 169.000.000,00 € και λόγω του σημαντικού χαρακτήρα της παρέμβασης, ανάλογα με τη ζήτηση, θα δοθεί υπερδέσμευση.

Στους δικαιούχους υποβολής προτάσεων περιλαμβάνονται και οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας οι οποίες έχουν την ευθύνη, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, για το σχεδιασμό και την κατάρτιση του προγράμματος των σχετικών έργων.

ΠΗΓΗ https://www.emprosnet.gr/