6 Δεκεμβρίου 2024

Χίος: Ανατροπές και μυθεύματα στη δίκη για τα επεισόδια στο ξενοδοχείο «Ερύθα»



 Κατηγορητήριο με πολλά μυθεύματα αποδεικνύεται τελικά αυτό εις βάρος των 29 κατηγορουμένων για την εισβολή στο ξενοδοχείο «Ερύθα» στη Χίο και την επίθεση εναντίον των αστυνομικών που διέμεναν εκεί. 
Η δίκη στο Μονομελές Πρωτοδικείο Χίου για τα επεισόδια που συνέβησαν το 2020 και τα γεγονότα της 25ης Φεβρουαρίου, όταν ομάδα κατοίκων του νησιού εισέβαλε σε δωμάτιο ξενοδοχείου και χτύπησε αστυνομικούς των ΜΑΤ, και η οποία είχε διακοπεί προ 20ημέρου, συνεχίστηκε χθες, με αρκετές ανατροπές που αφορούν κυρίως τη σοβαρότητα των τραυματισμών που υπέστησαν οι αστυνομικοί αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ομάδα διαδηλωτών κινήθηκε με αυτόν τον τρόπο.

Αντίθετα με όσα ισχυρίστηκαν οι αστυνομικοί μάρτυρες κατηγορίας, τόσο χθες όσο και στην προ εικοσαημέρου ακροαματική διαδικασία, τα τραύματά τους όπως περιγράφονται στα εξιτήρια είναι εντελώς επιπόλαια και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν επικίνδυνες σωματικές βλάβες, ίσως, δε, ούτε καν απλές σωματικές βλάβες.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης, στα έγγραφα του νοσοκομείου τα όποια τραύματα διαπιστώθηκαν αφορούν κυρίως αμυχές ή περιορισμένες μελανιές που δύσκολα μπορούν να στοιχειοθετήσουν σοβαρή κατηγορία. Αντίθετα, οι αστυνομικοί μάρτυρες έκαναν λόγο για «αιμόφυρτους συναδέλφους» από ισχυρά χτυπήματα όσων εισέβαλαν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, αλλά και για ένα ακόμα περιστατικό σύγκρουσης στο προαύλιο του κτιριακού συγκροτήματος.
Οι ίδιοι στις καταθέσεις που προηγήθηκαν προέβαλαν τον ισχυρισμό ότι οι γιατροί του Νοσοκομείου Χίου καθυστέρησαν να τους εξετάσουν, ενώ και οι εξετάσεις που τους έκαναν δεν ήταν αυτές που απαιτούνταν. Ισχυρισμούς ωστόσο που κατέρριψε εκκωφαντικά ο νυν δήμαρχος Χίου και ιατρός ακτινολόγος, Γιάννης Μαλαφής, που προσήλθε στο δικαστήριο ως μάρτυρας με την ιδιότητα του μέλους της Επιτροπής Πολιτών και Αιρετών, μιας επιτροπής που είχε σχηματιστεί τότε από το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών φορέων του νησιού για τον συντονισμό των δράσεων εναντίον της κατασκευής προσφυγικής δομής στο Αίπος που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση και προσπάθησε να επιβάλει με τη βία.

Mικρές μελανιές

Ο ίδιος στην κατάθεσή του σήμερα αποκάλυψε ότι ως γιατρός είχε εκείνη την ημέρα εφημερία στο νοσοκομείο και φρόντισε ο ίδιος τους αστυνομικούς που παρουσιάστηκαν στα επείγοντα. «Σε καμία περίπτωση τα τραύματά τους δεν ήταν σοβαρά. Ολα ήταν αμυχές και που δεν αποτελούν κίνδυνο», τόνισε. «Αντίθετα, ως γιατρός είδα σοβαρά τραυματισμένους πολίτες από τις βάρβαρες επιθέσεις των αστυνομικών καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου», υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον ίδιο, μεταξύ των τραυματιών ήταν ένα 14χρονο παιδί με σπασμένο κεφάλι που δεν είχε καμία συμμετοχή στα συμβάντα, καθώς και ένας εργαζόμενος στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» που κινούνταν προς τον τόπο εργασίας του στο Αίπος.

Κοινός παρονομαστής στις καταθέσεις όλων των μαρτύρων υπεράσπισης το γεγονός ότι οι διαδηλωτές είχαν πάει με ειρηνικές διαθέσεις στο ξενοδοχείο, ώστε να εκφράσουν το αίτημα στους ξενοδόχους για άμεση έξωση των ΜΑΤ από τις επιχειρήσεις τους, αφού οι τελευταίοι επί τριήμερο έδερναν κόσμο, απειλούσαν, κατέστρεφαν περιουσίες και έβριζαν αισχρά τους κατοίκους του νησιού, με πιο χαρακτηριστική τη φράση «Τουρκόσποροι». Σύμφωνα, μάλιστα, με όλες τις μαρτυρίες, η συγκεκριμένη φράση ήταν και η θρυαλλίδα για την εισβολή μερίδας διαδηλωτών στο δωμάτιο όπου διέμεναν δύο αστυνομικοί, όταν ο ένας από αυτούς βγήκε στο μπαλκόνι και προκαλούσε το συγκεντρωμένο πλήθος, αναφέροντας και αυτή τη λέξη.

Ο ίδιος που κατέθεσε χθες το αρνήθηκε και ισχυρίστηκε ότι την ώρα της εισβολής ήταν στο κρεβάτι, ενώ ο συνάδελφός του στο μπάνιο. Ισχυρισμός που, ωστόσο, δεν φαίνεται αληθής, αφού ο ίδιος παραδέχθηκε ότι υπήρχαν εντολές για ετοιμότητα, ενώ, όπως αργότερα κατέθεσε και ο έτερος αστυνομικός, ο ίδιος ήταν πίσω από την πόρτα, προσπαθώντας να αποτρέψει την εισβολή. Οι ίδιοι αναγνώρισαν και δύο εκ των κατηγορουμένων, ενώ ακόμα 14 κατηγορούμενοι αναγνωρίστηκαν από άλλους μάρτυρες αστυνομικούς.

Μαρτυρίες, πάντως, που επιβεβαιώνουν τις προκλήσεις του συγκεκριμένου αστυνομικού από το μπαλκόνι πρόσθεσαν και ο τότε δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, καθώς και ο επικεφαλής συνδυασμού της αντιπολίτευσης, Γιάννης Καραβασίλης, που κατέθεσε και εκείνος ως μέλος τής τότε Επιτροπής Αιρετών και Κατοίκων. Η δίκη διεκόπη ακόμα μια φορά λόγω παρέλευσης ωραρίου και θα συνεχιστεί αύριο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΟΥΔΗΣ
ΠΗΓΗ https://www.efsyn.gr/