Με τις εξελίξεις στη Συρία να είναι «ο ελέφαντας στο δωμάτιο» συνεδρίασε στις 10:00 υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη το ΚΥΣΕΑ, όπου αξιολογήθηκαν όλα τα νεότερα δεδομένα, ενώ λήφθηκαν και αποφάσεις αναφορικά με την αντιμετώπιση των Σύρων αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στις ελληνικές δομές.
Και αυτό διότι πλέον δεν ισχύει ως αιτία διεθνούς προστασίας ο κίνδυνος που αντιμετώπιζαν πολλοί εξ όσων έρχονταν στην Ελλάδα από το καθεστώς Άσαντ, το οποίο πλέον δεν υφίσταται. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε να «παγώσουν», μέχρι νεωτέρας, οι αποφάσεις ασύλου για Σύρους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η εισήγηση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου η οποία και υιοθετήθηκε, ήταν να παγώσουν μέχρι νεωτέρας οι επιδόσεις αποφάσεων ασύλου σε Σύρους που βρίσκονται σε ελληνικές προσφυγικές δομές. Πρόκειται για σχεδόν 9.500 ανθρώπους, οι οποίοι, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θεωρούνταν κατά τεκμήριο πρόσφυγες, πλέον όμως τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος βρέθηκε χθες στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., όπου για πρώτη φορά συζητήθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα νέα δεδομένα, ενώ προ ημερών είχε σχετική συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, πλέον και η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου είναι εκ των πραγμάτων προσανατολισμένη στα νέα δεδομένα. Το βασικό πρόβλημα, βεβαίως, είναι ότι δεν υπάρχει ακόμα ως προς τη διάδοχη κατάσταση στην πολύπαθη χώρα, η οποία «φλερτάρει» με τη «σαλαμοποίηση». «Αναμένουμε όλοι πληροφορίες σχετικά με τι επικρατεί στην Συρια ώστε να έχουμε τεκμηριωμένη άποψη επι των ισχυρισμών όσων καταθέτουν νέο αίτημα», αναφέρει στο protothema.gr αρμόδια κυβερνητική πηγή. Πάντως, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια σαφής μείωση ροών ειδικά από τη Συρία και ευρύτερα τις τελευταίες εβδομάδες μια αποκλιμάκωση στους αριθμούς.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, έγινε μια συνολική απόπειρα χαρτογράφησης της νέας κατάστασης στην περιοχή, λαμβάνοντας υπόψιν τις πληροφορίες από τις πληροφορίες ασφαλείας και τις διπλωματικές πηγές.
Εθελοντικές επιστροφές μεταναστών
Το κρίσιμο, πάντως, το οποίο προέκυψε από τη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Μετανάστευσης και Ασύλου είναι η ευρωπαϊκή παραίνεση σε Σύρους αιτούντες άσυλο που το επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. «Διαπιστώθηκε η μεγάλη αβεβαιότητα, που δεν επιτρέπει μεγάλα περιθώρια για οριστικές εκτιμήσεις. Συμφωνήσαμε όμως άπαντες στην ανάγκη να αρχίσει να εκπονείται ένα σχέδιο επιστροφών, εθελοντικών στην αρχή, όποιων Σύρων πολιτών επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος μετά το τέλος της συνεδρίασης. Αρμόδιες πηγές, πάντως, επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οριστικές λεπτομέρειες επ’ αυτού του μηχανισμού, καθώς και οι Ευρωπαίοι αναζητούν…συνομιλητή στη Συρία και η κατάσταση θα παραμείνει ρευστή για ένα ικανό διάστημα.
Τα εξοπλιστικά στο τραπέζι
Πέραν της κατάστασης στη Συρία, πάντως, και ενόψει του εξ αναβολής ταξιδιού Μητσοτάκη στον Λίβανο που θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, στο τραπέζι της συζήτησης βρέθηκε και μια σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων. Το ΚΥΣΕΑ κλήθηκε να εγκρίνει το σχέδιο που έχει καταρτίσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την ελληνική πυραυλική ασπίδα που θα είναι έτοιμη ως το 2027, με κόστος άνω του 1 δις. Επίσης, συζητήθηκε η σύσταση της ΔΙΚΑΦΚΑ, της διακλαδικής Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών που θα συνεργάζεται με την Πολιτική Προστασία, ενώ επίσης αναμένεται να πάρουν «πράσινο φως» και τα λεγόμενα «περιπλανώμενα πυρομαχικά» που παραπέμπουν σε…καμικάζι drones. Διαθέτουν εκρηκτική κεφαλή και κατά κανόνα περιφέρονται στις «περιοχές ευθύνης» τους, πέφτοντας πάνω σε στόχους που εντοπίζονται, με αποτέλεσμα την καταστροφή τους ή την πρόκληση ζημιών σε αυτούς.
Πηγή: protothema.gr