5 Δεκεμβρίου 2024

Κατέρρευσε η κυβέρνηση Μπαρνιέ – Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής από Αριστερά και Λεπέν



 Μόνο τρεις μήνες κράτησε η διάρκεια της θητείας του Μισέλ Μπαρνιέ στη Γαλλία, η οποία κατέρρευσε την Τετάρτη όταν ψηφίστηκε η πρόταση μομφής από το Νέο Αριστερό Μέτωπο.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν οι βουλευτές του Μετώπου αλλά ο Εθνικός Συναγερμός, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Ειδικότερα, υπέρ της πρότασης ψήφισαν 331 βουλευτές. Για την έγκριση της πρότασης χρειάζονταν τουλάχιστον 289 ψήφοι ενώ η Αριστερά και η Ακροδεξιά έχουν στο σύνολο 332 ψήφους.

Κατά της κυβέρνησης είχε κατατεθεί και δεύτερη πρόταση από το κόμμα της Λεπέν. Προηγήθηκε η συζήτηση αυτής του Μετώπου ως μεγαλύτερου κοινοβουλευτικά σχηματισμού. Με δεδομένη, όμως, τη στήριξη των δύο μεγάλων παρατάξεων, η συζήτηση της δεύτερης πρότασης θεωρούνταν περιττή.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία από τις συντομότερες θητείες πρωθυπουργού της τελευταίες δεκαετίες στη Γαλλία, η οποία θα βαρύνει στην υστεροφημία του Μπαρνιέ. Πολύ περισσότερο, όμως, το αποτέλεσμα απειλεί να βάλει τη Γαλλία σε περίοδο παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας.

Η συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση

Η συζήτηση ξεκίνησε στις 17:30 ώρα Ελλάδας για τις προτάσεις μομφής από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς και τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν. Πρώτη συζητήθηκε και τέθηκε σε ψηφοφορία η πρόταση της Αριστεράς ως προερχόμενη από μεγαλύτερη παράταξη.

Με δεδομένη την υποστήριξη δύο μεγάλων παρατάξεων, η πρόταση της Αριστέρας ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα περνούσε, εκτός συγκλονιστικού πολιτικού απροόπτου.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ στην ομιλία του που έκλεισε τη συζήτηση, αφού υπενθύμισε το πολύ περίπλοκο πλαίσιο των δημόσιων οικονομικών, δήλωσε ότι «η αλήθεια θα φανεί σε κάθε κυβέρνηση». «Το χρέος θα είναι πάντα εκεί», συνέχισε.

Μετά την κριτική που άσκησε στη Μαρίν Λεπέν, ο πρωθυπουργός την έβαλε και πάλι στο στόχαστρο. «Δεν έχουμε την ίδια αντίληψη για τον πατριωτισμό», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η Μαρίν Λεπέν κατά την ομιλία της στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση

Νωρίτερα, στην παρέμβασή της η αρχηγός του Εθνικού Συναγερμού είπε ότι «είμαστε μπροστά σε μια στιγμή αλήθειας» ενώ υποσχέθηκε ότι θα έρθει το τέλος της «εφήμερης κυβέρνησης Μπαρνιέ». Το κόμμα της, όπως είπε ακόμη, θα βοηθήσει να έλθει αυτό το τέλος.

Πρόσθεσε ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν προχώρησε αρκετά στην επίτευξη συμβιβασμών μαζί της. «Πήραμε μόνο ψίχουλα», είπε και κατηγόρησε τον Μπαρνιέ για αδιαλλαξία.

Πάντως η Λεπέν είπε ότι «δεν χαίρεται» που υποστηρίζει την πρόταση μομφής από Νέο Λαϊκό Μέτωπο. «Οι θεσμοί μάς αναγκάζουν να αναμειγνύουμε τις ψήφους μας με αυτές της άκρας Αριστεράς», είπε.

Ο πρώην πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ

Στην Εθνοσυνέλευση μίλησε και ο τέως πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος δήλωσε ότι οι βουλευτές του Εθνικού Συναγερμού κάνουν «ένα λάθος ενώπιον της ιστορίας» ψηφίζοντας την πρόταση μομφής

Ο Ατάλ καταδίκασε το «θλιβερό θέαμα» των τελευταίων εβδομάδων και κατήγγειλε «τη συμμαχία μεταξύ του LFI και του RN που σφυρηλατείται». «Η γαλλική πολιτική είναι άρρωστη και ούτε στην άκρα Αριστερά ούτε στην άκρα Δεξιά οι Γάλλοι θα μπορέσουν να βρουν το αντίδοτο», είπε και: «Πιστεύω ότι αυτό που ζητούν οι Γάλλοι είναι λιγότερο θόρυβο και περισσότερη δράση».

Θητεία τριών μηνών

Ήταν το άδοξο τέλος μιας κυβέρνησης που είχε το έργο να σώσει τη Γαλλία από την κρίση στην οποία είχε μπει μετά τις ευρωεκλογές. Τελικά, όπως σημειώνει το Politico, η σύντομη θητεία του Μπαρνιέ θα μείνει σαν μια τεραστίων διαστάσεων αποτυχία.

Είχε αναλάβει στις 5 Σεπτεμβρίου με ένα δύσκολο έργο: να βοηθήσει να κοπάσει μια θύελλα που απειλούσε τη Γαλλία και την Ευρωζώνη. Άνθρωπος που είχε διατελέσει τέσσερις φορές υπουργός και άλλες δύο επίτροπος, αλλά και διαπραγματευτής για το Brexit, κλήθηκε να περάσει τον προϋπολογισμό σε μια χώρα με ήδη μεγάλα ελλείμματα.

Για λίγο έδινε την εντύπωση ότι ο Μπαρνιέ μπορούσε να τα καταφέρει. Οι προσδοκίες ήταν μεγάλες, αλλά ενδεχομένως και η εικόνα που είχαμε για τον Μπαρνιέ να ήταν «φουσκωμένη».

Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν της Ανυπότακτης Αριστεράς παρακολουθεί τη συζήτηση στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση

Ωστόσο παρά τη σιωπηρή αποδοχή από την Μαρίν Λεπέν και την παράταξή της, ο Μπαρνιέ δεν κατάφερε να βρει συναίνεση που ζητούσε για τα σημαντικά ζητήματα, ιδίως σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό.

Χθες, Τρίτη, ο Μπαρνιέ έκανε μια τελευταία προσπάθεια να αποσπάσει τη συναίνεση της Ακροδεξιάς, ζητώντας από τους βουλευτές «να δείξουν υπευθυνότητα». Μια έκκληση που όταν γίνεται την ώρα που έχουν κατατεθεί προτάσεις μομφής δείχνει περισσότερο παραίτηση παρά μια έκκληση από πρωθυπουργό.

Την Τετάρτη, με δεδομένο ότι το μέτωπο της Αριστεράς και Λεπέν θα ψήφιζαν υπέρ της μομφής, έφτασε η «στιγμή της αλήθειας», όπως έλεγε κατά τη συζήτηση για την πρόταση μομφής από την Αριστερά η Μαρίν Λεπέν.

Ο Μπαρνιέ έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός μετά το 1962 που έχασε τη θέση του από πρόταση μομφής. Το πλήγμα για την υστεροφημία του θα είναι μεγάλο: κατάφερε αποτρέψει την επέκταση του λαϊοκισμού του Brexit στην Ευρώπη, αλλά έχασε «εντός έδρας» στο γαλλικό Κοινοβούλιο.

Πηγή: protothema.gr