8 Δεκεμβρίου 2024

Τουρισμός: Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για Airbnb, στέγαση προσωπικού, πισίνες

 

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού με το οποίο τίθεται ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων αλλά ρυθμίζονται και πολλά ακόμα ζητήματα του τουριστικού κλάδου τέθηκε σε διαβούλευση.

Οι βασικότερες ρυθμίσεις είναι:

Βραχυχρόνια μίσθωση: όπως αποκάλυψε η «Καθημερινή» την προηγούμενη Κυριακή, θεσπίζεται για πρώτη φορά πλαίσιο λειτουργίας των ακινήτων που μισθώνονται βραχυχρόνια με προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας.

Το πλαίσιο αυτό, εκτός των άλλων, δίνει τη δυνατότητα ελέγχου του τουριστικού προϊόντος από τις υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Ειδικότερα, τα ακίνητα θα πρέπει:

·        Να είναι ασφαλισμένα για αστική ευθύνη για ζημίες ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν,

·        Να αποτελούν χώρους κύριας χρήσης και να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό

·        Θεσπίζεται πλαίσιο ελέγχου τήρησης των προδιαγραφών (από τις υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού και από μεικτά κλιμάκια ελέγχου με υπαλλήλους της ΑΑΔΕ), με δυνατότητα επιβολής κυρώσεων και προστίμων υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, σε περιπτώσεις παραβάσεων, αντίστοιχες με τις ισχύουσες στα τουριστικά καταλύματα.

Οι νέοι όροι λειτουργίας των Airbnb

Προβλέπεται επίσης η Περιβαλλοντική Κατάταξη Ξενοδοχειακών καταλυμάτων: Θεσμοθετείται ένα καινοτόμο σύστημα κατάταξης των καταλυμάτων, με βάση την αρχή της βιωσιμότητας, λαμβάνοντας υπόψη το περιβαλλοντικό και κοινωνικό τους αποτύπωμα.

Το σύστημα στηρίζεται σε πλαίσιο που επεξεργάστηκαν το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος μαζί με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Οι εν λόγω διατάξεις εισήχθησαν με γνώμονα τις αρχές της αειφορίας και με σκοπό η ανάπτυξη της τουριστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας να πραγματοποιείται με όρους βιωσιμότητας. Στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, προβλέπεται η ευθυγράμμιση του προτεινόμενου συστήματος κατάταξης με τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς κλιματικούς στόχους.

Περιλαμβάνει ακόμη προβλέψεις, όπως επίσης αποκάλυψε η «Καθημερινή» το προηγούμενο Σάββατο, για τη Στέγαση Προσωπικού: δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης των εγκαταστάσεων δωματίων προσωπικού των ξενοδοχειακών καταλυμάτων (που θεσμοθετήθηκαν για πρώτη φορά με το άρθρο 66 του ν. 5121/2024), προκειμένου να διατίθενται προς μίσθωση από προσωπικό του ευρύτερου δημόσιου τομέα (όπως ενδεικτικά ιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ, Κέντρων Υγείας, δασκάλων και καθηγητών, πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης κ.λπ.).

Σχέδιο στέγασης των δημοσίων υπαλλήλων στα νησιά

Ακόμα στο νομοσχέδιο διευρύνεται ο ορισμός των Κέντρων Αναζωογόνησης (spa). Η αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες ευεξίας ανέδειξε την ανάγκη για τη διεύρυνση του αρχικού ορισμού των κέντρων αναζωογόνησης, ο οποίος υπό το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ήταν προσανατολισμένος στην παροχή ιαματικών υπηρεσιών, αποκλείοντας έτσι υπηρεσίες σχετικές με την προαγωγή της ευεξίας, αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Τουρισμού. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση εκσυγχρονίζεται και επικαιροποιείται η τουριστική νομοθεσία ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες τάσεις.

Προβλέπεται επίσης δυνατότητα εκτέλεσης κάθε αναγκαίου έργου για την άντληση και την απάντληση θαλασσίου ύδατος προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε κολυμβητική δεξαμενή (πισίνα) κύριου ή μη κύριου τουριστικού καταλύματος.

Επιπλέον απλοποιείται η διαδικασία υλοποίησης έργων προσβασιμότητας στους τουριστικούς λιμένες. Η ρύθμιση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής «μια Ελλάδα με όλους για όλους» για τη διασφάλιση της ανεμπόδιστης πρόσβασης των ΑμεΑ.

Τέλος, απλοποιείται η διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας των γραφείων ενοικιάσεως αυτοκινήτων και μοτοσικλετών όπως και ναυλομεσιτικών γραφείων, τα οποία, πλέον, υπάγονται στο καθεστώς της γνωστοποίησης. Η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση επιχειρεί να διευκολύνει την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Το νομοσχέδιο θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 19/12/2024, κατά τη διάρκεια της οποίας τουριστικοί φορείς και κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορούν να καταθέσουν προτάσεις και παρατηρήσεις.

Πηγή: Kathimerini.gr