30 Δεκεμβρίου 2024

«Απογειώθηκε» το Airbnb – Πάνω από 1 εκατ. κλίνες

 

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν κατά το 2024 τα καταλύματα που προσφέρονται για βραχυχρόνιες μισθώσεις, με αποτέλεσμα να ξεπεράσουν τον Αύγουστο τις 230.000 πανελλαδικά. Με αυτόν τον τρόπο ξεπέρασαν το 1 εκατ. και συγκεκριμένα έφτασαν τo 1,022 εκατ. οι προσφερόμενες κλίνες σε αυτά, όταν το σύνολο των κλινών στα ξενοδοχεία ανέρχεται στα 887.740 κρεβάτια. 

Μαζί με την αύξηση της προσφοράς αυξήθηκε όμως και η πληρότητα, που έφτασε στο 59% τον Αύγουστο, μαρτυρώντας την ύπαρξη σημαντικής ζήτησης για τέτοιου είδους διαμονή του εισερχόμενου τουρισμού.
Στην πραγματικότητα, σχολιάζουν κύκλοι της αγοράς, εάν δεν υπήρχαν τα διαθέσιμα προς βραχυχρόνια μίσθωση καταλύματα, δεν θα ήταν δυνατό να εξυπηρετηθεί η ζήτηση για ταξίδια στην Ελλάδα, τόσο σε αστικά κέντρα όπως η Αθήνα όσο και σε καλοκαιρινούς προορισμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η εποχική μείωση των διαθέσιμων προς βραχυχρόνια μίσθωση καταλυμάτων που παρατηρείται πάντοτε μετά το καλοκαίρι δεν στάθηκε ικανή να επαναφέρει την προσφορά τέτοιων ακινήτων σε επίπεδα παρόμοια με τα περυσινά, ακόμη και μετά την εξαγγελία των μέτρων της κυβέρνησης, τα οποία ωστόσο θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο.

Ετσι, με βάση τα στοιχεία του ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), τον Νοέμβριο του 2024 τα καταλύματα μειώθηκαν στις 205.000 έναντι 185.000 καταλυμάτων τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση κατά 20.000 μονάδες. Στην πράξη αυτό ισοδυναμεί με επιπλέον 90.000 κρεβάτια, καθώς τον Νοέμβριο διετίθενταο 920.000 κλίνες έναντι 830.000 τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Η ανάλυση της πληρότητας των καταλυμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνει μια σταθερότητα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, παρά την αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων και κλινών, σύμφωνα πάντοτε με τα δεδομένα του ΙΝΣΕΤΕ. «Αυτό υποδηλώνει ότι η ζήτηση αυξήθηκε παράλληλα με την προσφορά, οδηγώντας σε διατήρηση των επιπέδων πληρότητας», σχολιάζουν οι αναλυτές του Ινστιτούτου. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, παρατηρήθηκε αύξηση της πληρότητας σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023, γεγονός που υποδεικνύει μεγαλύτερη ζήτηση κατά την περίοδο αυτή.

Το τρίτο τρίμηνο, η πληρότητα των καταλυμάτων παρέμεινε σταθερή συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2023. Αν και ο Σεπτέμβριος κατέγραψε μικρή αύξηση στην πληρότητα σε σχέση με το 2023 (45% έναντι 43%), η γενικότερη εικόνα δείχνει σταθερότητα και ισχυρή ζήτηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2024 ξεκίνησε παρουσιάζοντας αύξηση στην πληρότητα τον Οκτώβριο, η οποία συνεχίστηκε τον Νοέμβριο, αν και με επιβραδυνόμενο ρυθμό. Γενικά η πληρότητα ήταν μειωμένη τους τέσσερις πρώτους μήνες σε σχέση με τους αντίστοιχους περυσινούς και αυξημένη στη συνέχεια, με εξαίρεση τον Ιούλιο που παρουσίασε οριακή μείωση.

Τα νέα μέτρα
Η κυβέρνηση, μετά τα περυσινά μέτρα για τη φορολογική αντιμετώπιση της συγκεκριμένης δραστηριότητας και ειδικότερα της επιβολής υποχρέωσης έναρξης επαγγελματικής δραστηριότητας για οποιονδήποτε διαθέτει πάνω από δύο καταλύματα στην αγορά αυτή, επανήλθε φέτος με νέα μέτρα. Επιχειρώντας να διαμορφώσει συνθήκες δίκαιου ανταγωνισμού με τα ξενοδοχεία, να προστατεύσει προορισμούς και γειτονιές από την αλλοίωση του χαρακτήρα τους, αλλά και να ανακουφίσει τη στεγαστική κρίση δίνοντας κίνητρα για επιστροφή καταλυμάτων που διατίθενται βραχυχρόνια στην αγορά των μακροχρόνιων μισθώσεων, εισήγαγε ρυθμίσεις για τη λειτουργία τους, αλλά και «πάγωμα» της προσφοράς σε περιοχές όπου παρατηρείται έντονα το φαινόμενο, όπως στα τρία πρώτα διαμερίσματα της πρωτεύουσας.

Θεσπίστηκε έτσι από το υπουργείο Τουρισμού για πρώτη φορά πλαίσιο λειτουργίας των ακινήτων που μισθώνονται βραχυχρόνια με προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας. Παρέχεται, μάλιστα, η δυνατότητα ελέγχου του τουριστικού προϊόντος αυτού από τις υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Ειδικότερα, τα ακίνητα θα πρέπει να είναι ασφαλισμένα για αστική ευθύνη για ζημιές ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν, θα πρέπει να αποτελούν χώρους κύριας χρήσης και να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό, ενώ θεσπίζεται πλαίσιο ελέγχου τήρησης των προδιαγραφών με δυνατότητα επιβολής κυρώσεων και προστίμων υπέρ του ελληνικού Δημοσίου σε περιπτώσεις παραβάσεων, αντίστοιχες με τις ισχύουσες στα τουριστικά καταλύματα.

Το κατά πόσον τα μέτρα θα οδηγήσουν σε περιορισμό του Airbnb και στην εξασφάλιση της ποιοτικής λειτουργίας αυτών των καταλυμάτων, δεν θα γίνει γνωστό πριν από τη δημοσίευση των στοιχείων του πρώτου τριμήνου τουλάχιστον.

Πηγή: .moneyreview.gr