Καταλυτικός ο ρόλος του Ισραήλ στον αντιαεροπορικό και αντιβαλλιστικό θόλο της Ελλάδας
Πολύ σοβαρά υπόψη έχει ληφθεί από την Αθήνα η απειλή των drone και των μαζικών πυραυλικών επιθέσεων όπως αυτές που έχουν παρατηρηθεί στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας, της Λιβύης και πρόσφατα στο Ισραήλ.
Στόχος βέβαια δεν είναι, σε αυτή την φάση τουλάχιστον, η απόκτηση μεγάλου αριθμού Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, στο πρότυπο της Τουρκίας, αλλά η δημιουργία ενός αντι-drone θόλου που σε συνδυασμό με τον αντιαεροπορικό και αντιβαλλιστικό θόλο που σκοπεύει το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να στήσει, να δώσει επαρκή κάλυψη σε όλη την επικράτεια και όχι μόνο καθώς στόχος είναι κάθε μονάδα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπου και αν επιχειρεί, ακόμα και εκτός ελληνικής επικράτειας να έχει αντιdrone προστασία.
«Κάθε μονάδα θα έχει δυνατότητα αντι – drone και τη δυνατότητα να εκπέμπει drones» είχε δηλώσει πριν μερικές εβδομάδες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας μιλώντας στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ ήταν ο ίδιος που σε άλλη ομιλία του είχε πει χαρακτηριστικά: «Η χώρα οφείλει σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποκτήσει έναν antidrone θόλο, ο οποίος να καλύπτει το σύνολο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπου και όταν επιχειρούν, καθώς επίσης και το σύνολο των ελληνικών ζωτικών εγκαταστάσεων, όπου και αν αυτές βρίσκονται. Εκεί έχουμε ένα μεγάλο -θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω τον αγγλικό όρο- “break through”».
Στο πλαίσιο αυτού του στόχου υπάρχουν ήδη διεργασίες τόσο για την ανάπτυξη εγχώριων συστημάτων όσο και την απόκτηση άλλων από χώρες που έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία όπως το Ισραήλ που θα βοηθήσει κυρίως στον αντιαεροπορικό και αντιβαλλιστικό θόλο.
Ως προς τον αντιαεροπορικό και αντιβαλλιστικό θόλο, η συνεργασία με το Ισραήλ είναι, ένα βήμα πριν την έναρξη υλοποίησης καθώς έχουν γίνει οι απαραίτητες διαβουλεύσεις και παρουσιάσεις και απομένει στην Ελληνική πλευρά να επιλέξει τα συστήματα που επιθυμεί από την ισραηλινή φαρέτρα.
Η είδηση δε της άφιξης στην Κύπρο του αντιαεροπορικού και αντιβαλλιστικού συστήματος BARAK, δείχνει πως και το Ισραήλ από την πλευρά του είναι αποφασισμένο να στηρίξει τις γεωστρατηγικές επιλογές και συμμαχίες του, λένε πηγές στο Τελ Αβίβ.
Με την Ελλάδα να έχει ήδη στο οπλοστάσιό της το σύστημα Patriot που θεωρείται και είναι το κατεξοχήν Δυτικό αντιαεροπορικό και αντιβαλλιστικό σύστημα για μεσαία και μεγάλα ύψη, η στόχευση της Αθήνας εστιάζει στα συστήματα David’s Sling(σφενδόνη του Δαυίδ) και Spyder.
Η «Σφενδόνη του Δαυίδ» είναι ένα σύστημα σχεδιασμένο να αναχαιτίζει πυραύλους σε μεσαία και μεγάλα ύψη και πυραύλους κρουζ, σε αποστάσεις από 40χλμ έως 300χλμ!
Επίσης προορίζεται να αναχαιτίσει τη νέα γενιά βαλλιστικών πυραύλων.
Σε αντίθεση με άλλα αμυντικά συστήματα, η «Σφενδόνη του Δαυίδ» μπορεί να αναπτυχθεί τόσο σε κινητές όσο και σε σταθερές θέσεις.
Το Spyder είναι ένα σύστημα για μικρά ύψη, γρήγορης αντίδρασης, ικανό να εμπλέκει αεροσκάφη, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, drones και πυρομαχικά ακριβείας. Το σύστημα είναι γρήγορης αντίδρασης, παντός καιρού, δικτυοκεντρικό, πολλαπλής εκτόξευσης και αυτοκινούμενο. Μια τυπική μονάδα αποτελείται από μια κεντρική μονάδα διοίκησης και ελέγχου, έξι μονάδες εκτόξευσης πυραύλων και ένα όχημα ανεφοδιασμού.
Ως προς τον αντιdrone θόλο όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αυτός θα αποτελείται από τέσσερα συστήματα. Το κυρίως σύστημα θα είναι το περίφημο «Κένταυρος» που εξοπλίζει ήδη τις φρεγάτες ΜΕΚΟ.
«Ο «Κένταυρος» θα εξοπλίσει τώρα και τις τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ και εξελισσόμενος σιγά-σιγά θα αποτελέσει το πιο σημαντικό, ανάμεσα στα τέσσερα διαφορετικά, anti-drone συστήματα που θα χρησιμοποιούν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και θα διασφαλίζουν το στοιχείο αυτό του θόλου» είχε δηλώσει σχετικά ο Νίκος Δένδιας.
Το δεύτερο σύστημα που ήδη εξοπλίζει μονάδες όπως η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού αλλά και Σχηματισμούς σε νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο είναι το φορητό σύστημα που αναπτύχθηκε από το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Ελληνικού Στρατού (ΚΕΤΕΣ)
Το τρίτο σύμφωνα με πληροφορίες, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι το σύστημα «Πανόπτης» που αναπτύχθηκε σε συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης με ιδιωτική εταιρεία καθώς συμμετείχε πρόσφατα σε διαγωνισμό τεχνολογίας που διοργανώθηκε από το ΝΑΤΟ και απέσπασε την 1η θέση
Το τέταρτο σύστημα για το οποίο ακόμα δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες θα είναι σε συνεργασία με το Ισραήλ ή την Γαλλία. Δεν είναι τυχαίο πως το Συμπόσιο Αμυντικής Καινοτομίας Ελλάδας- Γαλλίας που θα λάβει χώρα στην Αθήνα στις 12 και 13 Δεκεμβρίου θα συμπεριλάβει και λύσεις για αυτή την υπόθεση.
ΠΗΓΗ https://www.pentapostagma.gr/