Απάντηση για το πρόβλημα των ζημιών που προκάλεσαν στους αμπελώνες της Σάμου, έδωσε το ΥΠΑΑΤ, σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΙΣ» κ. Παράσχος Παπαδάκης.
Η ερώτηση:
Κύριε Υπουργέ,
Όπως μας πληροφόρησαν, συχνό είναι το φαινόμενο καταστροφής καλλιεργειών, εξαιτίας των αγριόχοιρων, στη Σάμο. Η κατάσταση έχει ξεφύγει σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι εντόπιοι αγρότες, δια του τοπικού τους αγροτικού Συλλόγου («Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος»), προέβησαν πρόσφατα σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα.
Ζήτησαν την άμεση λήψη μέτρων για την εξάλειψη του πληθυσμού των αγριογούρουνων από το νησί και άμεση αποζημίωση από την Περιφέρεια για τις ζημιές που προκλήθηκαν εξαιτίας τους. Οι περισσότερες δε ζημιές εντοπίζονται ως επί τω πλείστον στους αμπελώνες, το οποίο δεδομένο από μόνο του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με επικείμενη δυνητικά υπερβολική μείωση της τοπικής παραγωγής κρασιού.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεστε όπως άμεσα κινήσετε τις διαδικασίες του ΕΛΓΑ (ένταξη στον κανονισμό του η αποζημίωση καλλιεργητών για ζημιές προκληθείσες από αγριόχοιρους), δια των απαραίτητων αυτοψιών, προκειμένου να καταβληθούν στους πληγέντες αγρότες και ιδίως αμπελοκαλλιεργητές της νήσου Σάμου οι αναλογούσες αποζημιώσεις, εξαιτίας των καταστροφών που έχουν υποστεί από τους αγριόχοιρους;
Η απάντηση του ΥΠΑΑΤ
Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Π. Παπαδάκης, από την πλευρά του υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Διονύση Σταμενίτη, επισημαίνονται τα εξής:
«Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου, ο ΕΛ.Γ.Α. καλύπτει ασφαλιστικά και αποζημιώνει την απώλεια ζωικού κεφαλαίου από άγρια θερμόαιμα σαρκοβόρα ζώα.
Σε ό,τι αφορά τους αγριόχοιρους, στον υπ’ αριθ. 3877/15.9.2010 (ΦΕΚ 160/Α΄/20.9.2010) Νόμο «Σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας», βάσει του οποίου έχει εκδοθεί ο Κανονισμός Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής για τον ΕΛ.Γ.Α., (ΦΕΚ 1668/Β/27-7-2011), όπως ισχύει σήμερα, προβλέπονται οι φυσικοί κίνδυνοι και οι ζημιές που καλύπτονται ασφαλιστικά, μεταξύ των οποίων και οι ζημιές από αγριογούρουνα στις περιοχές όπου προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR.
Η Π.Ε. Τρικάλων δεν προστατεύεται από την συνθήκη RAMSAR και ως εκ τούτου ενδεχόμενες ζημιές σε καλλιέργειες προκληθείσες από επιδρομές αγριόχοιρων δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α.
Σε κάθε περίπτωση, βρίσκεται στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για τη συνολική αναμόρφωση του γεωργοασφαλστικού συστήματος και η νομοθέτηση ενός νέου, εκσυγχρονισμένου και βελτιωμένου κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες παραγωγών και κτηνοτρόφων, όπως αυτές διαμορφώνονται και διαφοροποιούνται, με βάση τις νέες κλιματικές συνθήκες και να εξασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού και τη φερεγγυότητα των υπηρεσιών του.
Οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν προς το σκοπό αυτό, περιλαμβάνουν την αξιολόγηση νέων κινδύνων, νέων μορφών ασφάλισης και της δυνατότητας αξιοποίησης των διαθέσιμων από την νέα ΚΑΠ εργαλείων διαχείρισης κινδύνων (Καν. 2021/2115, άρθρο 76), νέους τρόπους υπολογισμού των ασφαλίστρων αλλά και την οργανωσιακή και τεχνολογική αναμόρφωση του Οργανισμού, προκειμένου να καταστεί πιο γρήγορος και αποτελεσματικός.
Τέλος, για τα θέματα που θίγονται στην εν λόγω Ερώτηση και άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διαβιβάζουμε ηλεκτρονικά την ως άνω Ερώτηση στο εν λόγω καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο».