26 Νοεμβρίου 2024

Βουλή: Oλα… πρώτη φορά – Θα σχηματιστεί δέκατη ΚΟ;

 

Η ανεξαρτητοποίηση των Γιώτας Πούλου και Θεοδώρας Τζάκρη αποτελεί αναμφίβολα εξέλιξη με ιστορικές διαστάσεις. Για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά κόμμα οδηγείται μέσω αλλεπάλληλων αποχωρήσεων από την ΚΟ στην απώλεια του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μόλις ενάμιση χρόνο μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ, 15 χρόνια μετά, αναρριχάται στη θέση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης με μόλις 31 βουλευτές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε τον συγκεκριμένο τίτλο ύστερα από δώδεκα χρόνια, διαθέτοντας πλέον 29 μέλη στην ΚΟ.


Εάν στο νέο μοίρασμα της τράπουλας άνευ κάλπης λόγω της ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ συνυπολογιστούν το ρεκόρ αποχής στις ευρωεκλογές, η καθολική επικράτηση του «κανένα» στις μετρήσεις της κοινής γνώμης για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, αλλά και η σταθερή άνοδος ακροδεξιών μορφωμάτων με αντισυστημικό μανδύα, συνάγεται με ασφάλεια το συμπέρασμα πως όσα λαμβάνουν χώρα στην Κουμουνδούρου θα μπορούσαν να αντανακλούν μία κρίση του κομματικού φαινομένου στη χώρα μας. Σε σχετική ερώτηση που απευθύναμε στον πρόεδρο της Βουλής κατά την ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών, ο Κώστας Τασούλας συμφώνησε με τη συγκεκριμένη οπτική, επισημαίνοντας το πρόσφατο ρεκόρ αποχής ως παράμετρο που αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Ανακατατάξεις στη Βουλή
Ο κοινοβουλευτικός προβιβασμός του (έως πρότινος) τρίτου κόμματος, χωρίς μάλιστα να προκύψει ενσωμάτωση κάποιου ανεξάρτητου βουλευτή, έχει πολιτικές και λειτουργικές πτυχές. Ο Νίκος Ανδρουλάκης μετακομίζει στο ισόγειο του κοινοβουλίου και συγκεκριμένα στο γραφείο που φιλοξενεί τον εκάστοτε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στις συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην ολομέλεια θα παίρνει τον λόγο αμέσως μετά τον πρωθυπουργό, έχοντας περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του για να αναπτύξει την επιχειρηματολογία του.

Παράλληλα, θα αυξήσει τον αριθμό συνεργατών του, κάτι που θα ισχύσει και για την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι θα λυθεί η σύμβαση τριών επιστημονικών συνεργατών που ήταν χρεωμένοι στον Νίκο Παππά, αλλά και πέντε μετακλητών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ θα αποκτήσει τρεις (αντί για δύο) κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, ένα επιπλέον μέλος στη Διάσκεψη των Προέδρων, τη μία από τις δύο θέσεις που καλύπτονται από βουλευτές στην επιτροπή πόθεν έσχες, όπως επίσης τη θέση του αντιπροέδρου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, κάτι που σημαίνει αυτομάτως ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην εν λόγω ειδική μόνιμη επιτροπή θα μπορούν να σχηματίσουν πλειοψηφία 3/5 για τον διορισμό μελών ανεξάρτητων αρχών.

Συνωστισμός στους ανεξάρτητους
Σε 21 ανέρχονται πια οι ανεξάρτητοι βουλευτές, με τον αριθμό να θυμίζει μνημονιακή κοινοβουλευτική συνθήκη. Η διαφορά έγκειται αφενός στη λήξη των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και αφετέρου στο ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανεξάρτητων προέρχεται από την αντιπολίτευση.

Την πρωτιά σε επίπεδο απώλειας κοινοβουλευτικής δύναμης κατέχει ο ΣΥΡΙΖΑ με 18 βουλευτές και ακολουθούν με μεγάλη απόσταση οι Σπαρτιάτες λόγω ανεξαρτητοποίησης επτά βουλευτών. Τρεις βουλευτές προέρχονται από τη ΝΔ, με την επιστροφή του Λευτέρη Αυγενάκη στη «γαλάζια» ΚΟ να θεωρείται θέμα χρόνου, δύο έχουν ανεξαρτητοποιηθεί από την Πλεύση Ελευθερίας και από έναν έχουν χάσει το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση.

Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα
Οι ανεξαρτητοποιήσεις των Πέτρου Παππά, Αλέξανδρου Αυλωνίτη, Κυριακής Μάλαμα, Ραλλίας Χρηστίδου, Γ. Πούλου και Θ. Τζάκρη δεν θα είναι οι τελευταίες. Με το ένα πόδι εκτός Κουμουνδούρου βρίσκονται οι Γιάννης Σαρακιώτης και Ευάγγελος Αποστολάκης, με τον τελευταίο να ανταλλάσσει (δι’ αντιπροσώπων) αιχμές με τον Αλέξη Τσίπρα. Μπορεί ο ναύαρχος ε.α., πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας και παραλίγο μέλος της πρώτης κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην έδωσε το παρών στα αποκαλυπτήρια του κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη λόγω κοινοβουλευτικής αποστολής στον Καναδά, όμως θεωρείται βέβαιο πως θα αποχωρήσει χωρίς να παραδώσει την έδρα του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Γ. Σαρακιώτης, ο οποίος κρατά μεν χαμηλούς τόνους ύστερα από όσα έγιναν στο πολυκύμαντο συνέδριο, αλλά είναι θέμα χρόνου να περάσει την πόρτα της εξόδου. Κατά τις πληροφορίες του Documento, λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνει όσο περνά ο χρόνος η ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Γαβρήλου, ενώ αίνιγμα αποτελεί η στάση των Βασίλη Κόκκαλη και Ράνιας Θρασκιά, οι οποίοι φαίνεται πως θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους μετά το πέρας των εσωκομματικών εκλογών. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν περνά απαρατήρητη η συμμετοχή της Νίνας Κασιμάτη αύριο Δευτέρα στην παρουσίαση του βιβλίου «Πρώτη φορά Αριστερά», το οποίο δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά το ΠΑΣΟΚ, και ότι τον λόγο θα πάρει –μεταξύ άλλων– ο Ν. Ανδρουλάκης. Από την εξίσωση εξαιρείται (τουλάχιστον προς το παρόν) η Αθηνά Λινού, η οποία έχει ξεκάθαρες αναφορές στο παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ.

Θα σχηματιστεί δέκατη ΚΟ;
Αν και δεν φαντάζει άμεσα υλοποιήσιμο, αρχίζουν να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για σύσταση ΚΟ με αναφορά στο νέο κόμμα του Στέφ. Κασσελάκη. Συνολικά οι βουλευτές που αποχώρησαν κατά κύματα από την Κουμουνδούρου στην τελευταία διάσπαση ανέρχονται σε έξι, ενώ αν προστεθούν τουλάχιστον δύο εκ των προαναφερθέντων βουλευτών που παρέμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ, τότε για τον σχηματισμό της δέκατης ΚΟ θα απαιτούνται μόνο δύο μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας. Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται βέβαιη η προσέγγιση των δύο ανεξάρτητων βουλευτών Μιχάλη Χουρδάκη και Αρετής Παπαϊωάννου.

Εάν η ΚΟ του κόμματος Κασσελάκη πάρει σάρκα και οστά, θα είναι η δεύτερη που προκύπτει με «μαγιά» βουλευτές που εκλέχθηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι εξίσου πρωτοφανές, χωρίς να περιλαμβάνεται στην πολιτική εξίσωση η έκπτωση από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΠΗΓΗ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ