29 Νοεμβρίου 2024

Σε τρικυμία ο στριμωγμένος Γεραπετρίτης!




«Άλλα λόγια... να αγαπιόμαστε» από τον ΥΠΕΞ σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για όλα τα ανοιχτά ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
«Άλλα λόγια… να αγαπιόμαστε», κατά τη λαϊκή ρήση, οι απαντήσεις του υπουργού Εξωτερικών στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου (Real FM). Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε σε όλα τα κρίσιμα, τρέχοντα, ανοικτά ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, παρουσιάζοντας τη χώρα μας ως να ευρίσκεται στο απόγειο της διπλωματικής δόξας της, γεγονός που η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει.



Από τον Nικ. Σταυρουλάκι
Ο υπουργός Εξωτερικών επέλεξε λογικές δολιχοδρομίες για να αποδείξει τα αναπόδεικτα, ενώ δεν απέφυγε να υποπέσει σε αντιφάσεις, αναφέροντας από τη μία ότι «η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στο υψηλότερο πεδίο διπλωματικού κεφαλαίου», ενώ στο ερώτημα γιατί η Ελλάδα δεν οριοθετεί ΑΟΖ με την Κύπρο, σημείωσε ότι «η συζήτηση για την οριοθέτηση θα πρέπει από τη δική μας πλευρά, από την ελληνική πλευρά, να γίνει όταν θα έχουμε υψηλό διεθνές κεφάλαιο», για να διευκρινίσει εν συνεχεία ότι «όταν προσέρχεσαι σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, θα πρέπει στη διαπραγμάτευση αυτή να έρχεσαι αφ’ υψηλού και όχι όταν είσαι αδύναμος. Και σήμερα είμαστε σε αυτό το επίπεδο»! Σε ποιο από όλα τα επίπεδα βρισκόμαστε ακριβώς;

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι συζητήσεις που πραγματοποιούνται με την Τουρκία, μετά την εγκαθίδρυση του νέου συστήματος πολιτικού διαλόγου, ουδόλως επηρεάζουν τις σταθερές θέσεις της χώρας μας σε ζητήματα κυριαρχίας, ενώ υπεραμύνθηκε του γεγονότος ότι συνεχίζουμε να συζητούμε με την Τουρκία, τονίζοντας: «Κάναμε μία βασική επιλογή, να προχωρήσουμε στη βάση μιας θετικής ατζέντας. Δηλαδή, να χτίσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και των δύο λαών, πρωτίστως στα κεφάλαια εκείνα τα οποία μπορούν να μας ενώνουν και στη συνέχεια να κάνουμε την απόπειρα να λύσουμε και τα πολύ μεγαλύτερα διαρκή θέματα, τα οποία μας ταλανίζουν».





 

Ο Γ. Γεραπετρίτης επιχείρησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λέγοντας ότι έχουμε μπροστά μας τρεις δρόμους, της συζήτησης, της αδράνειας και του πολέμου, από τους οποίους επιλέγουμε τον πρώτο.

Τι είπε για Κάσο
Επιχείρησε, επίσης, να διαψεύσει τον Τούρκο ΥΠΑΜ Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος σε δηλώσεις του για την πρόσφατη κρίση στην Κάσο ανέφερε ότι το ιταλικό ερευνητικό πλοίο ζήτησε και πήρε άδεια από την Τουρκία για να ολοκληρώσει το έργο του εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων (ΕΧΥ) των 6 μιλίων. «Πράγματι, υπήρξε μία μακρόθεν παρεμπόδιση από τουρκικά πολεμικά πλοία, τα οποία προσήλθαν στην περιοχή. Θέλω να γίνω απολύτως κατανοητός: δεν υπήρξε καμία άδεια του πλοίου, δεν ζητήθηκε ποτέ από την ελληνική κυβέρνηση άδεια και δεν δόθηκε ποτέ. Δεν υπήρξε καμία αναγνώριση κυριαρχικού δικαιώματος της Τουρκίας. Το πλοίο συνέχισε κανονικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του την έρευνα» σημείωσε. Πώς να γίνει έτσι κατανοητός;

Ο ΥΠΕΞ απέρριψε ακολούθως τις αιτιάσεις Γκιουλέρ για το λεγόμενο «Πρωτόκολλο της Βέρνης» (1976), συνομολογηθέν ανάμεσα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Σ. Ντεμιρέλ, λέγοντας ρητά ότι αποτελεί παρελθόν, καθώς «αφορούσε ένα πολύ συγκεκριμένο πεδίο», το οποίο «δεν παράγει, κατά την άποψή μας, τα αποτελέσματα τα οποία θεωρεί (ο Γκιουλέρ)». Σε ερώτημα για τις θέσεις του Αντώνη Σαμαρά και τη διαγραφή του, ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε ως εξής: «Η εξωτερική πολιτική στην Ελλάδα δεν ασκείται από εμένα. Ασκείται με βάση το Σύνταγμα από τα συλλογικά όργανα, δηλαδή από το υπουργικό συμβούλιο και από το κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, υπό την κατεύθυνση του πρωθυπουργού».

Αναφερόμενος, τέλος, στην αλήστου μνήμης ατάκα «προκειμένου να έχω ειρήνη στο Αιγαίο, ας με πουν και μειοδότη», επιχείρησε να αναμορφώσει βαπτίζοντας το κρέας ψάρι, διευκρινίζοντας ότι απάντησε διασταλτικά σε ερώτημα εάν είναι προτιμότερη η ακινησία από τη μειοδοσία. «Δεν μπορώ να ανεχθώ ότι αυτή τη στιγμή μπορεί να υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι χαρακτηρίζουν τον οποιοδήποτε υπουργό Εξωτερικών ή τον οποιονδήποτε πρωθυπουργό ως μειοδότη. Εγώ δεν θα το πω ποτέ για κανέναν, ακόμα και αν διαφωνώ με την ουσία της άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Ποτέ, μα ποτέ, δεν θα χαρακτηρίσω κάποιον μειοδότη» ανέφερε σχετικά.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία