Γράφει ο Γιώργος Παγούδης
Σάμος: πνίγονται σε μια κουταλιά νερό υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την καθυστέρηση των αποζημιώσεων, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στις 2 Φεβρουαρίου του 2021
Σε συμπληγάδες μεταξύ υπηρεσιών του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχουν εγκλωβιστεί οι ελπίδες των πλημμυροπαθών της Σάμου για κάποια αποζημίωση από την καταστροφική πλημμύρα που έπληξε το νησί στις 2 Φεβρουαρίου του 2021.
Επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, μερικές από τις οποίες καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς, μάταια περιμένουν από τότε τις κρατικές αποζημιώσεις που προβλέπονται, με τους αρμόδιους σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά να ρίχνουν την ευθύνη ο ένας στον άλλον για το γεγονός ότι οι πληγέντες δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ. Επιπλέον, η ασυνεννοησία μεταξύ των αρμοδίων αποκαλύφθηκε μόλις τώρα, όταν ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, έφερε το θέμα στη Βουλή μέσω κοινοβουλευτικής ερώτησης που απηύθυνε στο αρμόδιο υπουργείο και συγκεκριμένα στον υφυπουργό κ. Τριαντόπουλο.
Σύμφωνα λοιπόν με τον τελευταίο και ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκόμισε η Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, για το γεγονός της μη καταβολής των αποζημιώσεων η ευθύνη βαραίνει την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ειδικότερα τις υπηρεσίες της τοπικής Αντιπεριφέρειας η οποία δεν φρόντισε στο χρονικό περιθώριο των τριών ετών που ορίζει ο νόμος να αποστείλει στην παραπάνω υπηρεσία την οριστική λίστα των δικαιούχων αποζημίωσης. Αποτέλεσμα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Τριαντόπουλο, να μην έχει ακόμα υπογραφεί η σχετική Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τους τελικούς δικαιούχους και το χρηματικό ύψος της κρατικής αρωγής.
Διαψεύδει ο αντιπεριφερειάρχης
Η δημοσιοποίηση της απάντησης του υφυπουργού και η επίρριψη της ευθύνης ουσιαστικά στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη εξέπληξαν τον Ελισσαίο Μαυρατζώτη που κατέχει τη θέση αυτή από τις τελευταίες εκλογές και ανέλαβε καθήκοντα την 1/1/2024.
«Ηταν το πρώτο έγγραφο που υπέγραψα όταν ανέλαβα», απάντησε στην «Εφ.Συν.» σε ερώτησή μας. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι όντως υπήρξε καθυστέρηση στην αποστολή της οριστικής λίστας των δικαιούχων, ωστόσο αυτή απεστάλη τελικά 30/1/2024, τρεις ημέρες πριν από την παρέλευση της τριετίας. «Κακώς καθυστέρησε τόσο, αλλά εστάλη», τόνισε.
Οπως εξηγεί, ο προκάτοχός του είχε αποστείλει την προσωρινή λίστα με 21 δικαιούχους επιχειρήσεις ήδη από το 2022 και ο ίδιος υπέγραψε την οριστική λίστα με τις 15 δικαιούχους επιχειρήσεις την παραπάνω ημερομηνία, οι οποίες ήταν και αυτές που πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια που θέτει ο νόμος. «Δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοεί ο κ. Τριαντόπουλος όταν λέει οριστική λίστα. Εμείς του στείλαμε την τελική λίστα και περιμένουμε την υπουργική απόφαση», καταλήγει.
Θυμίζουμε ότι στις 2 Φεβρουαρίου 2021, οι ισχυρές βροχοπτώσεις προξένησαν πρωτοφανείς καταστροφές στο νησί, με αποτέλεσμα σχεδόν όλη η Σάμος να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ανάμεσα στις δικαιούχους επιχειρήσεις βρίσκεται τουλάχιστον μία ξενοδοχειακή επιχείρηση που καταστράφηκε ολοσχερώς όταν τόνοι από λάσπη εισέβαλαν στις κτιριακές της εγκαταστάσεις, προξενώντας ζημιές πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
ΠΗΓΗ https://www.efsyn.gr