Παρουσίαση προθέσεων από τον Φορέα Τουρισμού αλλά με κλειστά μνημεία και απουσία συνεννόησης με Μητρόπολη Χίου και Εφορεία Αρχαιοτήτων
Να εξάγει ως τουριστικό προϊόν τη βαθιά χριστιανική παράδοση της Χίου, ετοιμάζεται ο Φορέας Τουρισμού Χίου, μέσα από τη νέα πρωτοβουλία που παρουσίασε, φιλοδοξώντας να ενισχύσει τον προσκυνηματικό τουρισμό και να προσελκύσει επισκέπτες από την Ελλάδα αλλά και από τα γειτονικά νησιά.
Μέσα από πέντε θεματικές διαδρομές, ο επισκέπτης καλείται να γνωρίσει τη θρησκευτική και ιστορική ταυτότητα του νησιού, αναδεικνύοντας παράλληλα τον πολιτισμό και τη φυσική του ομορφιά. Οι διαδρομές αυτές εστιάζουν στην πνευματική κληρονομιά, τους θρησκευτικούς χώρους και την ιστορική μνήμη της Χίου.
Καλές οι προθέσεις αλλά άλυτα τα προβλήματα
Το σημαντικό και στη συγκεκριμένη δράση του Φορέα Τουρισμού είναι το γεγονός ότι η πρόθεση προηγείται οποιασδήποτε απόπειρας συνεννόησης με τους εμπλεκόμενους φορείς, με τον Κώστα Μούνδρο να απαντά στο σχετικό ερώτημα του «Π» για το αν έχει υπάρξει η στοιχειώδης συνεργασία με άλλους φορείς, ότι, με τη μεν Μητρόπολη, οι επαφές είναι σε πρώιμο στάδιο, με τη δε Εφορεία Αρχαιοτήτων ότι δεν έχει γίνει ακόμη κάποια συζήτηση.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, ο Φορέας επιχειρεί άνοιγμα στις αγορές, πριν καν λύσει θέματα όπως η απρόσκοπτη επίσκεψη στα μνημεία αφού πολλά από αυτά είναι κλειστά και απαιτούν διάθεση ατόμου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων ή όπως η πρόσβαση στους χώρους μιας και αρκετά από αυτά δεν είναι κατάλληλα για άτομα τρίτης ηλικίας ή άτομα με αναπηρία.
Σε αυτό το προβληματικό πλαίσιο ο Φορέας Τουρισμού, ετοιμάζεται να χτυπήσει την πόρτα εξειδικευμένων ταξιδιωτικών γραφείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ώστε να ενημερώσει για τις δυνατότητες προσκυνηματικού τουρισμού που παρέχει η Χίος ενώ αργότερα θα γίνουν κρούσεις στην τοπική αγορά της Λέσβου και της Σάμου, στις οποίες δεν υπάρχει το ζήτημα του σημαντικού κόστους μετακίνησης προς τη Χίο.
Αναλυτικά οι διαδρομές
1η Διαδρομή: Στις “Χιώτισσες” Βυζαντινές Παναγιές
Η πρώτη διαδρομή αναδεικνύει την πλούσια βυζαντινή παράδοση του νησιού, με κεντρικό σημείο τη Νέα Μονή, ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της Χίου και προστατευόμενο μνημείο της UNESCO.
Η διαδρομή περιλαμβάνει:
Νέα Μονή: Κατασκευασμένη τον 11ο αιώνα με χορηγία του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Μονομάχου, η μονή διαθέτει μοναδικά ψηφιδωτά και ιστορικά κειμήλια.
Παναγία Σικελιά και Παναγία Κρήνα: Δύο εμβληματικοί βυζαντινοί ναοί, που μαρτυρούν τη θρησκευτική και αρχιτεκτονική άνθηση του νησιού.
Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς: Ένας χώρος που αποτυπώνει την παραδοσιακή ζωή του νησιού μέσα από 5.000 αντικείμενα καθημερινής χρήσης και επαγγελμάτων.
Ανάβατος: Γνωστός ως ο "Μυστράς του Αιγαίου", ο μεσαιωνικός αυτός οικισμός μαγνητίζει τον επισκέπτη με την αρχιτεκτονική του και την ιστορία του.
2η Διαδρομή: Στα χνάρια της Σφαγής του 1822
Η δεύτερη διαδρομή φωτίζει τα γεγονότα της Σφαγής του 1822, μια από τις σκοτεινότερες στιγμές της ιστορίας του νησιού, που επηρέασε καθοριστικά την Ελληνική Επανάσταση.
Σταθμοί της διαδρομής:
Μονή Αγίου Μηνά: Τόπος μαρτυρίου χιλιάδων Χιωτών κατά τη Σφαγή. Σήμερα φιλοξενεί το Μουσείο Σφαγών.
Σκοτεινή Φυλακή: Ένας ιστορικός χώρος, όπου κρατήθηκαν και βασανίστηκαν οι πρόκριτοι του νησιού.
Βυζαντινό Μουσείο: Στεγασμένο στο οθωμανικό τέμενος Μετζιτιέ, φιλοξενεί αντικείμενα της βυζαντινής και γενοβέζικης περιόδου.
Μητρόπολη Χίου: Τόπος προσευχής και μνήμης, με κειμήλια όπως η σημαία της Απελευθέρωσης του 1912.
3η Διαδρομή: Από Αίμα Πολύτιμο Δάκρυ
Η διαδρομή αυτή συνδέει τη θρησκευτική παράδοση με τη φυσική ομορφιά της Χίου, εστιάζοντας στα μαστιχοχώρια και την ιστορία του Αγίου Ισιδώρου.
Σημεία ενδιαφέροντος:
Παλαιοχριστιανική Βασιλική Αγίου Ισιδώρου: Ένας ναός με μακραίωνη ιστορία, όπου διασώζονται ψηφιδωτά και αρχιτεκτονικά μέλη.
Μουσείο Μαστίχας: Εδώ ο επισκέπτης γνωρίζει την παραγωγή της μαστίχας, που έχει ενταχθεί στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO.
Μεστά και Πυργί: Δύο μεσαιωνικά χωριά που προσφέρουν μια μοναδική περιήγηση στα στενά σοκάκια και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.
Άγιος Γεώργιος Συκούσης: Οικισμός με πλούσια θρησκευτική και ιστορική παράδοση.
4η Διαδρομή: Από τα ναυτικά κανονάκια στις ρουκέτες και τη θαλασσοκρατία
Η θρησκευτική και ναυτική παράδοση συνυφαίνονται σε αυτή τη διαδρομή, που ξεκινά από τον ρουκετοπόλεμο και φτάνει στις ναυτικές παραδόσεις του νησιού.
Κορυφαίες στάσεις:
Ρουκετοπόλεμος Βροντάδου: Ένα φαντασμαγορικό έθιμο που μαγνητίζει τους επισκέπτες το βράδυ της Ανάστασης.
Δασκαλόπετρα: Θρυλικός τόπος όπου, σύμφωνα με την παράδοση, δίδασκε ο Όμηρος.
Καρδάμυλα: Ναυτική πρωτεύουσα της Χίου, με μνημεία αφιερωμένα στη θαλάσσια κληρονομιά του νησιού.
Άγιος Ισίδωρος: Ένα γραφικό εξωκκλήσι που μοιάζει να αναδύεται από τα νερά του Αιγαίου.
5η Διαδρομή: Στα χνάρια των Αγίων της Χίου
Η τελευταία διαδρομή είναι αφιερωμένη στις άγιες μορφές της Χίου και στους τόπους που συνδέονται με τη ζωή και το έργο τους.
Κύρια σημεία:
Σκήτη Αγίου Μακαρίου: Στους πρόποδες του Αίπους, ένας τόπος πνευματικής ηρεμίας.
Μονή Μουνδών: Ένα μοναστήρι του 16ου αιώνα, γνωστό για τις λαϊκές αγιογραφίες του.
Αγία Μαρκέλλα: Τόπος θυσίας της Αγίας, με το ιερό νερό που αναβλύζει από το σημείο του μαρτυρίου της.
Άγιο Γάλας: Μια εντυπωσιακή θρησκευτική σπηλιά με την εκκλησία της Παναγίας Αγιογαλούσαινας.