15 Νοεμβρίου 2024

Η Πυροσβεστική εφιστά την προσοχή στην καύση κλαδιών σε Λέσβο, Χίο και Σάμο

 

Μετά την λήξη της επέκτασης του χρονικού ορίου απαγόρευσης χρήσης πυρός, από 16-11-2024 θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στους αγρότες που εκτελούν εποχικές εργασίες διαχείρισης γεωργικών υπολειμμάτων, (όπως καύση υπολειμμάτων από κλαδέματα, καθαρισμός ελαιοκτημάτων, κλπ). των Νομών Λέσβου, Χίου και Σάμου ώστε, όπως τονίζεται, να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί με την χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο, καθώς ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς είναι υπαρκτός.

Ακόμη υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την 09/2024 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ 2387, τ.Β΄, της 22.4.2024), και συγκεκριμένα το Άρθρο 2 παράγρ. 2. αυτής ισχύει ότι: Κατά την χρονική περίοδο έως 30 Απριλίου του επομένου έτους: «Επιτρέπεται σε αγροτικές εκτάσεις η σαρωτική καύση υπολειμμάτων καλλιέργειας, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις και τα προληπτικά και λοιπά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας:

Α. Προϋποθέσεις:

Η διενέργεια καύσης πραγματοποιείται κατά τις πρωινές ώρες, ολοκληρώνεται πριν από την δύση του ηλίου και αποφεύγεται, όταν οι επικρατούσες τοπικές καιρικές συνθήκες την ημέρα της καύσης ευνοούν έναρξη και ταχεία εξάπλωση πυρκαγιάς.
Η καύση διενεργείται υπό τον άμεσο έλεγχο και την επίβλεψη υπεύθυνου ενήλικου ατόμου καθ’ όλη τη διάρκειά της.
Β. Προληπτικά και λοιπά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας:

Τήρηση ικανής απόστασης των προς καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών από στύλους και πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στύλους τηλεπικοινωνιών και φωτισμού, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, υγραερίου, υγρών καυσίμων και άλλων εύφλεκτων υλικών.
Δημιουργία ζώνης με άροση ή προωθητήρα πλάτους τουλάχιστον δέκα (10) μέτρων γύρω από την υπό καύση περιοχή, όταν αυτή απέχει λιγότερο από εκατό (100) μέτρα από δάση, δασικές εκτάσεις, περιοχές με ειδικό καθεστώς προστασίας και στις λοιπές περιπτώσεις ζώνη τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων, όπου αυτό είναι εφικτό από την τοπογραφία - μορφολογία του εδάφους.
Διαβροχή της ζώνης προς την πλευρά του δάσους, της δασικής έκτασης ή περιοχών με ειδικό καθεστώς προστασίας όταν αυτή απέχει λιγότερο από εκατό (100) μέτρα από την υπό καύση περιοχή και πενήντα (50) μέτρα από δεντροστοιχία.
Τήρηση απόστασης της εστίας φωτιάς τουλάχιστον τριών (3) μέτρων από κτιριακές ή άλλες εγκαταστάσεις ή όρια άλλης ιδιοκτησίας.
Εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας νερού ή άλλων μέσων (υδροφόρων, γεωργικών ελκυστήρων, πτυοσκαπάνων κ.λπ.), για την αποτελεσματική καταστολή της φωτιάς, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.
Σβήσιμο της φωτιάς, κάλυψη των υπολειμμάτων της καύσης με αδρανή υλικά ή με ενσωμάτωσή τους στο έδαφος, όπου είναι δυνατόν μετά την διενέργεια της καύσης.
Ενδελεχής έλεγχος για διαπίστωση πλήρους κατάσβεσης.
Ανάλογες δε διατάξεις απαγόρευσης, περιορισμοί ή/και επιτρεπόμενες ενέργειες και διαδικασίες με τις προαφερθείσες για την καύση υπολειμμάτων καλλιέργειας (άρθρο 2), ισχύουν και για την καύση χορτολιβαδικών εκτάσεων (άρθρο 3), την αναβλάστηση των βοσκοτόπων (άρθρα 4), την καύση φυτικής βλάστησηης σε σωρούς (άρθρο 5), την καύση ειδών πυροτεχνίας (άρθρο 6), χρήση συσκευών στερεών, υγρών και αερίων καυσίμων (άρθρο 8), κάπνισμα μελισσών (άρθρο 11) και τις θερμές εργασίες στην ύπαιθρο (άρθρο 12).

Τέλος σε περίπτωση που εκδηλωθεί πυρκαγιά από πρόθεση ή από αμέλεια ο υπαίτιος θα διώκεται ποινικά, σύμφωνα με άρθρα 264 και 265 του Ποινικού Κώδικα (όπως κωδικοποιήθηκε με τον Ν. 5090/2024) και θα διενεργείται εις βάρος του σχετική δικογραφία, ενώ επιπρόσθετα θα υπόκειται και σε διοικητικό πρόστιμο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αριθ. 19/2024 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ 2550/ τ. Β΄ 30-04-2024).