26 Οκτωβρίου 2024

Μέτρησε τις αντιδράσεις στη Χίο το ΥΜΕ και έκανε στροφή το Pride με τους πρόσφυγες

 

Επιβεβαιώνεται και επισήμως από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ότι η πίεση στην τοπική κοινωνία της Χίου ήταν εκείνη που μέτρησε και αποφασίσθηκε να κάνει στροφή το πλοίο Dodekanisos Pride και να επιστρέψει, με τους πρόσφυγες που επρόκειτο να μεταφερθούν στη Χίο, στο λιμάνι του Πυθαγόρειου Σάμου, όπου και τους αποβίβασε.

Σημειώνεται δε από το υπουργείο ότι λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές πιέσεις και οι καταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί και τονίσθηκε ότι αν μεταφέρονταν στη Χίο οι πρόσφυγες και μετανάστες σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τότε θα εκαλύπτετο σχεδόν πλήρως η δυναμικότητα της ΒΙΑΛ.

Συνολικά, από την Ρόδο μεταφέρθηκαν σε άλλες δομές της νησιωτικής χώρας προχθές Τετάρτη 200 άτομα και χθες Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2024, άλλα 170 άτομα, μεταξύ των οποίων και εκείνοι που είχαν προορισμό τη Χίο. Άμεσα, επίσης, θα μεταφερθούν από την Ρόδο μέσω Πειραιά και άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες σε διάφορες δομές της ηπειρωτικής χώρας.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα μεταβεί στην Ρόδο ο υπουργός κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος θα επαναλάβει προς τις τοπικές αρχές την πρόταση του υπουργείου για την δημιουργία προσωρινού χώρου υποδοχής προσφύγων και μεταναστών για την έως 48 ώρες παραμονή τους στο νησί. Στη συνέχεια είτε θα επιστρέφονται στις χώρες καταγωγής τους, είτε θα προωθούνται σε δομές της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας. Σημειώνεται ότι η πρόταση αυτή είχε τεθεί και πριν μερικούς μήνες, πλην – όμως – είχε απορριφθεί από τις τοπικές αρχές.