11 Οκτωβρίου 2024

Πρώτη δικαίωση για το σκάνδαλο Predator

 

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε στο σύνολό της και στην ουσία της την πρώτη αγωγή του πρωθυπουργικού ανιψιού Γρηγόρη Δημητριάδη κατά «Εφ.Συν.», Reporters United και Θανάση Κουκάκη. Εμβληματική απόφαση κατά των SLAPP και υπέρ της ελευθερίας της δημοσιογραφικής έρευνας.
Δικαίωση. 

Οχι τελική, τελεσίδικη και αμετάκλητη, αλλά δικαίωση, είναι η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο απέρριψε στο σύνολό της και στην ουσία της την πρώτη αγωγή του Γρηγόρη Δημητριάδη, πρώην γραμματέα του πρωθυπουργού και ανιψιού του, εναντίον της «Εφημερίδας των Συντακτών», των Reporters United αλλά και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη για την πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών. Βεβαίως, η υπόθεση έχει ακόμη μέλλον, καθώς υπόκειται σε έφεση, ενώ εκκρεμεί και δεύτερη αγωγή κατά των Reporters United και της «Εφ.Συν.» για έρευνα που αποκαλύπτει την εμπλοκή του κ. Γρηγοριάδη με τους «εισαγωγείς» του Predator στη χώρα.

Αλλά έχει σημασία ότι η πρώτη μεγάλη αγωγή SLAPP στη χώρα μας, με ενάγοντα κορυφαίο κυβερνητικό αξιωματούχο, απορρίπτεται από την ελληνική Δικαιοσύνη, προϊδεάζοντας για το ποια τύχη μπορεί να περιμένει πολλές ακόμη συναφείς αγωγές που έχει ασκήσει εναντίον αρκετών ακόμη ΜΜΕ (μεταξύ άλλων και Μέσων του ομίλου Μαρινάκη) για ρεπορτάζ που αφορούσαν την εμπλοκή του στο σκάνδαλο των υποκλοπών ο κ. Δημητριάδης. Μια από αυτές αναμένεται να εκδικαστεί τον προσεχή Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη αγωγή Δημητριάδη κατά «Εφ.Συν.» και Reporters United αφορούσε την έρευνα της δημοσιογραφικής ομάδας για τις σχέσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη με τους επιχειρηματίες που έφεραν και στην Ελλάδα το παράνομο λογισμικό Predator, με το οποίο παγιδεύτηκαν δημοσιογράφοι, πολιτικοί, ακόμη και κυβερνητικοί αξιωματούχοι! «Ο Μεγάλος Αδελφός και ο μεγάλος ανιψιός» ήταν ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της «Εφ.Συν.» στις 3 Ιουνίου 2022, επί του οποίου ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, θύμα παρακολούθησης του Predator, έκανε απλώς ένα «τουίτ», με αποτέλεσμα να βρεθεί εναγόμενος από τον κ. Δημητριάδη κι αυτός, μαζί με την «Εφ.Συν.», τον τότε διευθυντή της Νικόλα Βουλέλη, τον Σωτήρη Μανιάτη (δ/ντή σύνταξης τότε), τον Γιώργο Πετρόπουλο (αρχισυντάκτη του πολιτικού τμήματος) και τους Νικόλα Λεοντόπουλο και Θοδωρή Χονδρόγιαννο των Reporters United που υπέγραφαν και την αποκαλυπτική έρευνα.


Τι αποφάσισε επί της ουσίας το δικαστήριο; Οτι η έρευνα που δημοσίευσε η «Εφ.Συν.» δεν έχει τίποτα ψευδές. Οτι το δημοσίευμα δεν συκοφαντεί, δεν υβρίζει, δεν δυσφημίζει και δεν προσβάλλει την προσωπικότητα του πρώην γραμματέα του πρωθυπουργού. Οτι ακόμη και οι χαρακτηρισμοί των τίτλων (π.χ. Μεγάλος Αδελφός) δεν υπερβαίνουν «το αναγκαίο και επιβαλλόμενο μέτρο έκφρασης». Κι ότι εντέλει όλο το δημοσίευμα κινείται «εντός ορίων της θεμιτής κριτικής και της ελευθερίας έκφρασης και του Τύπου», όπως κατέθεσε χαρακτηριστικά ως μάρτυρας στη δίκη ο κορυφαίος συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος. Επομένως, η δικαστική απόφαση είναι μια πρώτη νίκη όχι τόσο της «Εφ.Συν.» και της ερευνητικής ομάδας Reporters United όσο της ίδιας της ελευθεροτυπίας και της ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Συμβολικό αλλά και ουσιαστικό στοιχείο της απόφασης η καταδίκη του ενάγοντα Γρ. Δημητριάδη στην καταβολή δικαστικών εξόδων των 10.000 για τους οκτώ εναγόμενους της πρώτης αγωγής του.

«Συνεχίζουμε χωρίς φόβο», αναφέρουν οι Reporters United στις αναρτήσεις τους στο X σχολιάζοντας την απόφαση, την οποία χαρακτηρίζουν «μια μικρή (μεγάλη) νίκη». Η Ολλανδή πρώην ευρωβουλεύτρια Σόφι Ιντ’ Βελτ, που σήκωσε μεγάλο βάρος στο να έρθει η υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχε κάθε λόγο να το «γιορτάσει» κι αυτή με ανάρτησή της που αρχίζει με τη φράση «Good News!».

Μεγάλη προβολή στην είδηση επεφύλασσε το Mega και τα άλλα μέσα της Alter Ego. «Απόφαση σταθμός για την ανεξαρτησία του Τύπου» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος στο ρεπορτάζ του in.gr

«Η επιβεβαίωση των ρεπορτάζ και της δημοσιογραφικής έρευνας για το σύστημα των παράνομων παρακολουθήσεων, τον ρόλο του Predator και του Μεγάρου Μαξίμου κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να χυθεί άπλετο φως σε μια πληγή που παραμένει ανοιχτή για τη δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα», επισημαίνει η Νέα Αριστερά στο σχόλιό της για τη δικαστική απόρριψη της SLAPP αγωγής του πρωθυπουργικού ανιψιού. Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε υπάρξει αντίδραση από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

 

! Στην «Εφ.Συν. Σαββατοκύριακο»: Η σημασία, οι αντιδράσεις και τα κλειδιά της δικαστικής απόφασης-σταθμού